Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τέλος από τον Άρειο Πάγο στην ατιμωρησία της κακοποίησης πολιτών από αστυνομικούς

Τέλος επιχειρεί να βάλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων σε περιπτώσεις κακοποίησης πολιτών ή κρατουμένων.

Με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθ. Κατσιρώδη που ήδη έφτασε και στην Πάτρα, διευκρινίζεται ότι αρμόδιοι για τη διενέργεια προανακριτικών ερευνών έπειτα από τέτοιες καταγγελίες είναι πλέον οι εισαγγελείς και όχι οι συνάδελφοι των κατηγορούμενων αστυνομικών, που υπηρετούν μάλιστα στο ίδιο τμήμα.

Η σημερινή τακτική, τονίζει ο κ.Κατσιρώδης ..........

στην εγκύκλιό του, με την οποία απευθύνεται σε όλους τους εισαγγελείς Εφετών και τις αστυνομικές διευθύνσεις, είναι αντίθετη στην αρχή της αμεροληψίας που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και από την ελληνική έννομη τάξη.

Με την εισαγγελική εγκύκλιο τονίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση παρόμοιας καταγγελίας θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο κατά τόπους αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών και να μεριμνά για τη διεξαγωγή έρευνας, είτε από τον ίδιο τον εισαγγελέα Πρωτοδικών ή από αντεισαγγελέα Πρωτοδικών ή ακόμη από πταισματοδίκη ή ειρηνοδίκη.

Ωστόσο αυτό -προσθέτει ο κ.Κατσιρώδης- δεν συνιστά περιορισμό της αρμοδιότητας του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνά τις σχετικές καταγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.