Κυριακή 18 Απριλίου 2010

22 μέτρα - σοκ φέρνει αύριο το ΔΝΤ

Μέτρα - σοκ που υπερβαίνουν το πνεύμα της ατζέντας την οποία επέβαλαν οι Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο στην Αθήνα σχεδιάζει το τριπλό διευθυντήριο που από αύριο συγκυβερνά -στα της οικονομικής πολιτικής- την Ελλάδα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στην επιβολή των μέτρων, η τρόικα συνεπικουρείται από το κλίμα δημοσιονομικής τρομοκρατίας που έχει “μουδιάσει” την κοινή γνώμη και από αγορές, οίκους, διεθνείς αναλυτές και κερδοσκόπους με τα καταστροφολογικά σενάρια και τους μονόδρομους αποφυγής τους.
Κοινός παρονομαστής των πιέσεων είναι σε εξαιρετικά βραχυχρόνια περίοδο η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και σε μεσοπρόθεσμη η λήψη μέτρων καινοφανούς σκληρότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα υπαγορεύεται από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη...

και Ουάσιγκτον, με μόνο ελληνικό δικαίωμα αυτό της διαπραγμάτευσης για μερικά μέτρα, αλλά, και πάλι, η Αθήνα θα “δικαιούται” να απορρίψει ένα μέτρο μόνο εφόσον υποκαθίσταται από ένα άλλο “ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος”. Ένα από αυτά τα μέτρα για τα οποία προς το παρόν αναζητείται από την κυβέρνηση αντικατάσταση είναι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Καθώς αύριο εγκαθίσταται η τρόικα μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον επίτροπο Όλι Ρεν, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ για “...διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου...”, ο φάκελος που έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ προς διαβούλευση θα προβλέπει τα εξής μέτρα:
Ιδιωτικοποιήσεις. Η τρόικα θα θέσει, όπως εκτιμάται, ζήτημα επίσπευσης του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι με τους σημερινούς ρυθμούς και με την κατάσταση που επικρατεί στο χρηματιστήριο και την αγορά, τα 2,5 δισ. ευρώ που ευελπιστεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση το 2010 θα μείνουν “όνειρο θερινής νυκτός”. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο

Απολύσεις στο Δημόσιο. Η οδηγία προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι «λιγότερο κράτος”. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον πρόκειται να εισηγηθούν τον περιορισμό του υφιστάμενου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον χαρακτηρισμό μέρους του ως “πλεονάζοντος”. Μάλιστα, η κυβέρνηση τόσο διά του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου όσο και διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προϊδεάσει την κοινή γνώμη για απολύσεις συμβασιούχων, όχι μόνο ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου, με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την κατάργηση θέσεων, άρα και την απόλυση του αντίστοιχου εργαζόμενου.
Συγχωνεύσεις και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, κάτι που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ακρωτηριασμό του κράτους και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ναυτιλιακών και κατασκευαστικών εταιρειών.
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης με επέκταση του εργάσιμου βίου στα 40 χρόνια.
Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Ύψος συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε μεγαλύτερο διάστημα του σημερινού (αντί για υπολογισμό με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας).
Νέα αύξηση των φορολογικών βαρών, ακόμη και με νέα αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία με τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Περικοπή μισθών (13ου και 14ου μισθού και σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους) στον δημόσιο τομέα.
Περικοπές αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα.
Μηδενική εισοδηματική πολιτική τουλάχιστον ώς το 2012.
Μείωση των αφορολογήτων ορίων στα ακίνητα.
Μετάπτωση από το σύστημα φορολόγησης επί αντικειμενικών αξιών βάσει αγοραίων.
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Αύξηση συντελεστών Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Απελευθέρωση των απολύσεων.
Μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Απελευθέρωση των απολύσεων.

Τα μέτρα αυτά τελούν υπό διόρθωση, ένταση ή μετριασμό, πάντα όμως με βάση την αρχή του ισοδύναμου αποτελέσματος. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας κατατίθενται προτάσεις για μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, όπως λ.χ. της Alpha Bank για αποκρατικοποιήσεις άνω των 12 δισ. ευρώ την πενταετία 2010-2014 όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της, με είσπραξη 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ το 2010 και μεγαλύτερα ποσά κατά την περίοδο 2011-2013 στην οποία αναφέρεται το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) 2010-2013.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον πρόκειται να εισηγηθούν τον περιορισμό του υφιστάμενου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον χαρακτηρισμό μέρους του ως “πλεονάζοντος”
Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.