Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν για βασανισμό κρατουμένου και κατάχρηση εξουσίας

Δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης συνελήφθηκαν για κατάχρηση εξουσίας και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, ο οποίος ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στον κορμό και στα άκρα του.

Πρόκειται για έναν 24χρονο υπαστυνόμο β', ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, δύο ειδικούς φρουρούς 28 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, καθώς και ένα αστυφύλακα και έναν ειδικό φρουρό, ηλικίας 23 και 27 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον .........

Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα παραπάνω αδικήματα, για τα οποία απειλείται η ποινή της απόταξης.

Είχε προηγηθεί εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου για προανάκριση. Από την έρευνα προέκυψε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Χιλής, που εκρατείτο, διαμαρτυρήθηκε έντονα στο σκοπό του κρατητηρίου για να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει.

Ο σκοπός φέρεται να αντέδρασε βίαια και όταν ο αλλοδαπός απώθησε και ακινητοποίησε τον σκοπό, για να τον ρωτήσει για ποιον λόγο τον χτυπά, ένας ακόμη ειδικός φρουρός έσπευσε, χτυπώντας εκ νέου τον άτυχο Χιλιανό, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα. Οι άλλοι συλληφθέντες ήταν παρόντες, αλλά δεν αντέδρασαν, ούτε κατήγγειλαν τα γεγονότα.

Ο δε υπαστυνόμος β', που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας, σχημάτισε μεν δικογραφία σε βάρος του αλλοδαπού για απόπειρα απόδρασης, εξύβριση και σωματική βλάβη, παρέλειψε όμως να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το βάθος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι αστυνομικοί για τον τραυματισμό του κρατουμένου.

Οι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν τον άτυχο αλλοδαπό επιμένουν ότι ο κρατούμενος πήγε να αποδράσει, τους επιτέθηκε και εκείνοι αντέδρασαν.

Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε πολίτη με σιδερένια λάμα. Την επομένη είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος του όρισε ρητή δικάσιμο για τις 8 Ιανουαρίου 2010 και στη συνέχεια εκρατείτο προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης, λόγω στέρησης άδειας παραμονής στη χώρα μας.

Τον τραυματία επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρης Τασούλας, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του.

Αυστηρό μήνυμα Χρυσοχοΐδη

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απηύθυνε αυστηρό μήνυμα ότι παρόμοιες πράξεις βαρβαρότητας δεν θα γίνουν ανεκτές και ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο Τμήμα Ακρόπολης μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος.

»Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό που κατοικεί στην χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά.

»Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.

»Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον πολίτη αποτελεσματικά, προτάσσοντας τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη ευθύνης και επαγγελματισμού απέναντι στην ανομία, στην αυθαιρεσία και στη βία, απ΄ όπου αυτή και αν προέρχεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην αποστολή μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τις ελευθερίες κάθε συνανθρώπου μας» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: in.gr

2 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΙΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ....... ΟΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ.ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΜΑΛΑΚΕΣ.ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΚΛΟΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πολυ γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Αλλα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εκμεταλλεύονται οι μπάτσοι την εξουσία τους για να τουλουμιάζουν στο ξύλο τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ. Είτε αυτός είναι Έλληνας, είτε ξένος.

    Ναι να τουλουμιάσουν στο ξύλο όποιον συλλάβουν να πουλάει (κάνει εμπόριο) Ναρκωτικών.

    Ναι να τουλουμιάσουν στο ξύλο και μάλιστα αλύπητο ξύλο αυτόν που κακοποίησε σεξουαλικά ένα παιδί.
    ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ. Να τους μαμήσουν την Παναγία στο ξύλο. και να τους πω και Μπράβο.

    Αλλα χωρίς λόγο χωρίς να συντρέχουν τέτοιοι λόγοι ΟΧΙ. Δεν το δέχομαι. και πρέπει να βγαίνουν στα ΜΜΕ τέτοια "Μπουμπούκια".

    Τώρα να πάρουν τον πούλο από την αστυνομία και θα πάνε να γίνουν λούστροι οι κοπρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.