Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σταθερή η χρηματοδότηση της ΚΑΠ το 2011

Στα ίδια επίπεδα με του 2010 παραμένει η χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2011 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, 27 Απριλίου.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, «η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, η επένδυση στους νέους της Ευρώπης και στις υποδομές του αύριο είναι οι προτεραιότητες του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011 που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 27 Απριλίου 2010.»

Από ένα συνολικό ποσό 142,6 δισεκατ. ευρώ, τα 64,4 .......

δισεκατ. περίπου προορίζονται για δράσεις οικονομικής ανάκαμψης (+3,4% σε σύγκριση με το 2010). Επιπλέον, οι πόροι που στηρίζουν τη στρατηγική ΕΕ 2020 (για την ανάπτυξη) αντιπροσωπεύουν περίπου 57,9 δισεκατ. ευρώ (περίπου το 40% του προϋπολογισμού).

«Φιλοδοξία του σχεδίου του προϋπολογισμού είναι να εξακολουθήσει να προωθεί την οικονομική ανάκαμψη από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως υπέρ των πιο ευάλωτων, κατά την παρούσα περίοδο μετά την κρίση, αντανακλώντας παράλληλα, σε δημοσιονομικό επίπεδο, τη νέα σφαιρική προσέγγιση που υιοθέτησε η ΕΕ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Το σχέδιο προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα παρέχει στην Ευρώπη και στους πολίτες της κίνητρα για να αναπτύξουν μια οικονομία για το μέλλον: η έρευνα και η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η ενσωμάτωση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της. Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού στοχεύει στο να βοηθήσει τους νέους μας να εξοπλιστούν καλύτερα για το μέλλον τους και παροτρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους της ΕΕ για να εξέλθουν από την κρίση.»

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής βρίσκονται τώρα σε φάση ενεργού εφαρμογής. Αν και οι αναλήψεις υποχρεώσεων για νέα σχέδια αυξάνονται κατά 3,2%, οι πιστώσεις πληρωμών για έργα εν εξελίξει αυξάνονται κατά 16,9%, υπερβαίνοντας τα 42,5 δισεκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση των πληρωμών αναμένεται να συμβάλει πραγματικά στην αναγκαία τόνωση των εθνικών οικονομιών και παράλληλα να προωθήσει τη διαρθρωτική προσαρμογή σύμφωνα με το πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης που καθόρισε η ΕΕ στην προσφάτως εγκριθείσα στρατηγική της για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας προχωρά επίσης, αφού έλαβε ποσό άνω του 1 δισεκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επιτόπου εκτέλεσης ενεργειακών έργων που συμφωνήθηκαν το 2009 και στις αρχές του 2010 στους τομείς της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, της αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας και των ενεργειακών υποδομών. Ομοίως, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τα συμφωνηθέντα έργα ΤΠ ευρείας ζώνης σε αγροτικές περιοχές.

Παρόλο που η χρηματοδότηση για δαπάνες συνδεδεμένες με την αγορά και τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και για την αγροτική ανάπτυξη παραμένει σταθερή, η χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του προγράμματος Life+ θα αυξηθεί κατά συμπληρωματικό ποσοστό +8,7% για να φθάσει τα 333 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011 αυξάνει επίσης τις επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο. Το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 13,8%, φθάνοντας τα 8,6 δισεκατ. ευρώ. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν είχε επενδύσει τόσο πολύ σε αυτό το πρόγραμμα. Η έρευνα και η ανάπτυξη από μόνες τους δεν μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη: τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας θα αυξηθούν κατά 16,8% (1,3 δισεκατ. ευρώ) ενώ το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας θα λάβει χρηματοδότηση υψηλότερη κατά 4,4% σε σύγκριση με το 2010 (549 εκατ. ευρώ).

Πηγή: Αgrosnews

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ.
    ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΤΑ GOJI BERRIES.
    TA ΠΟΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ!
    TASOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.