Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ.

Στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, τις οποίες, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είχε προεκλογικά εξαγγείλει στον Ελληνικό λαό.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, .......

ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι ένα νομοσχέδιο που αποκαθιστά την προοδευτική κλίμακα και τη συνταγματική τάξη περί φορολογικής δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Με αυτό αφενός φορολογούνται σημαντικά οι έχοντες και κατέχοντες, αφ’ ετέρου ελαφρύνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 58% και θα διασφαλιστεί, όπως τόνισε η Κυβέρνηση, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, να «κλωθογυρίζουμε» γύρω από αυτό το ζήτημα… »

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Κουσελάς, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ, επισήμανε ότι «Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, που εσείς είχατε ψηφίσει και ισχύουν μέχρι σήμερα, ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς και δείχνουν τον προσανατολισμό και την ταξικότητα της πολιτικής της Ν.Δ. Μιας παράταξης που και από τις τοποθετήσεις σας σήμερα είναι εμφανές πως ήλθε να υποστηρίξει την ίδια πολιτική που ακολούθησε στο παρελθόν, τη στιγμή που η ηγεσία της επιχειρεί τεχνηέντως στα λόγια να πάρει διαζύγιο από αυτό το παρελθόν. Συνεχίζει, ωστόσο, να υποστηρίζει ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο αφ’ ενός περιόρισε σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου σε μια δημοσιονομικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, αφ’ ετέρου έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τη μεταβίβαση των μικρών και μεσαίων περιουσιών με τις μεγάλες περιουσίες. Ένα θεσμικό πλαίσιο που επιβάρυνε δυσανάλογα τους πολλούς, για να εξυπηρετήσει τους λίγους.
Εμείς πιστεύουμε πως δεν νοείται, στις σημερινές συνθήκες, να χαριστεί ούτε ένα ευρώ φόρου στους ευκατάστατους, πόσο μάλλον στους «επιτήδειους» ευκατάστατους!

Ανάλογη αδικία υπήρξε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμα και στη φορολόγηση των τσιγάρων. Εσείς, κύριοι της Ν.Δ., με την αντιστρόφως ανάλογη φορολογία επιβάλατε υψηλό φόρο στα φθηνά τσιγάρα και χαμηλό φόρο στα ακριβά. Αυτή ήταν η πολιτική σας. Μια πολιτική που έπληττε τους χαμηλόμισθους καπνιστές και την ελληνική καπνοβιομηχανία.

Εμείς βάζουμε σήμερα τέλος σε αυτή τη φιλοσοφία. Τέρμα στο πάρτι που γίνεται στις Δ.Ο.Υ. των βορείων προαστίων, της Μυκόνου, αλλά και αλλού, με τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Επειδή οι συνάδελφοι της Ν.Δ. αναφέρονται σε «μέσους όρους», καλώ την Κυβέρνηση να υπολογίσει τα συνολικά έσοδα που έχασε το Δημόσιο με τις ρυθμίσεις που ψήφισε αυτά τα χρόνια η Ν.Δ., για να δούμε ποια είναι τα διαφυγόντα έσοδα με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, που θέλουν με διάφορα τερτίπια ακόμη και σήμερα να υποστηρίζουν. Εκείνους, βέβαια, που δεν κατανοώ, είναι τους συναδέλφους της άλλης Αριστεράς, οι οποίοι για διαδικαστικούς λόγους, ενώ υποτίθεται διαφωνούν με το προϊσχύσαν πλαίσιο της Ν.Δ., αρνούνται να ψηφίσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τη διαδικασία μπορεί να έχουν -και δικαιωματικά έχουν- τις απόψεις τους, ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και έγιναν λάθη, αλλά δεν μπορεί να την επικαλούνται για να απορρίψουν και επί της ουσίας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.