Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: Οι υπαίτιοι να πληρώσουν

Άρθρο της Βουλευτού Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Διατυπώνεται ευρέως τελευταία από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι η κατάσταση της οικονομίας μέχρι τις εκλογές ήταν «διαχειρίσιμη». Προεκτείνεται, μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και σε σοφιστείες με απαλή δόση αυτοκριτικής, όπως ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση χρέους και ελλείμματος και δημιούργησε κρίση δανεισμού τις χώρας που δεν υπήρχε». Η παραπάνω επιχειρηματολογία, πέραν του ότι αποσιωπά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εκδηλώνοντας πρωτοφανή αξιοπιστία είχε κρύψει πάνω από το μισό έλλειμμα, υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη των πολιτών.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να διασαφηνίσουμε, σε λίγες ..........

γραμμές, την άμεση σύνδεση μεταξύ χρέους, δημοσιονομικού ελλείμματος, αξιοπιστίας και δανεισμού. Πρώτον, το χρέος προέρχεται από το δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ανάγκες ενός κράτους. Δεύτερον, το δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται στην ανισσόροπη σχέση μεταξύ εσόδων και εξόδων ενός κράτους υπέρ των δεύτερων και επιτείνεται με την αδυναμία αποπληρωμής των τόκων προηγούμενων δανεισμών. Τρίτον, το έλλειμμα αξιοπιστίας οφείλεται στην διαρκή αδυναμία αποπληρωμής προηγούμενων δανείων και στην δημοσιοποίηση ψευδών δημοσιονομικών στοιχείων.

Η κρίση δανεισμού είναι η αναπόφευκτη συνέπεια όταν συντρέχουν όλες οι παραπάνω συνθήκες. Είναι αποτέλεσμα του υψηλού χρέους που καθιστά τον δανειστή επιφυλακτικό, των διαρκών ελλειμματικών απολογισμών που αποδεικνύουν την αδυναμία αποπληρωμής προηγουμένων χρεών και του ελλείμματος αξιοπιστίας που επιτείνει τη δυσπιστία των δανειστών. Το να θες να ισχυρίζεσαι βάσιμα ότι, ενώ υπάρχει υπέρογκο χρέος, διαρκή ελλείμματα και έλλειψη αξιοπιστίας, δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δανεισμού, είναι ανεύθυνο και ψευδές.

Όμως, ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η επιλογή των εκλογών που προκήρυξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτώβρη ήταν επιλογή φυγομαχίας και ανευθυνότητας να αντιμετωπίσει τα δομικά οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα που γιγαντώθηκαν. Προβλήματα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με το φαγοπότι που στήθηκε στις πλάτες του Ελληνικού λαού με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τις μίζες της SIEMENS, την εξαγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τις «γαλάζιες» προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τους «κουμπάρους», τα ομόλογα, την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, την υπόθεση Παυλίδη κτλ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην δυσχερέστατη θέση να λάβει πολύ σκληρά μέτρα, πριν ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μέτρα, τα οποία δημιούργησαν μάλιστα τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πριν μόλις λίγους μήνες. Μέτρα που επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρημένη καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη που προέκυψε ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης και «έπιασε πάτο» την τελευταία πενταετία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι συγχωρούν ελλιπείς, λαθεμένους και ανεπαρκείς χειρισμούς. Έχουν αποδείξει, επίσης, ότι ξέρουν να «σφίγγουν το ζωνάρι» όταν οι καταστάσεις το επιτάσσουν. Είναι, όμως, αντίθετο με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής ηθικής, οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης να παραμένουν ατιμώρητοι.
Και επειδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στη βάση αυτών, ακριβώς, των αρχών, έχει υποχρέωση να τις τηρήσει μέχρι τέλους. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν!
Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός, διαφορετικά «γαία πυρί μειχθήτω».

3 σχόλια:

  1. Νάντια, είναι ΝΤΡΟΠΗ για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του, η υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ.
    Όλα τ΄ άλλα που μας γράφεις, δεν μετράνε.
    Από ΄δω και στο εξής αρχίζει η λεηλασία της χώρας.
    Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να μας βάλετε στο ΔΝΤ. Αν μας το είχατε πει προεκλογικά, θα είχατε πάρει κοινώς.....ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Έρημη Χώρα
    Πέσαμε τελικά στον γκρεμό, το ΔΝΤ είναι εδώ. Η κυβέρνηση, μέσα από απίστευτες παλινωδίες και αντιφάσεις, υπέκυψε στην πίεση των αγορών χωρίς όρους. Το μέλλον της χώρας είναι πια άδηλο, η καταδίκη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεδομένη.
    Δεν έχω γνωρίσει στη ζωή μου κυβέρνηση, που να αθέτησε τόσο γρήγορα, τόσες υποσχέσεις, που να εξαπάτησε τόσο έναν ολόκληρο λαό και που εξακολουθεί στο ίδιο τροπάριο, χωρίς ντροπή, με την πλεοψηφία των ΜΜΕ (ευτυχώς υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις) να υποστηρίζουν με φανατισμό τις αυτοκτονικές (για το λαό) επιλογές της και να συσκοτίζουν οποιαδήποτε άλλη άποψη.
    Οι συνειδητά ψευδείς υποσχέσεις του κ Παπανδρέου προεκλογικά δείχνουν και την αγωνία, το κόμμα του να καταλάβει με κάθε μέσον την εξουσία. Ίσως οι κυρίαρχοι του πλανήτη και οι ελέγχοντες την παγκόσμια οικονομία να πίστευαν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος, θα μπορούσε να λάβει τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τι ντροπή, υποκλίνονται μπροστά στην καταστροφή της χώρας, υποτελείς όντες του κόμματος.
    Ουδεμία άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξετάστηκε από την κυβέρνηση για να απορριφθεί ως ανεφάρμοστη. Μας οδήγησαν στο μονόδρομο του ΔΝΤ χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Η τρομοκρατία των Ελλήνων είναι καθημερινή πρακτική τόσο από τα κυβερνητικά στελέχη όσο και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
    Πιστεύεται αν κάποιος π.χ. εργολάβος, που κατέχει ΜΜΕ, έβγαινε χαμένος από την προσφυγή στο ΔΝΤ θα την υποστήριζε μέσα από την τηλεόρασή του ή την εφημερίδα του; Μάλλον θα την πολεμούσε με φανατισμό.
    Βέβαια, θα μου πει κανείς, πως το κεφάλαιο στη χώρα μας (τράπεζες κλπ) θα βγει σχεδόν αλώβητο από την κρίση την οποία θα πληρώσουν αποκλειστικά οι μη έχοντες και οι μη κατέχοντες. Οι επιλογές της κυβέρνησης, που τόσο εύκολα έκανε, δεν πλήττουν κατ' ουσίαν τόσο το μεγάλο κεφάλαιο αλλά τον μικρομεσαίο Έλληνα. Αυτό, από μόνο του λέει, ποιανών συμφέροντα υπηρετεί η δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση.
    Η κυβέρνηση δεν πίεσε για διαπραγμάτευση του χρέους για να μην χάσουν οι δανειστές - τράπεζες αδιαφορώντας τι αυτό θα σημάνει για τον Ελληνικό λαό (τουλάχιστον την πλειοψηφία του).
    Ο λαός είναι μάλλον παγωμένος μπροστά σε όλα αυτά τα απίστευτα που συμβαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και γι' αυτό πιστεύω ότι και οι κινητοποιήσεις δεν γενικεύτηκαν ακόμη.
    Η αριστερά, σε ιδεολογικό αδιέξοδο, περιορίζεται σε καταγγελίες εφ' 'ολης της ύλης και σε περιστασιακές απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς μαζική συμμετοχή.
    Θα έπρεπε να οργανωθεί έστω αυθόρμητα και μέσα από τα μπλογκς ένα κίνημα διαμαρτυρίας γιατί τα χειρότερα έπονται.
    Έλληνες Αντισταθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μπουν φυλακή όσοι κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα.
    Δεν είναι δυνατόν κα Γιαννακοπούλου ΠΑΝΤΑ οι πολίτες να πληρώνουν τα σπασμένα και τα μεγάλα λαμόγια οι μεγαλοεπιχειρηματίες να είναι στο απειρόβλητο.
    30 χρόνια τα σπασμένα τα πληρώνει ο Λαός Κα Γιαννακοπούλου.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Φορολογήστε τις τράπεζες με τα δισεκατομυρια κερδη ετησίως. Φορολογήστε άγρια την Εκκλησία. Εχει τόση περιουσία που αγοράζει 3 φορές την Ελλάδα. Βατοπέδια κλπ ζαρζαβατικά.

    Οχι να ξέρετε μόνο τον λαό. Ο λαός δεν έκλεψε φράγκο. Παντα τα σπασμένα των κυβερνήσεων πληρώνει.
    Μην ζητάτε άλλες θυσίες απο τον λαό. ΔΕΝ εχει να σας δώσει. Τον στίψατε. Τον στεγνώσατε. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

    Οσο για τους καλλικράτηδες που πάτε να κανετε. Κάντε το σε επίπεδο νομαρχιών. Εκεί πέφτει το χοντρό χρήμα και τα παρελκόμενα......

    Ειστε νεος άνθρωπος και είναι απαράδεκτο να μεταφέρετε στον κόσμο πράγματα που λενε οι 65+ πολιτικοί.
    Βάλτε τους εσείς χέρι και πείτε τους πόσο δύσκολα περνάει ο κόσμος.

    Και εχετε καπου στην άκρη του μυαλού σας (όλοι οι πολιτικοί) πως αν ξεσηκωθεί ο λαός (που θα γίνει αυτό) θα τρέχετε να σωθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.