Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Παράταση υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων

Μέχρι τη Δευτέρα 17η Μαΐου 2010, καθόσον η 15η Μαΐου 2010, είναι μη εργάσιμη ημέρα, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλλουν αιτήσεις για μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2010, αντί της 2ας Απριλίου.

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Σύμφωνα με τον (ΕΚ) αριθ. 73/2010 τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης θα αναπροσαρμοστούν για το 2010. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.
Με την έναρξη υποβολής ενιαίας αίτησης έτους ........

2010 θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα αναπροσαρμοσμένα δικαιώματα που κατέχουν ώστε να προβούν σε μεταβιβάσεις για το 2010.

1. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ Δ.Ε.Ε.

1.1 Η αίτηση υποβάλλεται ιδιοχείρως ή με συστημένη επιστολή στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ταχυδρομική διεύθυνση, Αχαρνών 241, Τ.Κ. 10446 Αθήνα, για την αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις κατηγορίες μεταβίβασης ΔΕΕ λόγω

* πώλησης δικαιωμάτων μαζί με γη
* πώλησης ειδικών δικαιωμάτων
* πώληση του συνόλου της εκμετάλλευσης (σύνολο γης και δικαιωμάτων)
* κληρονομιάς
* ενοικίασης δικαιωμάτων μαζί με γη
* αλλαγή προσωπικών στοιχείων δικαιούχου δικαιωμάτων (ΑΦΜ, επωνυμία, αλλαγή νομικού καθεστώτος)
* λήξη μίσθωσης δικαιωμάτων μαζί με γη



1.3 Ειδικά, και μόνον για την κατηγορία μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (Υπόδειγμα 2), η αίτηση υποβάλλεται από τον μεταβιβαστή ιδιοχείρως ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ.

1.4 Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) για το έτος ενίσχυσης 2010, παρατείνεται αντί της 2 Απριλίου, έως τη Δευτέρα 17η Μαΐου 2010, καθόσον η 15η Μαΐου 2010, είναι μη εργάσιμη ημέρα.

1.5 Η αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) συμπληρώνεται και υποβάλλεται συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται κατωτέρω, από τον μεταβιβάζοντα ή από τον κληρονόμο των δικαιωμάτων.

1.6 Οι σχετικές εθνικές αποφάσεις καθώς και τα ισχύοντα υποδείγματα της αίτησης είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις ΕΑΣ, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opekepe.gr

1.7 Ο αρμόδιος φορέας (για το υπόδειγμα 2 αρμόδιοι φορείς είναι οι Περ. Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ για τα υπόλοιπα υποδείγματα είναι η κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ) καταχωρίζει ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης και εξετάζει τον φάκελο με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης που προσκόμισε από την πλευρά του ο δικαιούχος σύμφωνα με σχετικές οδηγίες καταχώρισης και ελέγχου που εκδίδει η αρμόδια Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

1.8 Η ορθή συμπλήρωση των εντύπων και η έγκαιρη υποβολή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.

1.9 Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δύναται να απαιτήσει από τους ενδιαφερομένους την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων ή να αναζητήσει όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν σε άλλους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και αυτοί υποχρεούνται να τα διαθέτουν στον Οργανισμό άμεσα.

1.10 Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία ελέγχου απαιτηθεί η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών ή η αίτηση απορριφθεί, ενημερώνεται ο αιτών με σχετική επιστολή.

1.11 Στην περίπτωση που μετά την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου δεν υποβληθούν καθόλου τα απαιτούμενα παραστατικά μετά την παρέλευση ενός μηνός ή υποβληθούν πάλι λανθασμένα η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται τότε ο αιτών με σχετική επιστολή. Η απόρριψη της αίτησης θεωρείται οριστική και δεν εξετάζονται περαιτέρω δικαιολογητικά που υποβάλλονται μετά την γνωστοποίηση της απόρριψης στον μεταβιβαστή και τον αποκτώντα.

1.12 Ειδικά για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων, είναι δυνατή η αποδοχή αιτήσεων μεταβίβασης, συνοδευόμενη με τις σχετικές κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης τους, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι την 9 Ιουνίου. Οι εν λόγω αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία.

1.13 Ακυρώσεις αιτήσεων που έχουν ήδη παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνονται αποδεκτές εφόσον υποβληθούν ή αποσταλούν με συστημένη επιστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Περ. Δ/σεις ή Κεντρική Υπηρεσία ανάλογα που έχει υποβληθεί η αρχική αίτηση) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι την 9 Ιουνίου. Οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να φέρουν υπογραφές του μεταβιβάζοντα και του αποδέκτη και αντίστοιχη θεώρηση του γνησίου της κάθε υπογραφής.

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ Δ.Ε.Ε.

2.1 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) δύνανται να μεταβιβάζονται μόνο σε άλλο γεωργό εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, πλην της περιπτώσεως κληρονομιάς.

2.2 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση, συνοδευόμενα ή μη από γη. Αντίθετα, η ενοικίαση, επιτρέπεται μόνον εάν συνοδεύεται και από την ενοικίαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων.

2.3 Σε περίπτωση μίσθωσης τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε) και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Τα αγροτεμάχια που μισθώνονται θα πρέπει να έχουν ψηφιοποιηθεί ως επιλέξιμα στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του 2009.

2.4 Ο μεταβιβάζων / εκμισθωτής πρέπει να είναι δικαιούχος ενιαίας ενίσχυσης και να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.

2.5 Στην περίπτωση που υποβληθούν «ταυτόχρονες» μεταβιβάσεις, δηλαδή αποδέκτης δικαιωμάτων μεταβιβάζει τα αποκτώντα δικαιώματα σε άλλον παραγωγό στο ίδιο έτος, θα πρέπει στην δεύτερη αίτηση μεταβίβασης να αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην πρώτη μεταβίβαση δικαιωμάτων (πχ. ΑΦΜ πρώτου μεταβιβαστή κτλ).

2.6 Στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) μαζί με γη, η γη που μεταβιβάζεται πρέπει να αποτελείται από επιλέξιμα εκτάρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 34 του καν.73/2009.

2.7 Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των δικαιωμάτων (σύνολο εκμετάλλευσης) από γεωργό σε γεωργό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης.

2.8 Προκειμένου η μεταβίβαση να ληφθεί υπόψη στις ενισχύσεις του τρέχοντος έτους η αίτηση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, δηλαδή να έχει υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1.4. Η ημερομηνία ελέγχεται σύμφωνα με την σφραγίδα του ταχυδρομείου, ή την ημερομηνία καταχώρισης στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση ιδιόχειρης υποβολής.

2.9 Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οποιαδήποτε επιστολή φέρει ημερομηνία αποστολής μεταγενέστερη της ανωτέρω ημερομηνίας δεν δύναται να παράγει αποτελέσματα για τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης τρέχοντος έτους (εκπρόθεσμη αίτηση), αλλά εξετάζεται για το επόμενο έτος ενιαίας ενίσχυσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμπροθέσμων αιτήσεων.

2.10 Η εμπρόθεσμη αίτηση μεταβίβασης λαμβάνεται υπόψη και η μεταβίβαση ισχύει για το τρέχον έτος ενίσχυσης μόνον εφόσον εγκριθεί κατά τα δυο στάδια ελέγχου:

α) του οπτικού διοικητικού ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών και

β) του διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιείται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ

2.11 Εάν ο γεωργός έχει μεταβιβάσει δικαιώματα ενίσχυσης χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας, η μεταβίβαση θεωρείται άκυρη. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, οι ενισχύσεις έχουν ήδη καταβληθεί, τα σχετικά ποσά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και ανακτώνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

3. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΓΗ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1)

Μεταβίβαση δικαιωμάτων μαζί με γη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον με ταυτόχρονη μεταβίβαση γης (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή). Ο αριθμός των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται με γη πρέπει να συνοδεύεται από μεταβίβαση γης ίσης ή μεγαλύτερης επιλέξιμης έκτασης.

Ο μεταβιβάζων υποβάλει τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά:

3.1 Συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης γης (αγοροπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά) νομίμως μεταγραμμένη που πραγματοποιήθηκε ή θα πραγματοποιηθεί μετά την τελευταία ημερομηνία που τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονταν στη διάθεση του προηγούμενου κατόχου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση εκμετάλλευσης, προκειμένου να ενισχυθούν από την ενιαία ενίσχυση.

3.2 Αίτηση (υπόδειγμα 1 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από τον μεταβιβάζοντα και τον αποκτώντα, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται και η αντίστοιχη επιλέξιμη γη



4. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΗ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2)

Μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υποβολή από τον μεταβιβάζοντα αίτησης (υπόδειγμα 2 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από τον μεταβιβάζοντα και τον αποκτώντα, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός, η αξία και το είδος των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται. Εδώ περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις μεταβίβασης λόγω ένταξης στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης.

5. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3)

Μεταβίβαση ειδικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.3 του καν.73/2009 μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον για το σύνολο των ειδικών δικαιωμάτων που κατέχει ο μεταβιβάζων προς ένα και μοναδικό γεωργό/αγοραστή και μόνο κατά τα έτη 2010 και 2011. Από το έτος 2012 και μετά η μεταβίβαση ειδικών δικαιωμάτων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις υφιστάμενης ή αναμενόμενης κληρονομιάς.

Ο μεταβιβάζων υποβάλει τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά:

5.1 Επικυρωμένο αντίγραφο των συγκεντρωτικών στοιχείων του μητρώου εκμετάλλευσης του αγοραστή από την κτηνιατρική βάση δεδομένων που τηρείται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή στην περίπτωση των αιγοπροβάτων δύναται να υποβληθεί αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης πρόσφατα θεωρημένο από την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής /αγροτικό κτηνιατρείο.

5.2 Αίτηση (υπόδειγμα 3 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από τον μεταβιβάζοντα και τον αποκτώντα η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται.

6. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4)

6.1 Η μεταβίβαση του συνόλου της εκμετάλλευσης, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα δικαιώματα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον με ταυτόχρονη μεταβίβαση (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή) του συνόλου της εκμετάλλευσης .

Ο μεταβιβάζων υποβάλει τα έξης απαραίτητα δικαιολογητικά:

i. Συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του συνόλου της εκμετάλλευσης (αγοροπωλησία, δωρεά ή γονική παροχή) νομίμως μεταγραμμένη, που πραγματοποιήθηκε ή θα πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής διατήρησης της γης ή/ και των ζώων από τον προηγούμενο κάτοχο. Στην περίπτωση κατά την οποία η εκμετάλλευση περιλαμβάνει εκτροφή ζώων, η οποία δεν περιγράφεται αναλυτικά στην συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή) κρίνεται αναγκαία η υποβολή των παραστατικών μεταβίβασης των ζώων.

ii. Αίτηση (υπόδειγμα 4 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από τον μεταβιβάζοντα και τον αποκτώντα, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται.

6.2 Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλογικά για μεταβίβαση εκμετάλλευσης σε διάδοχο γεωργό, λόγω ένταξης του δικαιούχου Δ.Ε.Ε. ή του συζύγου του στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η μεταβίβαση των Δ.Ε.Ε. του δικαιούχου πρέπει να πιστοποιείται από:

i. συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης γης (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, κλπ) νομίμως μεταγραμμένη ή μισθωτήριο συμβόλαιο για εκμίσθωση μακροχρόνιας διάρκειας (15 ετών) νομίμως μεταγραμμένο και

ii. Απόφαση του οικείου νομάρχη ή βεβαίωση από το οικείο υποκατάστημα της ΑΤΕ για την ένταξη του δικαιούχου Δ.Ε.Ε. στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης και τον ορισμό του διαδόχου και

iii. Αίτηση (υπόδειγμα 4 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από τον μεταβιβάζοντα - δικαιούχο πρόωρης συνταξιοδότησης και τον αποκτώντα - διάδοχο, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται.

6.3 Σε κάθε περίπτωση η μεταβίβαση των δικαιωμάτων λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης στο διάδοχο γίνεται οριστικά και για το σύνολο των δικαιωμάτων που κατέχει τόσο ο συνταξιούχος όσο και ο/η σύζυγος του κατά την ένταξη του στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, εφόσον έχει κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα.

6.4 Στην περίπτωση αλλαγής διαδόχου, ο πρώτος διάδοχος δύναται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στον νέο διάδοχο μόνο με αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη.

6.5 Σε περίπτωση που δικαιούχος πρόωρης συνταξιοδότησης, κατ' εφαρμογή της υπ' αριθμ. 422/408583/6914ΚΥΑ «Πρόγραμμα Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών στα πλαίσια εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ)αριθ.1257/99 του Συμβουλίου» και της υπ' αριθμ. 410544/ 719211/ 12 / 2000 Υ.Α «Λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών στα πλαίσια του κανονισμού (ΕΚ)αριθ. 1257/99 του Συμβουλίου» αποχωρήσει από το πρόγραμμα για οποιοδήποτε λόγο και επανακτήσει τη γεωργική του εκμετάλλευση, τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης του διαδόχου δεν ανακτώνται. Δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) μπορεί να αποκτήσει με τη διαδικασία της μεταβίβασης, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις αντίστοιχες διατάξεις με την προϋπόθεση υποβολής αίτησης στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης .

7. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5)

Η μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο θανών ήταν κάτοχος ΔΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης, με την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος υποβάλλει τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά:

7.1 Αίτηση (υπόδειγμα 5 - Παράρτημα Ι) υπογεγραμμένη από κάθε έναν αποκτώντα - νόμιμο κληρονόμο, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία θανόντος και κληρονόμου, τα δικαιώματα που κληρονομούνται καθώς και τα στοιχεία της εκμετάλλευσης του θανόντος

7.2 Ληξιαρχική πράξη θανάτου του δικαιούχου ενιαίας ενίσχυσης

7.3 Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

7.4 Υπεύθυνη δήλωση (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) με τον ορισμό του αριθμού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που κατανέμονται μεταξύ των νόμιμων κληρονόμων, πλήρως συμπληρωμένη υπογεγραμμένη και με ευκρινή θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής για κάθε έναν χωριστά από τους νόμιμους κληρονόμους.

7.5 Βεβαίωση ταυτοπροσωπίας ή άλλο αντίστοιχο δημόσιο έγγραφο, στην περίπτωση που τα αναγραφόμενα ονόματα μεταξύ των δικαιολογητικών δεν ταυτοποιούνται

Στην εξ αδιαθέτου διαδοχή και στην περίπτωση που οι συγκληρονόμοι - πλησιέστεροι συγγενείς δεν συμφωνούν στην από κοινού κατανομή των δικαιωμάτων, καθένας από τους συγκληρονόμους - πλησιέστερους συγγενείς δύναται να αιτηθεί και να λάβει το ποσοστό που του αναλογεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Αστικό κώδικα.

Στην περίπτωση αυτή είναι επιπλέον απαραίτητο το εξής δικαιολογητικό:

7.6 πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης

Στην περίπτωση κληρονομιάς με διαθήκη όπου ορίζεται η διάθεση της κινητής περιουσίας ή η διάθεση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης είναι επιπλέον απαραίτητα τα εξής δικαιολογητικά

7.7 αντίγραφο διαθήκης

7.8 πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης

7.9 πιστοποιητικό περί μη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν ορίζεται στη διαθήκη η διάθεση της κινητής περιουσίας ή η διάθεση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τότε τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης ακολουθούν τις διατάξεις της εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Τα ειδικά δικαιώματα που κληρονομούνται, συνεχίζουν να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ίσχυαν και για τον αρχικό δικαιούχο.

Στις περιπτώσεις που για το γνήσιο της υπογραφής γίνεται χρήση πληρεξουσίου από ένα κληρονόμο προς ένα άλλο κληρονόμο απαιτείται η αναγραφή ότι εξουσιοδοτεί τον υπογράφοντα για τη μεταβίβαση των ΔΕΕ από κληρονομιά. Εξουσιοδοτήσεις που αναγράφουν «.. για την είσπραξη χρημάτων/επιδότησης..» κτλ δεν γίνονται αποδεκτές.

8. ΜΙΣΘΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6)

Μίσθωση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον στην περίπτωση κατά την οποία συνοδεύεται από την μίσθωση μεγαλύτερης ή ίσης επιλέξιμης έκτασης γης.

Ο εκμισθωτής υποβάλει τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά:

8.1 Πράξη εκμίσθωσης επιλέξιμης ψηφιοποιημένης έκτασης και δικαιωμάτων, θεωρημένη κατά περίπτωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Για την περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης, απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη νομίμως μεταγραμμένη στην οποία περιλαμβάνονται τα προς ενοικίαση επιλέξιμα εκτάρια και τα αντίστοιχα δικαιώματα.

8.2 Αίτηση (υπόδειγμα 6 - Παράρτημα Ι) , υπογεγραμμένη από τον εκμισθωτή και τον μισθωτή, η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων καθώς και τα στοιχεία των αντίστοιχων αγροτεμαχίων επιλέξιμης γης που εκμισθώνονται

Η ημερομηνία μίσθωσης των αγροτεμαχίων θα πρέπει να επιτρέπει στον γεωργό που υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης να αποδεικνύει ότι κατέχει τη γη όπως ορίζεται από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

Μετά τη λήξη της μίσθωσης, η γη και τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη τους.

9. ΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 8)

Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνητικό λύσης μίσθωσης πριν την ημερομηνία που είχε αρχικά συμφωνηθεί από εκμισθωτή και μισθωτή, απαιτείται να αποσταλούν από τον ενοικιαστή ή τον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα έξης απαιτούμενα δικαιολογητικά:

9.1 Η συνημμένη αίτηση (υπόδειγμα 8 - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι), η οποία φέρει ευκρινή και πλήρως συμπληρωμένη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, για κάθε έναν χωριστά από τους ενδιαφερόμενους, στην οποία συμπληρώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των συμβαλλομένων, ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων καθώς και τα στοιχεία των αντίστοιχων αγροτεμαχίων επιλέξιμης γης για τα οποία λύεται η μίσθωση.

9.2 Το συμφωνητικό λύσης μίσθωσης, με πρωτότυπες υπογραφές και θεώρηση του γνησίου των υπογραφών ή ακριβές αντίγραφο του μόνο εφόσον στο αντίγραφο εμφανίζονται οι υπογραφές και οι θεωρήσεις τους.

Ο γεωργός που κατέχει τη γη, την ημερομηνία που προβλέπεται στα πλαίσια του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης είναι και ο δικαιούχος ενιαίας ενίσχυσης για το εν λόγω έτος ενίσχυσης.

10. ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΛΟΓΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ(ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7)

Στην περίπτωση που ο κάτοχος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, προβεί σε αλλαγή των προσωπικών του στοιχείων, θα πρέπει να ενημερώσει αντίστοιχα τη Δ/νση Διαχείρισης δικαιωμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλοντας συνημμένα βεβαίωση αλλαγής των προσωπικών του στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία.



11. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με το προς υπογραφή σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, και σε εφαρμογή του άρθρου 16, του Κανονισμού (ΕΚ)αριθ.1120/2009, καθορίζεται ποσοστό παρακράτησης υπέρ του εθνικού αποθέματος όπως αποτυπώνεται στον πίνακα 1



Παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις:

Α. μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε γεωργό που αρχίζει να ασκεί γεωργική δραστηριότητα (ανεξαρτήτως κατηγορίας μεταβίβασης)

Β. μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομική διαδοχή

Γ. μεταβίβασης ειδικών δικαιωμάτων

Δ. μίσθωσης δικαιωμάτων

Eιδικά για την ανωτέρω Α. περίπτωση, απαιτείται μαζί με την αίτηση μεταβίβασης να προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του αποδέκτη των δικαιωμάτων ενίσχυσης, ότι δεν έχει ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο όνομα του και υπ΄ ευθύνη του, ούτε ελέγχει νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα, κατά τα 5 έτη που προηγούνται της έναρξης της νέας γεωργικής δραστηριότητας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα των δηλώσεων αυτών μπορεί να απαιτήσει από τον δηλούντα τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών του δηλώσεων, ή να προβεί σε διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους με στοιχεία του ΚΕΠΥΟ.

12. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Κατά τη διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εκταρίων που δηλώνει ο μεταβιβαστής στην αίτηση του με την αξία του δικαιώματος όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί, ανεξάρτητα με την μοναδιαία αξία που αναγράφεται στην αίτηση. Για τον παραπάνω λόγο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων τους πριν προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση, δεδομένου ότι τα δικαιώματα αναπροσαρμόζονται για το έτος 2010 βάσει Κοινοτικών και Εθνικών διατάξεων.

2. Η ακρίβεια των στοιχείων των σχετικών αιτήσεων βαρύνει τους ίδιους τους δικαιούχους. Σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών στοιχείων κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα κινούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι νόμιμες διαδικασίες παραπομπής στη δικαιοσύνη κατά τα οριζόμενα στον ποινικό κώδικα.

3. Δεν πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις μεταβίβασης για δικαιώματα που δεν ενεργοποιήθηκαν το 2007, το 2008 και το 2009, διότι οι εν λόγω αιτήσεις είναι απορριπτέες καθώς τα δικαιώματα έχουν οδηγηθεί στο Εθνικό Απόθεμα, (άρθρο 44, παρ.3 του Καν. (ΕΚ)73/2009).

4. Σε εφαρμογή του άρθρου 28 του καν. 73/2009, ορίζεται ελάχιστο ύψος χορήγησης ενίσχυσης το ποσό των 200 €. Το όριο αυτό δεν εφαρμόζεται για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα μπορούν πλέον να εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις, ως εκ τούτου θα πρέπει να προβούν σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ώστε η συνολική αξία ενίσχυσης των αποδεκτών να ξεπερνά το ποσό αυτό.

5. Τα δικαιώματα συνολικής αξίας έως και 200 €, που δεν ενεργοποιήθηκαν το έτος 2009, αν δεν μεταβιβαστούν για το έτος 2010 θα οδηγηθούν στο Εθνικό απόθεμα.

6. Σε περίπτωση που πρέπει να διατεθούν σε γεωργό δικαιώματα ενίσχυσης ή να αυξηθεί η αξία υφιστάμενων δικαιωμάτων του βάσει οριστικής απόφασης δικαστηρίου ή οριστικής διοικητικής πράξης της αρμόδιας αρχής κράτους μέλους, ο γεωργός λαμβάνει τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση ή πράξη δύο (2) μήνες από την κοινοποίηση αυτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αργότερο όμως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης που έπεται της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης ή πράξης και λαμβανομένης υπόψη της εφαρμογής του άρθρου 34 ή/ και του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.73/2009.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.