Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το ψήφισμα του Δήμου Φιλιατρών για τους Αφρικανούς λαθρομετανάνες.

Επιστολή - ψήφισμα προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη κο Μιχάλη Χρυσοχοίδη με θέμα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απέστειλε σήμερα ο Δήμος Φιλιατρών μετα την απόφαση που πάρθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ο Δήμος Φιλιατρών μεταφέρει με γλαφυρότητα την .......

επικρατούσα κατάσταση στην πόλη από τους παράνομους λαθρομετανάστες από τις Αφρικανικές χώρες και ζητά από το υπουργείο βοήθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο Δήμος Φιλιατρών έχει ως εξής:

Είναι γνωστό πως η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας καθώς και η εκτεταμένη ελληνική ακτογραμμή αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Η κατάσταση στα Φιλιατρά είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδος. Τον τελευταίο χρόνο με εντυπωσιακό ρυθμό διογκώνονται οι ροές λαθρομεταναστών από αφρικανικές χώρες.

Παράνομοι αφρικανοί λαθρομετανάστες από εμπόλεμες χώρες καταγωγής- χωρίς να έχουν χαρακτηρισθεί πολιτικοί πρόσφυγες- έχουν εγκατασταθεί στην πόλη μας και ζουν σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους και πολλές φορές στην ύπαιθρο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, χωρίς στοιχειώδη μέσα υγιεινής (κουζίνα, wc, ντουζιέρα), με ένα μεγάλο όνειρο ..το όνειρο της επιβίωσης!
Οι προσφερόμενες αγροτικές εργασίες, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μια καθαρά αγροτική περιοχή , όπως είναι τα Φιλιατρά, ευνοεί την παραμονή τους και συνεπώς αξίζει να μην παραβλέψουμε την προσφορά τους στην οικονομία της πόλης.

Παρά τις συγκινητικές προσπάθειες των κατοίκων, συλλόγων και εκκλησίας και πέρα από κάθε ρατσιστική σκέψη και δράση, το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει καταγραφεί από τη Νομαρχία και τους Ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγειονομικού.
Η επιλεκτική δίωξη των λαθρομεταναστών και ειδικότερα των αφρικανικών εμπόλεμων χωρών , με σχεδόν μηδενική παραβατικότητα και των Ελλήνων που τους προσφέρουν διευκολύνσεις (εργασία, στέγη κλπ) από την Αστυνομία, δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντίθετα η μη προσφορά εργασίας και τροφής, η πείνα και η ανέχεια πιστεύουμε πως θα οδηγήσει αυτούς σε παραβατικές πράξεις.
Η εικόνα που καταγράφεται καταρρακώνει τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα εκμηδενίζει την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και μειώνει το Δήμο μας και κατά συνέπεια το Ελληνικό Κράτος.
Σ αυτήν την εικόνα αδυνατούμε να σταθούμε αδιάφοροι. Με δεδομένο πως ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δε θα επιστρέψουν σε προθεσμία 30 ημερών οικειοθελώς στην εμπόλεμη χώρα καταγωγή τους, όπως ο νόμος υπαγορεύει,
μέχρι την επίλυση του γενικότερου μεταναστευτικού ζητήματος, παρακαλούμε να μας υποδείξετε λύσεις για την υποδοχή, φιλοξενία και ανθρώπινη διαβίωση αυτών, αντίστοιχες του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η παράκλησή μας αυτή αποτελεί και αίτημα όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Φιλιατρινού Λαού, το οποίο διατυπώθηκε με την υπ’ αριθμ. 47/2010 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου.

Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.