Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ενίσχυση νέων αγροτών με 155 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ρύθμισης για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ) του συνόλου των 8.500 υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο, με την διάθεση πρόσθετων πιστώσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ πέραν των αρχικά εγκεκριμένων 100 εκατ. ευρώ.
«Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη βούληση μας να στηρίξουμε τους νέους αγρότες με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με ...


τους νέους αγρότες και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούμε πρακτικές όπως της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα διάθεσης των απαιτούμενων πόρων», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Το ύψος ενίσχυσης των δικαιούχων προσδιορίζεται ως εξής:

Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

1.Περιοχή μόνιμης κατοικίας

Ορεινή 7.500

Μειονεκτική 5.000

Λοιπές Περιοχές 2.500

2. Προσανατολισμός παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση

Κτηνοτροφική 7.500

Φυτική 7.500

Μικτή -Μελισσοκομία 5.000

3. Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση > από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς: 5.000, 80% - 120% του Εισοδήματος Αναφοράς: 2.500.

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ - ΣΥΝΟΛΟ: Μέγιστο 20.000 - Ελάχιστο 10.000

Με την νέα ρύθμιση, το μέσο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους του Μέτρου διαμορφώνεται σε 17.500€ λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των γνωμοδοτικών επιτροπών, σε επίπεδο δηλαδή υψηλότερο αυτού που ίσχυσε κατά την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο (16.000€).

Επισημαίνεται ακόμη πως οι εγκεκριμένοι Νέοι Γεωργοί του Μέτρου απολαμβάνουν, πέραν της ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης, πρόσθετα δικαιώματα όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στο Μέτρο 121 των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς επίσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ. Επιπρόσθετα, τυγχάνουν πρόσθετων ωφελημάτων (επιδότηση επιτοκίου, επιστροφή ΦΠΑ κλπ.) και αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων.

Στα παραπάνω ωφελήματα, διευκρινίζεται, δεν είχαν πρόσβαση οι επιλαχόντες του Μέτρου 112 (5.800 δικαιούχοι), παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, ενώ με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η πρόσβαση του συνόλου των θετικά αξιολογημένων υποψηφίων σε αυτά.
NAFTEMPORIKI.GR



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.