Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΙΛΗΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων με στόχο να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 100.000 διαμερίσματα και κτήρια, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχοντας τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΕΤΕ θα χορηγήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ενεργειακά δάνεια, για τα οποία προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου ή και επιχορηγήσεις κατά 30%. Το μέσο επιτόκιο θα...

είναι περίπου 4%. Το πρόγραμμα ενεργειακής αποκατάστασης, σε περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης, προβλέπει την ένταξη 100.000 ακινήτων, προκειμένου να δοθεί «φιλί ζωής» στη χειμαζόμενη αγορά κατοικίας, που συνεισφέρει το 6% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και στην προσωρινή απασχόληση διπλωματούχων μηχανικών που μαστίζονται από την ανεργία, με ποσοστά 25% στους νέους έναντι 6 με 7% στο σύνολο του κλάδου.

Η μέση δαπάνη για την ενεργειακή θωράκιση διαμερίσματος εκατό τετραγωνικών μέτρων, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτιμάται σε 15.000 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι αν οι ιδιοκτήτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτή την περίοδο εργασίες αποκατάστασης, δίχως τη συνδρομή φορολογικών κινήτρων.

Το πρόγραμμα αυτό δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος ιδιοκτητών, ενώ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί.

Το πρόγραμμα επιδοτεί ενεργειακές εργασίες στους δικαιούχους παρέχοντας δύο εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης:

- Για μικρά ποσά εργασιών, θα χορηγείται καταναλωτικό δάνειο, με επιτόκιο κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από το τρέχον. Αν δηλαδή το πρόγραμμα ξεκινούσε σήμερα, το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 8% έναντι του 11-12% που είναι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών στην αγορά.

- Για μεγαλύτερα ποσά θα χορηγείται επισκευαστικό δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 1% από το μέσο αντίστοιχο της αγοράς, δηλαδή γύρω στο 4%. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν από την Εθνική, ενώ η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 χρόνια για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 χρόνια για δάνεια με εμπράγματες διασφαλίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα 12μηνης περιόδου χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.



ΤΕΕ



Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΤΕ-ΤΕΕ προβλέπεται βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των μηχανικών που θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής τους κατά την υλοποίηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μηχανικών θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο επεξεργάζεται μεθοδολογία, καθώς και αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις για αυτά τα ιδιωτικά έργα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος, επισήμανε ότι για το Επιμελητήριο δε νοείται αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ενώ σχολίασε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι αρωγός μιας πορείας εξέλιξης και όχι πεδίο κερδοσκοπίας.



Τ. Μπιρμπίλη



Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ' οίκον”, δήλωσε ότι εντός του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την τεχνική προετοιμασία, εντός του μήνα θα συναφθούν οι συμβάσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) με τις τράπεζες, ενώ ολοκληρώνεται το απαραίτητο λογισμικό και το μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών.

Σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων), η υπουργός σημείωσε ότι η σχετική ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί και τόνισε: “Όταν ανεβάζεις πολύ τον πήχη, μπορεί να περάσεις τελικά από κάτω, ενώ όταν είναι χαμηλά ο πήχης δεν εξασφαλίζονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ΚΕΝΑΚ είναι κάπου στη μέση”. Πρόσθεσε πάντως ότι “είμαστε ανοιχτοί αν χρειαστεί να αναθεωρηθεί, να υπάρξει η σχετική εμπειρία, να δούμε τι είναι σωστό και τι λάθος”.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία δύο προγραμμάτων για τη χρήση φυσικού αερίου σε κτήρια του Δημοσίου και νοσοκομεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.