Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Καλλικράτης»: Το άδοξο τέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια όλοι συμφωνούν ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο και το δικαιότερο πολίτευμα που έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.
Και συναινούν σ’ αυτό, ακόμη και αυτοί που απεργάζονται την ανατροπή του. Και αυτό γιατί είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό.

Είναι η μορφή οργάνωσης της κρατικής εξουσίας που έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει ακόμη και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη της απόφασης για το ποιοι θα τον κυβερνήσουν και αν δεν είναι ικανοποιημένος να τους αλλάζει από καιρό σε καιρό. Και ακόμη περισσότερο: Είναι το πολίτευμα που μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι κατ’ αρχήν κανένας πολίτης δεν είναι ή δεν θεωρείται «τελευταίος».

Είναι όμως στην πράξη αυτή η ειδυλλιακή εικόνα τόσο ............

αληθινή; Είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό ένα πολίτευμα, στο οποίο 10.000.000 άνθρωποι έχουν δικαίωμα να εκλέγουν 288 αντιπροσώπους τους στη Βουλή (αφού οι υπόλοιποι 12 είναι βουλευτές Επικρατείας και δεν εκλέγονται με σταυρό);
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδινε μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση, και ιδίως αυτή του πρώτου βαθμού.
Οι δήμοι και οι κοινότητες που καταλαμβάνουν όλη την ελληνική επικράτεια αποτελούν την μικρότερη δυνατή μορφή οργάνωσης κρατικής εξουσίας, η οποία είναι πιο κοντά στον καθένα από εμάς. Τα καθημερινά προβλήματα των 10.000.000 ανθρώπων βιώνουν, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται πραγματικά πολύ καλύτερα οι εκπρόσωποί τους σε έναν δήμο ή σε μία κοινότητα.
Και αντίστροφα: Οι επικεφαλής σε έναν δήμο ή σε μία κοινότητα δεν μπορούν να κρυφτούν σε τίποτα, και όλοι γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι και ποια η συνεισφορά τους στον τόπο τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όσο πιο μικρή είναι η κοινότητα ή ο δήμος, τόσο πιο άμεση και αληθινή είναι η δημοκρατία στην πράξη.

Αλλά και η ίδια η ιδέα για τη δημιουργία τερατόμορφων υπερ-δήμων (αφού από τους 1.034 σημερινούς δήμους δεν θα μείνουν ούτε 370) έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την σκέψη του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του γερμανικού συστήματος της στενής μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας, που έχει ως βασικό πυρήνα του ότι κάθε βουλευτής θα πρέπει να έχει την ευθύνη μιας μικρής εκλογικής περιφέρειας για να ξέρει εκείνος καλά τα προβλήματα της περιοχής του και η περιοχή του να ξέρει καλά εκείνον και την πολιτική του. Με τον «Καλλικράτη» οι βουλευτές θα γίνουν δήμαρχοι και οι δήμαρχοι υπάλληλοι - υποτελείς της απρόσωπης κεντρικής εξουσίας.

Ακόμη και το όνομα του νέου νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικό δείγμα πράσινης προπαγάνδας, αφού ο Καλλικράτης υπήρξε διάσημος αρχιτέκτονας της αρχαίας Αθήνας που συμμετείχε στην κατασκευή του Παρθενώνα, ενώ εργάστηκε στην ανέγερση των Μακρών Τειχών της Αθήνας του 460-450 π.Χ. και στην κατασκευή του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη, δηλαδή μία εξέχουσα μορφή της πόλης που γέννησε την άμεση δημοκρατία στον κόσμο, και όχι σύμβολο για τον απροκάλυπτο περιορισμό της.

Είναι δε προφανές ότι η κατάργηση των μικρών δήμων και κοινοτήτων θα περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο την εγκαταλελειμμένη ελληνική ύπαιθρο, ενώ οι αδυναμίες και οι ελλείψεις των μικρότερων δήμων μπορούν να καλυφθούν, όχι βέβαια με την κατάργησή τους, αλλά με ενίσχυση του ρόλου τους και με διαδημοτικές συνεργασίες.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το κόστος της λειτουργίας των πολυάριθμων δήμων και κοινοτήτων στη χώρα μας, το οποίο υποτίθεται ότι θα μειωθεί αν μειωθούν και οι δήμοι. Ακόμη περισσότερα όμως μπορούν να ειπωθούν για το υψηλό κόστος λειτουργίας των μεγάλων δήμων και των απρόσωπων υδροκέφαλων υπηρεσιών της ανάλγητης κεντρικής εξουσίας.

Επιπλέον, λίγη σκέψη μόνον χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι η μείωση του αριθμού των δήμων και των κοινοτήτων θα σημαίνει αυτομάτως την αύξηση του μεγέθους αυτών που θα απομείνουν.
Αρα θα σημαίνει νέους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς εξουσίας, νέες υπηρεσίες, νέες προσλήψεις, νέες δαπάνες, νέα έξοδα, νέα δάνεια, νέα ελλείμματα, νέα τέλη, νέους φόρους.

Τελικά, η απάντηση στο ερώτημα, αφού θα συμβούν όλα αυτά, τότε γιατί σήμερα εν μέσω της δίνης της οικονομικής κρίσης που έχει συμπαρασύρει τη χώρα μας, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εγκαθιδρύσει ένα νέο σύστημα οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με μείωση του αριθμού των δήμων, είναι ότι αυτό θα σημάνει για τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, νέα σύνορα, νέα σύνθεση εκλογικού σώματος, νέο ανακάτεμα ψηφοφόρων, νέα εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Αυτό, σε συνδυασμό και με την κατάργηση των 56 αιρετών νομαρχών και την αντικατάστασή τους από 13 περιφερειάρχες, και ιδίως με τη βίαιη, αδιάκριτη και άμεση ελληνοποίηση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, θα οδηγήσει σε πραγματική αλλοίωση του εκλογικού σώματος προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος με πρώτο θύμα την άμεση δημοκρατία και δεύτερο θύμα την ίδια την Ελλάδα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το τεράστιο κόστος της συνένωσης των υπηρεσιών των δήμων ή των κοινοτήτων που θα συνενωθούν, αφού οι περισσότερες υπηρεσίες των επιμέρους δήμων θα πρέπει να συγχωνευθούν με ενσωμάτωση σε ενιαία κτήρια.
Εκτός από την τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες, καθένας φαντάζεται το χάος που θα επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δε ταλαιπωρία και η δαπάνη χρόνου και χρήματος όλων μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη συνέχεια, αφού για το παραμικρό θα πρέπει να μεταβαίνουμε στις νέες υπερσυγκεντρωτικές γραφειοκρατικές υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν και που εκ των πραγμάτων δεν θα γνωρίζουν τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο:
- ότι κανένας επίσημος και αναγνωρισμένος φορέας, όπως το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης και άλλοι, δεν έχει εκφράσει υπεύθυνα τις απόψεις του για το ποιοι δήμοι θα πρέπει να συνενωθούν και για ποιες αιτίες,
- ότι μόνο στην Αττική 102 δήμοι διαφωνούν με τις συνενώσεις και μόλις 20 το σκέφτονται θετικά,
- ότι όμοροι δήμοι με διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης δεν έχει καμία λογική να συνενωθούν δημιουργώντας ένα ανομοιογενές συννοθύλευμα, - ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη της πράσινης αυτοδιοίκησης του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν σθεναρά με το σχέδιο.

Με αυτές τις σκέψεις καταγγέλλουμε το σχέδιο «Καλλικράτης» και ζητούμε την άμεση κατάργηση του σχεδίου:
Για να σταματήσουμε την αντικατάσταση της κεντρικής με την τοπική γραφειοκρατία.
Για να διασώσουμε ένα από τα λίγα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας που έχουν απομείνει στην συγκεντρωτική πολιτική σκηνή.
Για να εξοικονομήσουμε το τεράστιο κόστος από αυτή τη διαδικασία των συγχωνεύσεων.
Για να εξακολουθήσει ο καθένας μας να έχει λόγο, ελευθερία, παρέμβαση, φωνή για τα καθημερινά προβλήματά του.
Για να εμποδίσουμε την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της αποκεντρωμένης διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για να διατηρήσουμε την παράδοση των δήμων, που ήταν πάντα κορυφαίο στοιχείο της οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Βασίλης Παπαθεοδοσίου

17 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Βασίλη το Ι.Τ.Α. πέρα από την μελέτη που έκανε το 2008 για τον Καποδίστρια ΙΙ (γιατί πρέπει να γίνουν λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι), πριν λίγες μέρες δημοσίευσε και πρόταση με τα όρια των "Καλλικρατικών" Δήμων: http://www.aftodioikisi.gr/default.aspx?catid=271.
    Η αρχή θα είναι πολύ δύσκολη και το σοκ μεγάλο αλλά κάποια στιγμή θα επέλθει η ισορροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ.Παπαθεοδοσίου μιλά για το ΠΑΣΟΚ¨ καλά ξέχασε ότι και η Ν.Δ. όταν ήταν στην εξουσία και αυτή μίλαγε για το σημερινό σχέδιο στουσ ΟΤΑ.Οι άνθρωποι έχουν χάσει την μπάλα δεν έρουν τι θέλουν και που πατάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο συμπαθης κατα τα Βαλίσης ,εχει την διαθεση να βλεπει τα παγματα ,μικροκομμτικά ,και υπο την εννοια του μηδενισμου.
    Οι κοινωνιες αγαπητε που εχουν αναπτυχθει ,το πετυχαν γιατι αλλαξαν,αλλαξαν ειτε απο μεσα ειτε απέξω .
    Ο Καλλικράτης ειναι ενα βημα ,πολυ πιστευουν προς τα εμπρος και καποιοι προς τα πισω.
    Προς τα πισω κατα την ταπεινη μου γνωμη ειναι αυτοι που δεν αρεσκονται στα ανοιγματα ,τις αλλαγες,αυτοι που βλεπουν το τοπο τους ως το κεντρο της χωρας,του κοσμου.
    Κανενας τοπος δεν θα αφανιστει ,κανενα ονομα πολης δεν θα χαθει απο το χαρτη.
    Αλλαζει το μοντελο διοικησης της Ελλαδας ,που εχει την χειροτερη ,παγκοσμιως δημοσια διοικηση,και που ολοι θελουμε αυτο να αλλαξει.
    Με το σημερινο συστημα διοικησης γνωριζει κανεις την ποιοτητα του υπαλληλου του πρωτου βαθμου διοικησης,δεν γνωριζει ομως κανεναν παραπερα μεχρι την διευθετηση της υποθεσης του.Και οι πελατειακες σχεσεις δινουν και παιρνουν,τα φακελακια.
    Τα 3 τεταρτα των Δημων σημερα δεν εχουν επιχηρεισιακη επαρκεια και χανονται εκατομυρια ευρω ,του προγραμματος ΕΣΠΑ,χρηματα που θα αναβαθμιζαν την ελληνικη επαρχια ,και λεω επαρχια καθως οι μεγαλοι Δημοι εχουν επιχηρεισιακη επαρκεια.
    Ειμαστε μελος της Ευρωπης ,σημερα ομως δεν ειμαστε Ευρωπαιοι, ουτε πολειτιακα ,ουτε οικονομικα ουτε καν στην σκεψη μας.
    Ας αποτειναξουμε τις μικροτητες μας,ας μην κρυβουλε αλλο τη γυμνεια μας,ας αφησουμε την πολιτεια να μας βοηθησει,γι αυτο αλλωστε δεν την εκλεγουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ Ο Κς.ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΝΑ ΒΑΖΩΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ, ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΡΓΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.ΘΕΛΕΙ ΨΥΧΗ ΑΥΤΟ.--ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!
    ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θελω να σταθω στο ονομα του σχεδιου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
    Δεν νομιζω οτι εχει καποια σχεση με τον φημισμενο αρχιτεκτονα της αρχαιας Αθηνας αλλα με την ετυμολογια της λεξης που σημαινει ΚΑΛΛΙτερο ΚΡΑΤΟΣ... κατι το οποιον δεν βλεπω αμεσα!!!

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσυ δεν το βλέπεις άμεσα....
    Εγω πάλι δεν το βλέπω ΟΥΤΕ μακροπρόθεσμα.
    Για να μην πω Ουτε σε 100 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Βασίλη συγχαρητήρια για το βάθος της σκέψης σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Οσοι αντιτίθενται - και αντιτίθενται σθεναρά - στον Καλλικράτη, δηλ.στη μείωση των δήμων, πιστεύω ακράδαντα ότι ή υπήρξαν δήμαρχοι και δεν έχουν πιθανότητες να εκλεγούν ή βρίσκονται πολύ κοντά σε δημάρχους ή υποψήφιους. Πάντως μειώνεται τρομερά η δημαρχιακή πίτα και αυτό ενοχλεί. Ας είμαστε υποψιασμένοι
    anapermar@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Δημοκρατία πάσχει από την έλλειψη ανώτατου ορίου παραμονής στην εξουσία. Οι Δήμοι τόσο με την παρούσα όσο και με την επόμενη ή την οποιαδήποτε, αναλαμβάνονται από πρόσωπα προστατευόμενα από κόμματα. Η πραγματικότητα συνεπώς είναι ότι είναι στον αέρα κάθε επιχείρημα που υπερασπίζεται οποιοδήποτε μοντέλο Δημοτικής Αρχής με πρόφαση για δήθεν καλύτερη Δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. vasili mbravosou gia mia fora akoma milas me tin glosa tis logikis kai tin agapi sou gia tin genetira kai tin patrida orismenoi miloun mono tin glosa tou komatos afto to teratourgima pou onomasan kalikrati prepi na ehi tin idia tyhi pou eihe kai metin proigoumeni kyvernisi stamatis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Σταμάτη Ελαδίτη συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία φράση σου.
    Το τετατούργημα αυτό πρέπει να έχει την ίδια τύχη για να μην πω χειρότερη με το προηγούμενο σχέδιο της Ν.Δ.

    ΓΙΑΤΙ δεν κάνουν Καλλικράτη Μονο σε επίπεδο νομαριών να φύγουν από την μέση αρκετά λαμόγια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ !!!! ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΊΤΕ ΚΥΡΙΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!! ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδω καραβια χανονται ,βαρκούλες αρμενίζουν !ακούμε συνεχώς κριτική χωρίς επιχειρήματα ,ακρατο λαικισμό ,και καθόλου πολιτικό λογο !ο καλλικρατης ειναι μια ωραια φλουδα να την πατησουμε για να μη μας ποναει το δυστυχώς επτωχεύασαμεν που αντηχεί.τι εχουμε να κερδισουμε απο την εφαρμογη του ?ας βγει καποιος υπευθυνα να μιλησει .ειναι τουλαχιστον εξοργιστικη ολη αυτη η παραφιλολογια και για την ταμπακιερα τιποτα !αν δε βρεθουν χρηματα ,δε μας σωζει ουτε ο καλλικρατης ,ουτε τιποτα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καθισται καλα κυριε παπαθεωδωσιου που θελετε να βγειτε και δημαρχοσ.....τι ειναι αυτα που λετε???και το χειροτερο υπαρχουν ανθρωποι που τα επαινουν?/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!!!

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΣΩΣΤΑ..!!!

    ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ,ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.