Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεση τους στη δημιουργία τριών (όπως προβλέπει η μελέτη του ΙΤΑ) ή τεσσάρων δήμων (όπως αναφέρουν πληροφορίες) από 11 που είναι σήμερα, εξέφρασαν οι βουλευτές Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης και Ηλίας Θεοδωρίδης (χαρακτήρισαν το δεύτερο σενάριο «εκτρωματικό»), καθώς και ο (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης.

Οι προαναφερθέντες συμμετείχαν σε εκδήλωση που συμμετείχε ο δήμος Κρύας Βρύσης (10.977 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001), η δημοτική αρχή του οποίου αντιδρά στη συνένωσή του με τα Γιαννιτσά (σενάριο τριών δήμων) ή ακόμη και στη δημιουργία κοινού δήμου ανάμεσα στην Κρύα Βρύση, τη Σκύδρα και τη Μενηίδα. Αντίθετα, ζητά να απορροφήσει τον γειτονικό δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Πέλλας εκλέγεται η ........

υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δεν ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κρύας Βρύσης Γιώργο Ναυροζίδη, αντίθετος με την συνένωση είναι και ο πρώην βουλευτής Πέλλας, υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πασχαλίδης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης και ο πρώην βουλευτής Δάνης Τζαμτζής, ενώ την αντίθεση της στην συνένωση εξέφρασε σε επικοινωνία της με το δήμαρχο και η πρώην βουλευτής της ΝΔ Πόπη Φουντουκίδου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξαν οι βουλευτές, ο νομάρχης και ο δήμαρχος στο νομό Πέλλας έχουν δημιουργηθεί πέντε αστικά διοικητικά κέντρα (Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Αριδαία, και Σκύδρα), κατάσταση η οποία πρέπει να αποτυπωθεί και στον «Καλλικράτη».

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε εκδήλωση εναντίον του «Καλλικράτη». Όπως είχε αποκαλύψει η αυτοδιοίκηση gr στις 8/2, δύο ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (οι κύριοι Κουκουλόπουλος και Βλατής) είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρία στην εθνική οδό Κοζάνης Λάρισας που είναι οργανώσει ο δήμος Βελβεντού (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5787)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΕΣ

«…η επιχειρηματολογία σας είναι σωστή όπως την ανέφερε και σήμερα με ιδιαίτερη γλαφυρότητα ο δήμαρχος. Βλέποντας λοιπόν την ανθρωπογεωγραφία του νομού μας είναι γεγονός ότι στο πέρασμα των χρόνων η ίδια η τοπική κοινωνία δημιούργησε 5 διοικητικά οικονομικά κέντρα εντός τον ορίων του νομού μας και έτσι πορεύεται μέχρι σήμερα. Αυτά τα στοιχεία τα έχω μεταφέρει και στα αρμόδια όργανα κάτω στην Αθήνα και θα το ξανακάνω όποτε χρειαστεί.
Τις τελευταίες μέρες ακούστηκε και το σενάριο για την δημιουργία 4ων Δήμων με τη συνένωση των Δήμων Κρύας Βρύσης, Σκύδρας και Μενηίδας, τριών δήμων που μεταξύ τους δεν έχουν καμία κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, συνοχή και ούτε φυσικά καμία γεωγραφική συνέχεια. Είμαι σίγουρος ότι το 80% των Σκυδραίων αλλά και των Κρυαβρυσιωτών δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ στην ζωή τους οι μεν την πόλη των δε, αφού δεν υπάρχουν κάποιοι δεσμοί μεταξύ τους. Συνεπώς ένα τέτοιο σενάριο μόνο ως εκτρωματικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς φυσικά να μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον. Αντίθετα θα είχε πολλά προβλήματα».


Ηλίας Θεοδωρίδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ):

«Σε όποιο σημείο του νομού και αν πάμε όλοι γνωρίζουν ότι 5 είναι τα αστικά και διοικητικά κέντρα του νομού μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσων αναφορά το σενάριο που κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό για τη δημιουργία ενός 4ου Δήμου, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφό μου κ. Γιουματζίδη ότι είναι ένα εκτρωματικό σενάριο, και αυτό γιατί ανάμεσα στη Σκύδρα και τη Κρύα Βρύση δεν υπάρχει καμία ενότητα και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία προς όφελος των πολιτών. Συνεπώς πιστεύω ότι η δημιουργία 5 Δήμων που η ίδια η κοινωνία του νομού έχει καθιερώσει από τα παλιά τα χρόνια, θα ήταν ένας αντικειμενικός και λειτουργικός αριθμός.
Προτείνω λοιπόν την δημιουργία 5ου dήμου με την συνένωση του δήμου Κρύας Βρύσης και του δήμου Μ. Αλεξάνδρου με έδρα τη Κρύα Βρύση και όνομα αυτού Μ. Αλέξανδρος, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ιστορικό όνομα του νομού και της πατρίδας μας.»

Μιχάλης Καραμάνης (νομάρχης Πέλλας) :

Για μένα και το έχω τονίσει πολλές φορές δημόσια, η τοπική κοινωνία του νομού μας έχει διαμορφώσει από μόνη της εδώ και πάρα πολλά χρόνια την δημιουργία 5 αστικών διοικητικών κέντρων όπου εξυπηρετούν τους πολίτες του νομού μας. Έτσι λειτουργεί εύρυθμα η κοινωνική και οικονομική ζωή στο νομό μας. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ΄ όλους ώστε να μην έχουμε αλλοιώσεις στη γεωγραφία και στη κοινωνική δομή του νομού μας. Η Κρύα Βρύση ως ένα από 5 αυτά κέντρα του νομού μας μπορεί να είναι η έδρα ενός διευρυμένου δήμου.


Γιώργος Ναυροζίδης (δήμαρχος Κρύας Βρύσης):

Η δυναμική που έχουν αναπτύξει όλ΄ αυτά τα χρόνια οι 5 αυτές πόλεις έχουν δημιουργήσει και τις ανάλογες υποδομές στο νομό μας, όπως για παράδειγμα, στους τομείς της οδοποιίας, των συγκοινωνιών, των υδάτινων δικτύων, της κατασκευής μεγάλων έργων, κ.α. γεγονός που βοήθησε στην ισομερή ανάπτυξη του νομού. Η ανατροπή αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης θα έχει αρνητικές συνέπειες και θα φέρνει μόνο δυσκολίες και αναστάτωση στη τοπική κοινωνία του νομού μας….Η Κρύα Βρύση δικαιούται και δεν της χαρίζεται να είναι έδρα ενός διευρυμένου δήμου.»

Πηγή: Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.