Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ποιός πληρώνει το ρεύμα για να ηλεκτροφωτίζονται οι διαφημιστικές πινακίδες?

Επιστολή προς τον Δήμο Καλαμάτας και την ΔΕΗ απέστειλε σήμερα ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού "Ράδιο Παλμός 90,5 Καλαμάτας" κος Θεοδωρακάκης Κωνσταντίνος.
Στην επιστολή του Ο Κος Θεοδωρακάκης ζητά να ενημερωθεί από τους αρμοδίους για το αν οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε πεζοδρόμια πλατείες και γενικά Δημόσιους χώρους, αν είναι νόμιμες ή παράνομες, πως φωταγωγούνται και αν έχουν αδειοδοτηθεί από αρμόδιο φορέα για την ύπαρξη τους.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Θεοδωρακάκη αναφέρει: .....

ΘΕΜΑ: ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Απαγορεύεται η τοποθέτηση όλων των διαφημιστικών πινακίδων πλην των επιγραφών καταστημάτων παράλληλα με τον άξονα του δρόμου, ενώ κάθετες πινακίδες επιτρέπονται μόνο από τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία.
Η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων σε κτίριο, οικόπεδο, κοινόχρηστο χώρο ή γήπεδο επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια του δήμου ή της κοινότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1491/1984 (ΦΕΚ 173 Α), όπου δια σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται ειδικότερα οι προδιαγραφές, προϋποθέσεις και διαδικασία τοποθέτησης τους.
Υπάρχει πρόστιμο (άρθρο στους διαφημιστές, καθώς και σε όσους μισθώνουν και εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων.

Υπεύθυνος για την Αφαίρεση παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων και επιγραφών (άρθρο 9) είναι ο Περιφερειάρχης.
Υπόχρεος για την αφαίρεση είναι ο Δήμος, η Κοινότητα ή η Περιφέρεια, κατά περίπτωση.

1. Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης απαγορεύεται στους εξής χώρους:
α. Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
β. Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια.
γ. Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
δ. Σε κοιμητήρια, κτίρια ναών κάθε θρησκείας και δόγματος, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους.
ε. Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.
στ. Σε στοές κτιρίων.
ζ. Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.
Οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α΄), του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000 (ΦΕΚ 150 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και άλλες ειδικές απαγορευτικές διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν.

Απαγορεύεται:
α. Η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.
β. Η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη άδεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7.
γ. H προβολή έντυπων, χειρόγραφων, φωτεινών ή φωτιζόμενων και ηλεκτρονικών ή άλλων διαφημίσεων, πέρα από το ιδεατό στερεό του οικοπέδου και πάνω στην οροφή του κτιρίου.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάρτηση πανό σε προσόψεις κτιρίων, ιδίως για την προβολή καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με την απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η χρονική διάρκεια ισχύος της σχετικής άδειας.

Γενικοί όροι για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης

1. Η υπαίθρια διαφήμιση γίνεται υποχρεωτικά σε μόνιμα και σταθερά ή προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές οι οποίες ορίζονται στις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8 του προηγούμενου άρθρου. Τα πλαίσια τοποθετούνται με δαπάνες και φροντίδα είτε εκείνου που έχει το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσεως του χώρου είτε των διαφημιστικών εταιρειών είτε των διαφημιζομένων.

2. Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε κατά το επόμενο άρθρο. Υπαίθριες διαφημίσεις στις οποίες δεν αναγράφονται τα ανωτέρω αφαιρούνται αμέσως με ευθύνη του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας ή, προκειμένου για χώρους της παρ. 4 του προηγούμενου άρθρου, του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αμετάκλητες αποφάσεις, κρίνοντας ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία και σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του Ν. 2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χλμ./ ώρα), αναγνωρίζοντας στη διοίκηση τη δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων είναι αντίθετες προς τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης».
Επίσης οι δικαστές αναφέρουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας υποχρεώνουν το κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια και στις πλατείες της Καλαμάτας.
1. Αν είναι νόμιμες ή παράνομες
2. Αν γνωρίζεται πως φωταγωγούνται.
3.Ποιες έχουν τοποθετηθεί με σχετική άδεια
Κλέβουν και ρεύμα από την ΔΕΗ ; ή από το Δήμο Καλαμάτας;
Οι διαφημιστικές πινακίδες φωτίζονται , χωρίς να υπάρχει ρολόι της ΔΕΗ, όπως επιβάλλει ο νόμος. Τον… λογαριασμό πληρώνει ο δήμος και οι δημότες μέσα από τα τέλη καθαριότητας ή η ίδια η ΔΕΗ;

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Ρ/Σ ΠΑΛΜΟΣ FM 90,5


2 σχόλια:

  1. πληρωνονται απο το δημο δηλαδη ολοι εμεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.