Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για γλοιόσπορο και πυρηνοτρήτη

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης, σε απάντηση του σε σχετική αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ανακοίνωσε ότι οι αρχικές μολύνσεις στους καρπούς γίνονται από σπόρια του μύκητα που προέρχονται από καρπούς και φύλλα προσβεβλημένα τον προηγούμενο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρχιμάκης ενημέρωσε ότι για την αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση των ελαιώνων σε υγρές, πεδινές και κακώς αεριζόμενες περιοχές, να γίνεται κατάλληλο κλάδευμα για την αραίωση της κόμης των δένδρων και να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα σκευάσματα την περίοδο του φθινοπώρου. Η κ. Γιαννακοπούλου στην αναφορά της τόνιζε ότι η προσβολή από γλοιομύκητα έλαβε χώρα, ως επί το πλείστον, στις περιοχές Ανδρούσας και Τρικόρφου που είναι, κατά βάση, ημιορεινές και ξηρές περιοχές.

Συμπληρωματικά, στην απάντηση του Υπουργείου .........

στη βουλευτή Μεσσηνίας επισημαίνεται ότι μέχρι και τις αρχές του 2010 δεν είχε αποσταλεί από κάποιο φορέα κανένα σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που να αναφέρεται η έξαρση της συγκεκριμένης μυκητολογικής προσβολής στην Μεσσηνία. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ζημιές στο νομό Μεσσηνίας από γλοιοσπόριο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον Κανονισμό. Η κ. Γιαννακοπούλου, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η παραπάνω ασθένεια στον Κανονισμό Αποζημιώσεων στην, όπως δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης, επικείμενη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπου θα υπάρξει διερεύνηση των ζημιογόνων αιτίων, των ζημιών που προκαλούνται, λόγω και των κλιματικών αλλαγών, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους των αποζημιώσεων τους.

Επιπλέον, σε πρόσφατο δελτίο τύπου στις 04/03/10, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας που θα βεβαιωθούν από τον ΕΛΓΑ ζημιές λόγω πυρηνοτρήτη. Η κ. Γιαννακοπούλου, σε πρόσφατη συμμετοχή της στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε ενημερώσει σχετικά την κ. Μπατζελή για την ανάγκη που υπήρχε να συμπεριληφθεί ο πυρηνοτρήτης στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, καθώς κατά το παρελθόν κυριότερα, είχαν αναφερθεί εκτεταμένες ζημιές και στο Νομό Μεσσηνίας από πυρηνοτρήτη.

Επιπλέον, ζήτησε την στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από γλοιομύκητα, καθώς η καταστροφή που προκάλεσε στη φετινή σοδειά της βρώσιμης ελιάς στις περιοχές Μεσσήνης, Ανδρούσας και Τρικόρφου ήταν απόλυτη, ενώ το φαινόμενο έχει προσδιοριστεί τόσο γεωγραφικά, όσο και κατά την ένταση και έκταση του από κλιμάκια γεωπόνων και επιστημονικό δυναμικό της Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.