Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Φρένο στα ψιλά γράμματα των διαφημίσεων βάζει η κυβέρνηση

Δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο, με το οποίο αναβαθμίζεται και εδραιώνεται το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στον τομέα της καταναλωτικής πίστης ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της νέας Κοινοτικής Οδηγίας 2008/48/ΕΚ για τις συμβάσεις αυτές.

Η οδηγία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή τόσο πριν όσο και κατά τη σύμβαση, ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού, δηλαδή την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να λαμβάνουν υπόψη κατά τη χορήγηση των πιστώσεων τις δυνατότητες του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Επίσης, δίνει πρόσθετες εξουσίες ελέγχου στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ......

Ναυτιλίας, όπως εξουσία πρόσβασης στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πιστωτικών φορέων και λήψης πληροφοριών και προβλέπει την επιβολή χρηματικού προστίμου για κάθε παράβαση το οποίο μπορεί να φθάνει μέχρι το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται πλαίσιο συνεργασίας σχετικά με θέματα καταναλωτικής πίστης μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο θα εξειδικευθεί σε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί εντός των προσεχών έξι μηνών μεταξύ των δύο φορέων.

Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.