Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Χωρίς γενετική τροποποίηση Μόλις ένα γονίδιο χωρίζει τη ντομάτα από τη «σούπερ» ντομάτα

Μια φυσική μετάλλαξη που εντοπίζεται σε ορισμένες ποικιλίες ντοματιάς υπόσχεται να αυξήσει εντυπωσιακά την παραγωγή και παράλληλα να βελτιώσει τη γεύση της ντομάτας. Η «σούπερ» μετάλλαξη μπορεί να εισαχθεί στις καλλιέργειες με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων, χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής.
Η μετάλλαξη εντοπίστηκε στο γονίδιο spf, το οποίο υπάρχει όχι μόνο στην τοματιά αλλά και σε πολλά ακόμα φυτά και ελέγχει την ανθοφορία και την ανάπτυξη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Genetics.
Κάθε ντοματιά φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τοματιές στις οποίες το ένα αντίγραφο είναι απενεργοποιημένο ή υπολειτουργεί, λόγω της μετάλλαξης, δίνουν γευστικότερες τομάτες και επιπλέον αυξάνουν την παραγωγή κατά 60% κατά μέσο όρο.
Όταν αντίθετα λειτουργούν κανονικά και τα δύο αντίγραφα του spf, το αποτέλεσμα είναι η κανονική τοματιά που ξέρουμε. «Όταν όμως λειτουργεί μόνο ένα αντίγραφο εμφανίζεται ετέρωση. Αυτή είναι...

η μαγεία αυτής της ανακάλυψης» δήλωσε στο Reuters ο Ζάκαρι Λίπμαν του Εργαστηρίου του Κολντ Σπρινγκ Χάρμπορ στη Νέα Υόρκη.

Ετέρωση είναι το γενετικό φαινόμενο που εξηγεί γιατί τα υβρίδια, δηλαδή οι απόγονοι μιας διασταύρωσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ποικιλίες (ομοζυγωτικοί πρόγονοι, ετεροζυγωτικοί απόγονοι), είναι συχνά πιο ανθεκτικά και γόνιμα από τους προγόνους τους.

Η ομάδα του Λίπμαν, που συνεργάστηκε στη μελέτη με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εκτιμά τώρα ότι η ανακάλυψη μπορεί να ισχύει και για άλλα καλλιεργούμενα φυτά. «Η ιδέα μας για τη χρήση μεταλλάξεων στο πλαίσιο της δημιουργίας υβριδικών ποικιλιών εκτείνεται και πέρα από τις τομάτες» είπε ο Λίμπαν.

Υποψήφιοι είναι μεταξύ άλλων ο αραβόσιτος και η σόγια.
tovima.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.