Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Για τους παράνομους μετανάστες συζήτησαν σήμερα Δράκος και Ξύγκας

Σύσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Τριφυλλίας και ειδικότερα στην πόλη των Φιλιατρών, πραγματοποιήθηκε σήμαρα το πρωΐ στην Νομαρχία Μεσσηνίας ανάμεσα στον Νομάρχη Κο Δράκο και τον Δήμαρχο Φιλιατρών Κο Άλκη Ξύγκα.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Αντινομάρχης Κοινωνικών Θεμάτων, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής - Αναπληρωτής Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, κ. Θάνος Φώτης, ο Διοικητής του Α.Τ. Φιλιατρών, κ. Παναγιώτης Σωκκάς, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ, κα Κατερίνα Σπέντζουρα και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρόνοιας της ΝΑΜ, κ. Στέφανος Στεφανόπουλος.

«Είναι ένα θέμα που τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Νομάρχης, σημειώνοντας ............

ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή, η παρουσία του οποίου, αρχίζει να δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον τοπικό κοινωνικό ιστό. Πέραν αυτού, εγκυμονούνται προβλήματα που σχετίζονται και με την υγεία των ιδίων, με την ίδια τους τη ζωή.
Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν οι δυνατότητες που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση αλλά και οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας και Διεύθυνσης Πρόνοιας της Ν.Α.Μ., ώστε να παρέμβουν στο εν λόγο πρόβλημα.
Ακόμα, ήρθαν σε επαφή με φορείς άλλων περιοχών, όπως της Αθήνας και της Πάτρας, που έχουν ίδιας φύσεως προβλήματα.

Εκ του καθεστώτος, εκ του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ο Δήμος Φιλιατρών και η ΝΑΜ, ως φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δε νομιμοποιούνται να δαπανήσουν χρήματα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακόμα, και οργανωτικά, δεν έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα. «Πέραν των μεγάλων ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων που υπάρχουν στην οποιαδήποτε σχετική εμπλοκή, θα αποτυπώσουμε την κατάσταση, θα προσεγγίσουμε και από νομικής άποψης – με τη βοήθεια ειδικών – το ζήτημα και των δυνατοτήτων μας, τα οποία θα καταγραφούν σε ειδικό πόνημα. Κατόπιν, θα ζητήσουμε τη συνδρομή της Κεντρικής Εξουσίας», δήλωσε ο κ. Νομάρχης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή, δεδομένου του πορίσματος των εργασιών που έγινε από πλευράς των υπηρεσιών ΝΑΜ και Δήμου, από δεδομένα που αποκόμισαν από άλλες Αυτοδιοικητικές δυνάμεις, αλλά και από αυτά που μπορεί να παρέχει η Αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «Ένα τέτοιο ζήτημα δε μπορεί να είναι κάτω από το χαλί, θέλουμε να γίνει γνωστό».

Το πόνημα αυτό θα συνταχθεί από ομάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Διευθυντής Πρόνοιας ΝΑΜ, κ. Στεφανόπουλος. Το έγγραφο αυτό θα αποσταλεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Θέλουμε να δούμε, και με τη βοήθεια ειδικών που ενδεχομένως να διαθέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή», σημείωσε ο κ. Νομάρχης. Ακόμα, το πόνημα θα αποσταλεί και σε Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα διότι «θέλουμε πραγματικά, χωρίς να διογκώσουμε την κατάσταση, να μη φαίνεται, όμως από την άλλη μεριά, κουκουλωμένη ή και υποβαθμισμένη.
Μόνο έτσι μπορούμε να τη δούμε κατάματα και να έχει μια πιθανότητα βελτίωσης ή επίλυσης», όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Νομάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.