Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κουσελάς: Θα ξαναβάλουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου!»

Ο Δημήτρης Κουσελάς στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είναι στη μοίρα φαίνεται της μεγάλης δημοκρατικής ........

παράταξης, όταν διαδέχεται στην εξουσία τη Ν.Δ., να βγάζει τα «κάστανα από τη φωτιά». Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχουν «κάστανα», όμως είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Σε σας Πρόεδρε έλαχε αυτός ο ιστορικός ρόλος.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε εάν έπρεπε να προσφύγουμε ή όχι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το ζήτημα είναι τι εναλλακτικές λύσεις είχαμε. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός – που έγινε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου – ή θα χρεοκοπούσαμε, ή θα επιλέγαμε σκέτο το Δ.Ν.Τ !

Προσφυγή όμως δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε a priori τις προτεινόμενες συνταγές για την έξοδο από την κρίση. Δεν ξέρω εάν οι διαπραγματευτικές μας δυνατότητες επιτρέπουν να βάλουμε κόκκινες γραμμές. Για το ΠΑΣΟΚ όμως υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Είναι οι αρχές και οι αξίες του. Για παράδειγμα, στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ δεν χωράνε απολύσεις.

Αναμφισβήτητα η δραστική μείωση των ελλειμμάτων και το νοικοκύρεμα της οικονομίας σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Όμως ο στόχος δεν είναι να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής.Γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επιλογή του κατάλληλου μείγματος στην πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Δεν πρέπει να διασπάσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Χρειάζεται να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας για τη χώρα μας. Ο λαός πρέπει να ξέρει που πάμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει να κάμψουμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο με μεγάλες αλλαγές και ανατροπές :
• στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος
• στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος που λειτουργεί ως τρύπιο λαγήνι, που ότι και αν του ρίχνεις, το χάνει
• με μια νέου τύπου ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την περιφέρεια
• με στήριξη της απασχόλησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Αυτό το εθνικό σχέδιο, για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και από τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα στιγμή, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας πορείας, θα τα καταφέρουμε.

Θα ξαναβάλουμε τη χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.