Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αρχίζουν οι μετατάξεις μετά τον Καλλικράτη.

Πολεοδομίες, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ανέγερση και συντήρηση σχολείων και Μεταφορές θα περάσουν στους δήμους

Τον δρόμο των μετατάξεων στο Δημόσιο ανοίγει ο «Καλλικράτης», όπως έγινε σαφές από την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση κατά την ενημέρωση διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι ο «Καλλικράτης», που .........

αναμένεται να ψηφιστεί εντός Μαΐου, θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων υπηρεσιών, αρχής γενομένης από την Αυτοδιοίκηση.

Αυτό, όπως διευκρίνισε, θα γίνει μέσω του προγράμματος για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία θα σημάνει αρχικά την ανακατανομή του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στο σύνολο του δημόσιου τομέα, ακόμα και με υποχρεωτικές μετατάξεις. Η αναδιάταξη του προσωπικού θα γίνει από τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων (μία ανά κατηγορία), τη δραστική μείωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και από τη μεταφορά προσωπικού στους δήμους, που σήμερα υπηρετούν στις νομαρχίες.

Επίσης, από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα μεταφερθούν στους νέους ΟΤΑ αρμοδιότητες και ολόκληρες υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων:

* Πολεοδομίες (οικοδομικές άδειες, έλεγχοι μελετών).
* Υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας (καταβολή επιδομάτων, άδειες ίδρυσης ιδιωτικών παιδικών σταθμών).
* Παιδεία (ανέγερση σχολείων, συντήρηση κτιρίων, μεταφορά μαθητών).
* Μεταφορές (αστικές και δημοτικές συγκοινωνίες).

Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι μετατάξεις θα αφορούν συνολικά τον δημόσιο τομέα, με στόχο, όπως είπε, την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «κάθε μεταβολή που αφορά του εργαζόμενους, όπου αυτή είναι αναγκαία, θα γίνει με τρόπο που σέβεται τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο θα κάνουμε δεν θα είναι απολύσεις, θα είναι ορθολογική αξιοποίηση όλου αυτού του δυναμικού προς όφελος και του ίδιου του θεσμού και των ίδιων των υπαλλήλων», κάτι που, όπως εκτίμησε, μπορεί να δώσει «τέλεια αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και των όποιων επιμέρους κενών υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Οι πόροι που θα στηρίξουν τον «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση θα προέρχονται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τον ΦΠΑ και από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Γνωστοποίησε ταυτόχρονα ότι έχουν προβλεφθεί 4 δισ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Τον Μάιο η ψήφιση του νόμου
Με το νέο σύστημα οι εκλογές του Νοεμβρίου


Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» και ακολούθως πρόκειται να γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τα όρια των νέων ΟΤΑ.

Στόχος να ψηφιστεί εντός Μαΐου, ώστε οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο να γίνουν με το νέο σύστημα και την 1η Ιανουαρίου 2011 οι δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες.

Οπως είπε ο υπουργός, οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα είναι έως 370, ενώ δεν πρόκειται να συνενωθούν μεγάλοι πληθυσμιακά ΟΤΑ.

Τα κριτήρια, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι ενιαία για όλους και οι συνενώσεις θα γίνουν «χωρίς μικροκομματική αντίληψη και αλαζονική διάθεση». Ανέφερε μάλιστα ότι το προσχέδιο θα δοθεί εγκαίρως στους δημάρχους, ενώ δεν πρόκειται να κατατεθεί αιφνιδιαστικά στη Βουλή αφού θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οπως είπε στους αιρετούς, οι οποίοι τον πίεσαν να δώσει το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης του χωροταξικού, το σχέδιο θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε πως «βάλατε ψηλά τον πήχη και αυτό μας χαροποιεί», ενώ προσέθεσε ότι στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, οι δήμαρχοι θα αντιδράσουν δυναμικά.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.