Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκε ανοικτή σε παρατηρήσεις και προτάσεις όλων των κομμάτων καθώς και των φορέων που έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους ώστε να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο.

Σημείωσε ακόμη ότι η σταδιακή αντικατάσταση ........

όλων των μονάδων λιγνίτη που υπάρχουν σήμερα είναι σαφέστατη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τόνισε δε την ανάγκη μακροπρόθεσμου σαφούς ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να αλλάζει κάθε τρία χρόνια.

Οι ΑΠΕ είναι αναγκαίες, υπογράμμισε η υπουργός, όχι μόνο γιατί η χώρα μας έχει αυτό το φυσικό πλούτο του ήλιου, της θάλασσας και του αέρα που πρέπει να αξιοποιήσει και να επενδύσει σε αυτόν, αλλά και «διότι το 2013 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε μεγάλα πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων και θα αναγκαστούμε να κάνουμε βίαιες αλλαγές στα τιμολόγια των καταναλωτών».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί υπερβολικά υψηλής τιμολόγησης των ΑΠΕ η κ Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι «μια πολιτική που ευνοεί τις ΑΠΕ μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα ειδικό τέλος που θα επιβληθεί το 2013 καθώς τώρα είναι πολύ χαμηλό το κόστος για τον καταναλωτή, αφού επιβαρύνεται μόλις τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα, περίπου δηλαδή 3-4 ευρώ επιβάρυνση το χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.