Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΑΣΟΚ: ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 42%

Γκρίνια προκαλεί ανάμεσα σε σημαντική μερίδα δημάρχων του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση του ορίου του 42% και η επαναφορά του 50% +1 στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν εκλεγεί από τον α΄ γύρο με ποσοστό άνω του 42 αλλά κάτω του 50% και θεωρούν ότι με την αλλαγή είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να απωλέσει αρκετούς δήμους αλλά και περιφέρειες.

Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ........

ότι η συνεργασία ιδιαίτερα με ΚΚΕ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους, τώρα μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταστεί εκ των πραγμάτων αδύνατη. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι η επαναφορά του 50% + 1 ευνοεί, όχι τις ευρύτερες συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις αλλά τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου.

Επιστολές δημάρχων και συνάντηση στην Ιπποκράτους

Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν εκφραστεί με επιστολές δημάρχων του ΠΑΣΟΚ προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διατυπώθηκαν και προφορικά τόσο στην προ 40ημερού συνάντηση στο Κάραβελ (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ κάνοντας κλικ στο: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5514) όσο και σε προ τριών εβδομάδων συνάντηση των δημάρχων της Αθήνας στην Ιπποκράτους, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης αλλά και με επιστολές τους δήμαρχοι, προκειμένου ούτε το ΠΑΣΟΚ να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση ούτε «να οδηγηθούμε στην καρμανιόλα του 42%», κατά την έκφραση ενός εξ’ αυτών, προτείνουν ένα ενδιάμεσο σύστημα, σύμφωνα με σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Σύμφωνα με αυτή η εκλογή του δημάρχου από τον α΄ γύρο μπορεί να γίνεται όταν το άθροισμα του ποσοστού του σχετικά πλειοψηφούντος και τη διαφοράς του από τον δεύτερο ξεπερνούν το 50%. Δηλαδή το 42% να μην αρκεί όταν ο δεύτερος βρίσκεται στο 38, 39 ή και 40% αλλά κάτω από το 32%, καθώς, όπως λέει έτερος δήμαρχος, «μ’ αυτό το εκλογικό σύστημα αποτυπώνεται καλύτερα η λαϊκή βούληση».

ΥΠ.ΕΣ: καμία παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ

Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών με τους οποίους επικοινώνησε η αυτοδιοίκηση gr απέκλειαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή «σ’ αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, δηλαδή, την κατάργηση του 42% και την επαναφορά του 50% +1». Πρόσθεταν δε ότι ο καθηγητής Διαμαντόπουλος δεν συμμετέχει σε καμία από τις Επιτροπές που αφορούν τον «Καλλικράτη» παρά μόνο σε αυτή που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.