Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Σε 16 κωδικούς του βασικού εντύπου φορολογίας εισοδήματος (Ε1), στους οποίους κατά την περυσινή εκκαθάριση παρουσιάστηκαν τα περισσότερα λάθη, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωσή τους, καθώς φέτος θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι βασικές αλλαγές του .........

νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης (Ε1), όπως αποκάλυψε η «Ν» (φ. 22.2.2010, σελ.1), εντοπίζονται σε δώδεκα κωδικούς και κυρίως στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν το φόρο.

Πέρα όμως από τις εν λόγω αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην κάνουν λάθη τα οποία μπορεί να τους «στοιχίσουν» σε χρόνο και σε χρήμα, υπάρχουν κωδικοί τους οποίους κάθε χρόνο ελέγχουν οι υπάλληλοι των Εφοριών, καθώς σε αυτούς είθισται να παρουσιάζονται τα περισσότερα λάθη.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία που έκανε στις περυσινές δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα λάθη εντοπίζονται, κυρίως, στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στα τετραγωνικά μέτρα της κύριας και της δευτερεύουσας κατοικίας, αλλά και στη σχέση μεταξύ παρακρατηθέντων και αναλογούντων φόρων.

Στις περσινές δηλώσεις

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα συχνότερα λάθη που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι ήταν τα εξής:

*σε 9.166 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008) συμπληρώθηκαν τα στοιχεία εκπροσώπου, χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο

*σε 8.926 δηλώσεις δεν είχε διαγραφεί ο Α.Φ.Μ. της πρώην συζύγου, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

*αναγράφεται ο Δήμος που ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος την 31.12.2009, δηλαδή ο Δήμος που χορηγεί πιστοποιητικά και όχι ο Δήμος κατοικίας, καθώς και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, όχι υποχρεωτικά.

*σε 6.458 δηλώσεις δεν είχε συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι εάν ο υπόχρεος έχει απαντήσει "ΝΑΙ" στην ερώτηση 14 του πίνακα αυτού "Είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου ή ιπτάμενο προσωπικό πολιτικής αεροπορίας" εκτός από τον πίνακα 4Α "Εισοδημα από μισθωτές υπηρεσίες", πρέπει να έχει συμπληρωθεί το "Ειδικό ενημερωτικό δελτίο" προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών και των Ιπταμένων.

*σε 6.428 δηλώσεις, πριν την κατάθεση της δήλωσης, δεν είχε προηγηθεί η υποβολή της σχετικής δήλωσης σχέσεων από τους κληρονόμους στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.

*σε 5.760 δηλώσεις δεν είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί αριθμοί 425-426 και 517-518 που αναφέρονται στα ακαθάριστα έσοδα από ατομική επιχείρηση και ελευθέριο επάγγελμα.

*σε 6.548 δηλώσεις συμπληρώθηκαν κωδικοί (151, 152, 157, 158) που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

*σε 10.732 δηλώσεις δεν είχε συμπληρωθεί η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

*σε 21.092 δηλώσεις, ενώ η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, δεν έχουν συμπληρωθεί η Τιμή Ζώνης και το έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.

*σε 35.298 δηλώσεις, ενώ οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών είναι μεγαλύτερες του αφορολόγητου ορίου, δεν έχουν συμπληρωθεί οι Τιμές Ζώνης και το έτος 'Εκδοσης Οικοδομικής Αδείας

*σε 25.670 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου για α' κατοικία στον πίνακα δαπανών και δε συμπληρώθηκαν οι ΚΑ 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, ή ενώ το εμβαδόν της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερο των 120 τ.μ., στους ΚΑ 727-728 έχουν συμπληρωθεί μόνο τα ποσά των τόκων και όχι το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για τα πάνω από τα 120 τ.μ. της κατοικίας.

*σε 16.768 δηλώσεις ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί 055 και 056, της υποπερίπτωσης γ' της περίπτωσης 7 του πίνακα 7, με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων που συνάφθηκαν από 1/1/2003 και μετά, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων.

*σε 10.654 δηλώσεις ο φόρος που αναλογεί σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συμπληρώθηκε στον κωδικό 917 που αφορά φόρο εισοδήματος Ζ' ψηφίσματος, αντί στον κωδικό 313.

*σε 27.100 δηλώσεις δεν υπήρχε η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

*οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων.

*σε 25.296 δηλώσεις η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

Επισημαίνεται ότι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται από τις 4 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.