Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Γ. Πεταλωτής: Δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ

Στον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης αναφορικά με το σχέδιο στήριξης της χώρας μας επιμένει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ενδεχόμενη ενεργοποίησή του δεν σημαίνει προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Μιλώντας στο ρ/σ Real FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επανέλαβε πως πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος παραμένει ο δανεισμός του κράτους από την ελεύθερη αγορά, επισήμανε όμως για άλλη μία φορά πως «εφόσον οι καταστάσεις δανεισμού και οι συνθήκες είναι απαγορευτικές -και ένα τεράστιο spread είναι ουσιαστική απαγορευτική συνθήκη δανεισμού- τότε υπάρχει αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε όμως πως ενδεχόμενη .......

ενεργοποίηση του μηχανισμού «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζεται προς τα έξω, ότι δηλαδή, πάμε στο ΔΝΤ που είναι ανθρωποφάγο» Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «υπάρχει ένα υπόβαθρο τόσο σημαντικό, ώστε να αποτρέπει την επιβολή όρων και μάλιστα δυσβάσταχτων. Μπορεί το ΔΝΤ να κατέχει αυτή την τεχνογνωσία, αλλά η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι η εγγύηση ότι αυτός ο δανεισμός όταν γίνει θα έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, το απέκλεισε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με δήλωση χρεοκοπίας. Μάλιστα χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία «κουβέντες καφενείου».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα θέσει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, απάντησε πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα. «Δεν είναι το ΔΝΤ το οποίο θα μας επιβάλλει απολύσεις. Είναι η ίδια η κατάσταση στην ελληνική δημόσια διοίκηση που επιβάλλει επιτέλους να γίνει μια ορθολογιστική διαχείριση και των δημοσίων υπαλλήλων και των θέσεων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε πως η κυβέρνηση προχωρά σε συγχωνεύσεις οργανισμών όπου καταργούνται θέσεις, επισημαίνοντας όμως πως «εκεί μπορούμε να κάνουμε μετατάξεις σε υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες ώστε να μην κάνουμε προσλήψεις».

Επίσης ανέφερε πως μέσα στο Μάιο δημιουργείται μία ενιαία αρχή πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων, που σημαίνει ότι όποιος δεν είναι καταγεγραμμένος εκεί δεν θα πληρώνεται από το δημόσιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.