Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Δημοσκόπηση του Newsit. Μόνο το 40,5% δηλώνει ικανοποιημένο από τις πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση.

H ελπίδα, όπως είναι γνωστό, πεθαίνει τελευταία.
Το επιβεβαιώνουν, για μία ακόμη φορά, τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO για το ΝΕWSIT.

Παρά την επιμέρους γκρίνια, για μέτρα και πολιτικές και παρά την εντύπωση του 61,5% ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής με όσα δεσμεύτηκε για τις 100 πρώτες ημέρες, οι συσχετισμοί των κομμάτων παραμένουν σταθεροί στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών.

Συμβάλλει ασφαλώς σε αυτό η σύγκριση με ........

την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφορά υπέρ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι εντυπωσιακή, όπως και εκείνη υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, όταν συγκρίνεται με τον Κώστα Καραμανλή.

Συμβάλει η θετική αίσθηση που δημιουργείται από το ύφος και τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών. Συμβάλει ακόμη η ιδιαίτερα θετική κρίση για τη δράση του πρωθυπουργού (53,6%).

Κυρίως, όμως, συμβάλει η διατήρηση της ελπίδας ότι παρά τις καθυστερήσεις ή και τις λάθος αποφάσεις, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει. Η διατήρηση της προσδοκίας, ανάμεσα στο πολύ υψηλό 43% της κοινωνίας, ότι μπορεί να βρει το δρόμο για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Όσο η αίσθηση αυτή διατηρείται, οι μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα παραμένουν μικρές και η κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να λειτουργήσει μέσα σε ικανά περιθώρια ανοχής από την κοινωνία.

Αν όμως πάψει, τότε η εικόνα της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί σημαντικά (θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει), η στάση της κοινωνίας θα γίνει πολύ πιο έντονα αρνητική, η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι σαφώς δυσχερέστερη (μην λησμονούμε πόσα και πόσο σημαντικά θέματα «ανοίγει» η κυβέρνηση) και οι εκλογικοί συσχετισμοί σαφώς διαφορετικοί.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση σε εικόνες:


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.