Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Aπαγόρευση καπνίσματος. Σύντομα η κατάθεση της πρότασης από το Υπουργείο Υγείας.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος, διεμήνυσε από την Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα - ο οποίος καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μη υποστήριξη του μέτρου και πισωγύρισμα - η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το έργο της αποτύπωσης και της αξιολόγησης του μέτρου στο επτάμηνο που παρήλθε και πολύ σύντομα θα έρθει η πρόταση.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, στόχος είναι να υπάρχει ........

αυστηρό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό, με καθαρούς κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε, θα χρειαστεί η συνεργασία και της δημοτικής αστυνομίας και των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

«Γιατί» - όπως είπε - «το χειρότερο είναι να βάζουμε στόχους να μην είναι μετά δυνατός ο έλεγχος και η εποπτεία».

Νωρίτερα η κ. Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε με τη συντονιστική αντικαπνιστική επιτροπή και τους εκπροσώπους άλλων φορέων, όπως οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, οι περιπτεριούχοι, οι ξενοδόχοι, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κ.ά.

Η υπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο νόμος εμφανίζει αντιφάσεις, προχειρότητα στις διατάξεις και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Γι' αυτό δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα παρουσιάσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, η αχίλλειος πτέρνα του νόμου, η οποία ήταν και η αιτία για να μην εφαρμοστεί, ήταν οι εξαιρέσεις οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να τον παρερμηνεύσουν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η λύση, αλλά ζήτησαν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις τα νυχτερινά κέντρα, τα καφενεία και τα μπαρ.

Επίσης, υποστήριξαν ότι συχνά ο νόμος καταπατείται από τους ίδιους τους καπνιστές και είναι λάθος να επιβάλλονται κυρώσεις μόνο στους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.