Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ριζικές αλλαγές για επιβίωση της αγροτικής οικονομίας

Ανοιχτή μεν στο διάλογο, όχι όμως στη διεξαγωγή του επί τόπου στα μπλόκα, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη χθεσινή παρουσία της στη Θεσσαλονίκη.
H υπουργός μιλώντας στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica, χαρακτήρισε ξεκάθαρα «λάθος» την πρακτική των κινητοποιήσεων και στέλνοντας επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο στόχος των διαρθρωτικών αλλαγών εν όψει της μετά το 2013 εποχής δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί».
Παρά, δε, την αρχική ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, τελικά η εκδήλωση των εγκαινίων της Agrotica πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς επεμβάσεις αγροτών, οι οποίοι μάλιστα -συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της επιτροπής...

αγροτών του μπλόκου των Μαλγάρων και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων - Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης- της προσέφεραν μία ανθοδέσμη κατά την προσέλευσή της στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ με τη δήλωση «εμείς προσφέρουμε αγάπη». Η κα Μπατζελή δέχθηκε από την πλευρά της την ανθοδέσμη με χαμόγελο και απάντησε «θα τα πούμε στο υπουργείο».

Νωρίτερα πάντως η κα Μπατζελή απέφυγε να συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που είχαν αποκλείσει τον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, ζητώντας να τη συναντήσουν, και οδηγήθηκε στην πόλη από παρακαμπτηρίους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την κίνηση οι αγρότες συνέχισαν τον αποκλεισμό του δρόμου για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.

Ριζικές αλλαγές και ανατροπές

Από το βήμα των εγκαινίων της 23ης Agrotica η κα Μπατζελή τόνισε κατ' επανάληψη την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και ανατροπές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, και απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα αγρότη για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης υποσχόμενη πως ο κοινωνικός διάλογος, που ξεκίνησε στο Ζάππειο θα συνεχιστεί, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως η πρακτική των κινητοποιήσεων για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών είναι «λάθος».

«Η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει.

Είναι σαφές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Με τα επίσημα στοιχεία το 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας σημείωσε μείωση 19,9% έναντι αύξησης 15,9% στην Ε.Ε. Είναι λάθος όμως η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με την πρακτική των κινητοποιήσεων και είναι λάθος ιδιαίτερα όταν εμείς είμαστε μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει ριζικές τομές.

Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί". Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί».

Παράλληλα, δύο φορές στην ομιλία της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» θα συνεχιστεί. «Για εμάς -τόνισε- ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελεί ένα από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελεί μέσο τακτισμού, αλλά τη διαδικασία για την απόκτηση κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής διαδικασία ελέγχου υλοποίησης των πολιτικών μας δεσμεύσεων.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να αποφασίσουμε μόνο να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το στοίχημα είναι να τολμήσουν και εκείνοι να δεχτούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές».

ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.