Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με το κουτί και το τροφοδοτικό του υπολογιστή τους. Το γεγονός ότι τα δυο προαναφερθέντα εξαρτήματα αντιμετωπίζονται ως «συμπληρωματικά» αποτελεί χαρακτηριστικό του βαθμού απαξίωσης που τυγχάνουν, κάτι πέρα για πέρα άδικο αφού επί της ουσίας αποτελούν τη βάση ενός συστήματος.

Μια άστοχη επιλογή κουτιού και τροφοδοτικού μπορεί να προκαλέσει λόγω θερμότητας και ανεπάρκειας ισχύος πλήθος προβλημάτων σε οποιονδήποτε υπολογιστή, από κολλήματα και αναίτια «παγώματα» της οθόνης μέχρι βραχυκύκλωμα και κάψιμο της μητρικής κάρτας του σκληρού δίσκου και των λοιπών υποσυστημάτων.
Διαβάστε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε όσον .......

αφορά στο κουτί και το τροφοδοτικό κατά την αγορά ενός νέου συστήματος. Καλές οι υπερσύγχρονες κάρτες γραφικών, αλλά κάπου πρέπει να τις στεγάσουμε.

Προσοχή στο τροφοδοτικό.

Το υποσύστημα από το οποίο ξεκινά ο υπολογιστής είναι το τροφοδοτικό.

Από αυτό περνά το ρεύμα που θα δώσει ζωή στο σύστημα σας και αντιλαμβάνεστε τις καταστρεπτικές συνέπειες που μπορεί να έχει η παραμικρή ανεπάρκεια που θα παρουσιάσει αυτό.

Μάρκα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προτιμήσετε μια επώνυμη λύση από μια εταιρεία με παράδοση στον χώρο. Ένα μοντέλο επώνυμων εταιρειών θα αποδειχθεί «σκυλί» προσφέροντας σας παράλληλα την απαραίτητη ασφάλεια λόγω ονόματος και μόνο. Προσοχή: δεν αρκεί οποιοδήποτε επώνυμο τροφοδοτικό αλλά προϊόν εταιρείας με παράδοση στον χώρο.

Ισχύς

Μην «ψαρώνετε» με τα πολλά watts. Σίγουρα δεν θέλετε ένα τροφοδοτικό μικρής ισχύος, αλλά ένα μοντέλο-τέρας δεν συστήνεται σε καμιά περίπτωση. Ίσα-ίσα που θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει κάτι παραπάνω. Τα 450 W είναι εντάξει για ένα casual σύστημα, στα 550 W κυμαίνονται οι υπολογιστές γραφείου ενώ αυτά για gaming ανεβαίνουν τουλάχιστον στα 600 W. Φροντίστε το μοντέλο που θα επιλέξετε να έχει υψηλό power efficiency ικανότητα ισχύος δηλαδή περισσότερο από 80% αν δεν θέλετε βεβαίως η ενέργεια που μοσχοπληρωνετε στη ΔΕΗ να γίνεται αέρας κοπανιστός.

Θόρυβος.

Μπορεί ένα τροφοδοτικό να είναι σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά το σύστημα σας, δεν θέλετε όμως σε καμιά περίπτωση να σας πάρει τα αυτιά. Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να προσέξετε το θόρυβο που θα παράγει το τροφοδοτικό σας, εκτός αν θέλετε δίπλα στα ηχεία σας να έχετε και ένα πακετακι ντεπον επί μονίμου βάσεως.

Συνδεσμολογία

Πριν από λίγα χρόνια το θέμα αυτό δεν θα μας ενδιέφερε καθόλου. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και έτσι καλό είναι το τροφοδοτικό που θα επιλέξετε να διαθέτει αποσπώμενα καλώδια προκειμένου να προσαρτήσετε μόνο όσα χρειάζεστε ώστε να επιτύχετε καλύτερη απαγωγή θερμότητας στο κουτί του συστήματος σας.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Στα θετικά ενός τροφοδοτικού προσμετρούνε ακόμα η προστασία από αυξομειώσεις τάσης και θερμοκρασίας, η καλή λειτουργία χωρίς φορτίο και η χαμηλή κατανάλωση σε κατάσταση standby. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε, τέλος, στην εγγυηση που συνοδεύει το τροφοδοτικό, τα τρία χρόνια θα πρέπει να θεωρούνται στανταρ.

Το κουτί.

Αφήνοντας το τροφοδοτικό και περνώντας στο κουτιά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μιλάμε για το «σπίτι» του υπολογιστή σας. Και εδώ υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε στην τελική επιλογή κουτιού που αφορούν τα υλικά κατασκευές του, τους ανεμιστήρες που διαθέτει (και υποστηρίζει), τις θήκες που ενσωματώνει, την αρχιτεκτονική του κλπ.

Διάταξη/αρχιτεκτονική.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναρωτηθείτε αγοράζοντας κουτί είναι αν χωράνε μέσα τα υποσυστήματα που έχετε επιλέξει. Θα πρέπει να παρέχει επαρκή χώρο για τα υπάρχοντα εξαρτήματα καθώς και για τυχόν εξτρα που μπορεί να προσθέσετε στο μέλλον. Δώστε βάση στους εγκατεστημένους ανεμιστήρες (προτιμητέοι δυο, ιδανικά τρεις) και τις υποδοχές για πρόσθετους αλλά και τον εργονομικό σχεδιασμό- αποσπώμενα μέρη, αναγκαιότητα χρήσης κατσαβιδιού κ.λ.π.

Κατασκευαστής

Όπως και στα τροφοδοτικά, έτσι και στο κουτί μια επώνυμη λύση θα σας προσφέρει την απαραίτητη εγγυηση λόγω ονόματος, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή κουτιών και πολλές από αυτές παράγουν και τροφοδοτικά.

Παράθυρο η λαμαρίνα.

Η μόδα των τελευταίων ετών, θέλει τα κουτιά να φέρουν «βιτρινα» στη μια τους πλευρά. Το δικό σας δεν είναι ανάγκη να έχει, εκτός κι αν θέλετε να επιδεικνύετε το περιεχόμενο του στους φίλους σας. Αυτό που ουσιαστικά μετράει στα κουτιά είναι το υλικό κατασκευές και η πρόταση μας είναι το αλουμίνιο που θα σας γλιτώσει από τα περιττά κιλά εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά στανταρ απαγωγής θερμότητας και ροής αέρα.

Εξτρα στοιχεία.

Τυχόν πανελ με πρόσθετες USB θύρες, θερμόμετρο και άλλους αισθητήρες είναι καλοδεχούμενο σε κάθε κουτί. Ειδικά για τα USB, θα ήταν ιδανικό αν το κουτί διέθετε υποδοχές στην επάνω του πλευρά για εξτρα λειτουργικότητα. Σε περίπτωση που σχεδιάζετε να τοποθετήσετε υδροψυξη φροντίστε να υπάρχει ο απαιτούμενος ελεύθερος χώρος, ενώ διπλοτσεκαρετε ότι τα πάντα «κουμπώνουν» σταθερά: τα τριξίματα λόγω αστοχίας υλικού είναι ο,τι χειρότερο μπορείτε να φανταστείτε.

2 σχόλια:

  1. πολύ κατατοπιστικά και απαραίτητα για κάθε χρήστη αυτά που γράφεται. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή μέρα σας.
    Ένα μπράβο δεν φτάνει για την δουλειά που έκανες,μας άνοιξες τα μάτια.
    Πάρτο βάλτο όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο είσαι παλληκάρι μου.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.