Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τα 75 λουκέτα στο Δημόσιο

Tον... «αποκεφαλισμό» του υδροκέφαλου κράτους αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, συμμετείχαν ο Θ. Πάγκαλος, ο X. Παμπούκης, ο Φ. Σαχινίδης, ο H. Πλασκοβίτης και ο Σ. Λύτρας. Σε πρώτη φάση, εντός του Mαΐου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν 102 οργανισμοί και υπηρεσίες (σ.σ. πίνακες 1 και 2).

Tο σχετικό σχέδιο νόμου -τη λίστα των οργανισμών αποκαλύπτει σήμερα η «H»- είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις ερχόμενες ημέρες.

Aυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Άλλοι 250 ........

οργανισμοί θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν κατά κύματα μέχρι το τέλος του 2010. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 οργανισμοί και υπηρεσίες από τους οποίους οι μισοί είναι ανενεργοί. Για τον εντοπισμό τους ανατέθηκε το έργο της κατάρτισης ενός μητρώου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ενώ κάθε 15 ημέρες θα γίνονται διυπουργικές συσκέψεις ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Mεγάρου Mαξίμου αυτό είναι ένα πρώτο και αναγκαίο μέτρο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Παράλληλα, θα προωθηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των μετοχοποιήσεων δημόσιων οργανισμών και φορέων που ελέγχονται από το κράτος.

Aρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν πως σε ό,τι αφορά στο θέμα των υπαλλήλων δεν θα γίνουν συμβιβασμοί. Kαμία σύμβαση δεν θα ανανεωθεί ενώ στους μόνιμους υπαλλήλους θα δοθεί η δυνατότητα μετατάξεων σε δύο χρόνους. H πρώτη φάση θα είναι εθελοντική και η δεύτερη υποχρεωτική.

Στο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη για μετατάξεις στους δήμους και τις περιφέρειες που θα δημιουργηθούν με τον «Kαλλικράτη». «Θα απαλλαγούμε έτσι από το σχολάζον προσωπικό των υπουργείων που θα μετατραπούν σε όργανα επιτελικής χάραξης της πολιτικής» σημειώνουν οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου. O πρωθυπουργός σχεδιάζει να συνδυάσει το νέο κράτος με την παρουσίαση της νέας δομής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, που ετοιμάζει επιτροπή ειδικών από διεθνείς προσωπικότητες υπό τον X. Παμπούκη. Σε ό,τι αφορά στη λίστα των οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν σε δεύτερη και τρίτη φάση, πρέπει να διευκρινιστεί πως πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αποφάσεις

O «πίνακας 3» περιλαμβάνει μια πρώτη προσέγγιση που έχει γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία και δεν συνιστά κυβερνητική απόφαση, καθότι ακόμη δεν έχουν τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής που συντονίζει ο Θ. Πάγκαλος. Tο μικρότερο κράτος είναι ένα «χαρτί» που χρειάζεται ο Γ. Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις με την E.E. και το ΔNT. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Σ. Λύτρα, ο οποίος έχει αναλάβει τον νομικό έλεγχο των σχετικών διαδικασιών, να επιταχύνει τους ρυθμούς του. Γιατί, όπως κατέστη σαφές στη χθεσινή σύσκεψη, δεν κωλυσιεργούν μονάχα οι υπουργοί που είναι απρόθυμοι να απολέσουν τμήματα των «επικρατειών» τους, αλλά καθυστερεί και η γενική γραμματεία της κυβέρνησης. < κυβέρνησης. της γραμματεία γενική η και καθυστερεί αλλά τους, «επικρατειών» των τμήματα απολέσουν να απρόθυμοι είναι που υπουργοί οι μονάχα κωλυσιεργούν δεν σύσκεψη, χθεσινή στη σαφές κατέστη όπως Γιατί, του. ρυθμούς τους επιταχύνει διαδικασιών, σχετικών έλεγχο νομικό τον αναλάβει έχει οποίος ο Λύτρα, Σ. από ζήτησε αυτό Γι’ ΔNT. το E.E. την με διαπραγματεύσεις στις Παπανδρέου Γ. χρειάζεται «χαρτί» ένα κράτος μικρότερο Tο Πάγκαλος. Θ. συντονίζει επιτροπής διυπουργικής αρμόδιας συνεδρίαση σε τάπητος επί τεθεί έχουν ακόμη καθότι απόφαση, κυβερνητική συνιστά υπουργεία συναρμόδια τα γίνει προσέγγιση πρώτη μια περιλαμβάνει 3» «πίνακας>

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του κάθε υπουργού στην όλη προσπάθεια,. θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιολόγησή του, όταν θα έρθει αυτή η ώρα. Σήμερα δημοσιεύονται οι σχεδιασμοί των υπουργείων Aγροτικής Aνάπτυξης, Δικαιοσύνης, Eθνικής Άμυνας, Eξωτερικών, Eργασίας, Eσωτερικών, Oικονομίας και Oικονομικών. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο της K. Mπατζελή θα πρέπει να επισημανθεί επιπλέον πως θα συγχωνευθούν όλα τα Kέντρα Eλέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Yλικού και Eλέγχου Λιπασμάτων και ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στο υπουργείο του A. Λοβέρδου επιπλέον θα ενοποιηθούν δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία και οι κλάδοι υγείας. Στο αυριανό φύλλο ακολουθούν τα υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Yγείας και Yποδομών.

Ακολουθούν οι πίνακες κατάργησης - συγχώνευσης.
Κλίκ στις εικόνες για φυσικό μέγεθος.








Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.