Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Οι παγίδες του facebook και πώς να τις αποφύγετε.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Το facebook είναι αναμφισβήτητα ένας διασκευαστικός τρόπος επικοινωνίας, ενδέχεται όμως να εξελιχθεί σε ιντερνετικο εφιάλτη, αν δεν προσέξετε τους κινδύνους που κρύβει.

Τα κοινωνικά δίκτυα στο ιντερνετ αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς χρήστες.

Είτε πρόκειται για μόδα είτε για αναπόφευκτη κοινωνική εξέλιξη, το γεγονός είναι ένα: ιστοτοποι όπως τα facebook, Myspace, Twitter εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Υπάρχουν όμως και κάποιες παγίδες που καλό είναι να αποφευχθούν για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook, δεν έχουν ..........

ιδιαιτέρα μέτρα ασφάλειας. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ με το όνομα και τα στοιχεία σας αρκεί να γνωρίζει το e-mail σας. Για αυτό το λόγω, προσέξτε το ιδιωτικό υλικό που χρησιμοποιείτε, καθώς ποτέ δεν ξέρετε σε τι χέρια μπορούν να πέσουν. Έτσι, προτιμότερο είναι να κρατάτε εσείς τέτοια αρχεία.

Όταν ανεβάζετε κάτι στο προφίλ σας, στην ουσία αποποιείστε των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Από την ώρα που κάποιος γράψει κάτι, οφείλει να γνωρίζει ότι δίνει αυτόματα την άδεια στους χρήστες του facebook να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε καλά πριν μοιραστείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους το καινούργιο μουσικό σας προτζεκτ, για παράδειγμα. Τέλος, αν ανεβάσετε υλικό προκλητικού περιεχομένου, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας.
Πριν δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία, κατά την πραγματοποίηση της εγγραφής σας, σκεφτείτε αν θα θέλατε όλοι οι διαδικτυακοί σας φίλοι να γνωρίζουν την διεύθυνση, το τηλέφωνο και το επώνυμο σας. Η «τυφλή» εμπιστοσύνη στην κοινότητα των χρηστών μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.
Μη διαγράφετε τα πρωτότυπα αρχεία των φωτογραφιών που ανεβάζετε στο δίκτυο. Το facebook δεν είναι καλή «αποθήκη» φωτογραφιών καθώς τις παραμορφώνει ανεπανόρθωτα. Έτσι, οι ωραίες πανοραμικές φωτογραφίες των διακοπών σας από τα 14 MP μετατρέπονται σε φτωχές κόπιες των 14 KB.

Προσέξτε τους φίλους που κάνετε add. Είναι κατανοητό να ενθουσιαστείτε στην αρχή που τόσος κόσμος σας θέλει για φίλο, όμως θυμηθείτε ότι όλοι αυτοί θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ και τη ζωή σας. Ακόμα και αν θελήσετε να διαγράψετε μερικούς, θα είναι δύσκολο να τους επιλέξετε όταν η λίστα των φίλων σας θα αποτελείται από 500 ονόματα.
Μην κάνετε add για φίλο σας το αφεντικό η τον προϊστάμενο σας, ιδίως αν είστε από εκείνους που ξεχνούν τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα φίλων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το μετανιώσετε. Φανταστείτε να ξεχαστείτε και να κάνετε post για το πόσο ωραία περάσατε χθες στην εκδρομή, ενώ δεν επήγατε στη δουλειά σας λόγω αδιαθεσίας!

Προσοχή στα spam, κίνδυνος!! Το facebook και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν έλεγχο για ιούς, ούτε είναι ασφαλή. Έτσι, όταν λαμβάνετε spam μηνύματα, αποφύγετε να μπείτε στα site που παραπέμπουν, εκτός και αν εμπιστεύεστε αυτόν που τα στέλνει. Υπάρχουν όμως αρκετοί κακοπροαίρετοι που στέλνουν ιούς με spam.
Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το κουτάκι με το privacy settings στο προφίλ σας, ειδάλλως, θα έρχονται ενοχλητικά διαφημιστικά, όχι μόνο σε σας, αλλά και σε όλους τους φίλους σας και μάλιστα εξ ονόματος σας.
Αν είστε από εκείνους που αρεσκονται στο να φλερτάρουν μέσω διαδικτύου, προτιμήστε πιο πριβε chat rooms η άλλους ιστοτοπους πιο διακριτικούς, όπως για παράδειγμα το badoo. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε log out από το προφίλ σας, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας υπολογιστή.

Προσέξτε τι μοιράζεστε με τους με τους φίλους σας σε ιστοτοπους σαν το face book, γιατί μπορεί να ξεκινήσετε για πλάκα μια συζήτηση, όπως για παράδειγμα «δεν κάνουμε μια τρομοκρατική ομάδα;»και ξαφνικά να χτυπήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την πόρτα σας. Το να γράφεις κάτι στο facebook είναι σαν να το γράφεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου με μεγάλα γράμματα. Να το θυμάστε αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.