Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Στην απόφαση να μην δώσουν χρίσματα παρά μόνο στις περιφέρειες και στις μεγάλες πόλεις της χώρας φαίνεται ότι καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr για διαφορετικούς λόγους τα δύο μεγάλα κόμματα πρόκειται να προτείνουν και επίσημα να μην υπάρξουν κεντρικές παρεμβάσεις και να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν, προοπτική με την οποία συμφωνούν τόσο ο ΣΥΝ όσο και οι Οικολόγοι - Πράσινοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι την αρχή έκανε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της από-κομματικοποίησης της περιφέρειας»
Μάλιστα, στη Ρηγίλλης υπάρχουν σκέψεις ο .........

πρόεδρος του κόμματος να απευθύνει και επίσημη επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα, ζητώντας τους να αφήσουν τις μικρές κοινωνίες να αποφασίσουν μόνες τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο στη ΝΔ θεωρούν ότι:
- θα αποφύγουν να χρεωθούν αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα και με τις επιδόσεις της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές
- θα εκθέσουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη επικρίνουν για κομματικοποίηση του «Καλλικράτη» αναφορικά με τις επικείμενες συνενώσεις
- θα αποφύγουν τριβές τοπικών στελεχών
- στο πλαίσιο αυτό αν τα πράγματα ζορίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να μην δώσουν χρίσμα στο μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα δήμος Αθηναίων, αφήνοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη να κατέλθει ως «ανεξάρτητος»

«Είναι στην φιλοσοφία Παπανδρέου»

Η απόφαση να μην δοθούν χρίσματα φαίνεται ότι ωριμάζει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως τονίζουν, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκτός του ότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Γιώργου Παπανδρέου, εξυπηρετεί και τους στόχους του κόμματος. «Έτσι κι αλλιώς οι εντυπώσεις θα κριθούν από τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους», τονίζει κυβερνητικός στέλεχος στην αυτοδιοίκηση gr, προσθέτοντας ότι «το κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε τοπικούς ανταγωνισμούς για να αποκτήσει ακόμη έναν πονοκέφαλο». Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο σε κυβερνητικό (υπουργείο Εσωτερικών) όσο και σε κομματικό επίπεδο τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι:

- Αφαιρείται κάθε επιχείρημα από τη ΝΔ ότι οι συνενώσεις στον «Καλλικράτη» εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες
- Με την κατάλληλη «καθοδήγηση» δίνεται η δυνατότητα στήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους – Πράσινους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης που αν και εμπίπτει στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει την στήριξη σε κομματικό υποψήφιο, με στόχο να ενισχυθεί ο Γιάννης Μπουτάρης ή όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει στην πορεία.
- Δεν μπλέκει το κόμμα σε τοπικούς ανταγωνισμούς που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Σαμαράς: δεν θα δώσουμε χρίσματα στους μικρούς δήμους

Προσπάθεια απεμπλοκής από εσωκομματικά προβλήματα που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν από περισσότερες της μιας υποψηφιότητας (κορυφαίο παράδειγμα ο δήμος της Αθήνας) αλλά και τις παρενέργειες στη ΝΔ ενός «πράσινου» χάρτη της Αυτοδιοίκησης, θεωρείται από πολλές πλευρές η προαναγγελία Σαμαρά να μην δώσει χρίσμα σε μικρούς δήμους.

«Η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστήριζαν ότι αυτό αφορά μόνο μικρούς δήμους, στελέχη της ΝΔ δεν απέκλειαν ο κανόνας αυτός να ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα.

Επιπλέον, τα ίδια στελέχη έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι δεδομένης της μεγάλης διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ που δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο εκτός μεγάλου απροόπτου «με την τακτική της αποκομματικοποίησης, ίσως, ο πρόεδρος να επιχειρήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το κόμμα το ενδεχόμενο στις 14 Νοεμβρίου ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης να βαφτεί ‘πράσινος’ ».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς πρότεινε να υπάρχουν δύο κάλπες στις δημοτικές εκλογές, μία για το δήμαρχο και μία για τους δημοτικούς συμβούλους.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Καλό θα ήταν τα κόμματα να μείνουν έξω από τις τοπικές κοινωνίες.
Δήμαρχοι πρέπει κατά την άποψη μας να εκλέγονται άνθρωποι που μπορούν να κάνουν καλό στον τόπο και όχι γιατί είναι το κομματικό τσιράκι του ενός κόμματος ή του άλλου.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.