Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δράκος για Καλλικράτη: είδαμε μόνο τα οστά, τη σάρκα δεν την είδαμε

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμρα το μεσημέρι ο νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος αναφορικά με την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου Διοιηκητικής μεταρρύθμισης Καλλικράτης.

«Η πρώτη ανάγνωσή του, πραγματικά, μας απογοητεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτα από όλα αναφέρθηκε στους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι υπολείπονται κατά πολύ εκείνων των οποίων είχε ομόφωνα ζητήσει, μέσω των συνεδρίων της, η ΕΝΑΕ.
«Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι ούτε οι μισοί πόροι της .........

πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο κ. Νομάρχης, αναφερόμενος στους δύο, μόνο, πόρους της νέας περιφερειακής διοικητικής δομής, στο 2,4% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου των φυσικών προσώπων και στο 4% του συνολικού ετήσιου φόρου του ΦΠΑ. «Οι πόροι είναι πολύ λιγότεροι και αυτή η κατάσταση, η οποία, πέραν της αυτής καθαυτής φυσικής αναφοράς της στην χρηματοδοτική υποστήριξη, έχει κι άλλες προεκτάσεις. Η σημαντικότερη είναι ότι το μέγεθος του θεσμού είναι τόσο μικρό που πιθανότατα δε χρειάζεται περεταίρω οικονομική ενίσχυση.

Επαληθευόμαστε, δηλαδή, και επί του ζητήματος των αρμοδιοτήτων μετά την οριστική κατάργηση του σημερινού διοικητικού κέντρου, τη Νομαρχία, και με το διαμοιρασμό των αρμοδιοτήτων, των πόρων και των στελεχών στους, υπό σύσταση, μεγάλους Δήμους. Κατά αντιστοιχία, και στο ένα και στο άλλο, βλέπουμε πρωτοβάθμιους ΟΤΑ πολύ ισχυρότερους, πιο οικονομικά ενισχυμένους και υποστηριζόμενους. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι για του νέους Δήμους, οι πόροι που θα έχουν θα είναι το 12% του συνολικού ΦΠΑ, το 20% του φόρου των φυσικών προσώπων και το 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας. Πράγματι, εδώ έχουμε μια ενισχυμένη οργάνωση και δομή. Αυτό, οδηγεί και σε ένα τρίτο θέμα, ότι και εδώ, αλλά και στη συνέχεια της οργάνωσης, η οποία περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, δεν υπάρχει ειδική μέριμνα εφαρμογής και λειτουργίας του όλου συστήματος.

Δεν προσθέτει τίποτα από αυτά που είχαμε παρατηρήσει στο προσχέδιο. Δηλαδή, δεν αναφέρεται δια ποίου τρόπου, οικονομικού και διαδικαστικού, θα έχουμε την τοποθέτηση και τη λειτουργία όλων αυτών των οργάνων. Ένα άλλο ζήτημα, είναι ότι μεταθέτει τις λειτουργίες, τις οποίες δίδει, ουσιαστικά στις καλένδες. Πρώτη λειτουργία είναι τα κοινοτικά προγράμματα, τα οποία θα αρχίσουν, όπως αναφέρεται, μετά την 1/7/2011, όταν είναι γνωστό ότι η θητεία των επόμενων διοικήσεων δεν θα είναι ολοκληρωμένη, διότι θα συνταυτιστεί με τις Ευρωβουλευτικές εκλογές του 2014. Ουσιαστικά, ολόκληρη η επόμενη θητεία, θα είναι μια θητεία «προσομοίωσης», μια θητεία προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα είναι μια θητεία στον αέρα. Επομένως, φτιάχνουμε έναν σκιώδη θεσμό. Εν κατακλείδι, περιμέναμε να δούμε τον «Καλλικράτη» και το σχέδιό του να παίρνει σάρκα και οστά. Από ότι φαίνεται, είδαμε μόνο τα οστά, τη σάρκα δεν την είδαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νομάρχης.

6 σχόλια:

  1. μην ερθεις κυριε δρακο στους γαργαλιανους ουτε για αστειο.εισαι ο χειροτερος νομαρχης για ολη τη τριφυλια,δε παλεψες καθολου αλλα δεν σε υπολογισαν και καθολου παραιτησου εαν εχεις φιλοτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε οχι μονο για το δρακο αλλα και ολοι οι βουλευτες να μην ερθουν στους γαργαλιανους ειναι ολοι τους πολιτικοι νανοι,και μυριζουν ολοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε γιωργο εχεις δικιο αλλα πολυ φοβαμαι οτι αυτο το ανθρωπακι,ονειρευεται το δημο τριφυλιας σαν ξερολουκομο και πρεπει να τιμωρηθει για οτι προξενεισε στο μεσσηνιακο λαο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ.

    Περιφέρεια δεν μπορεί να διεκδικήσει λόγω Μανώλη, Δημαρχιακό θώκο μπορεί, αλλα πρέπει να τον μαυρίσουμε. Να τον τελειωσουμε.
    Φουμαρα και δημόσιες σχεσεις ειναι.
    Για τα Φιλιατρά δεν εκανε τίποτα. Κυπαρισσία κοίταξε.
    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΣΕΛΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.