Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Με εξετάσεις η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν συστατικές επιστολές τριών Ελλήνων πολιτών.

Οι μετανάστες που αιτούνται τη χορήγηση της ιθαγένειας πρέπει να ζουν νόμιμα στη χώρα μας πέντε χρόνια, ενώ η Πολιτεία θα απαντά στο αίτημα σε διάστημα δύο χρόνων, από τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Για όσους μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται αφού έχουν 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Σε αυτή την περίπτωση η Πολιτεία οφείλει να απαντά στο αίτημά τους για πολιτογράφηση μέσα σε ένα χρόνο.

Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί η τελεσίδικη καταδίκη στην Ελλάδα για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα. Εκτός από τις εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα προστίθενται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Τα παιδιά

Για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η ιθαγένεια θα χορηγείται ύστερα από δήλωση των γονέων τους που και οι δύο πρέπει να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να έχουν φοιτήσει επιτυχώς έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Το δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, αρχής γεννομένης από τις επόμενες αποκτούν περίπου 266.000 ομογενείς και μετανάστες αφού έχουν πενταετή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν οριστικές άδειες διαμονής θα έχουν και δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
enet.gr





1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΑΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΧΡΩΜΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.