Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων και την απαλλαγή των αγροτών από πανωτόκια.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε επεξεργαστεί, ως Εισηγητής του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σημερινή Υπουργό κα Κατσέλη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα εξής :

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι .........

ένα από τα πέντε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητά μας. Και δεν μπορούσε παρά να είναι προτεραιότητά μας το να δώσουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς τους. Είχαμε δεσμευτεί για αυτό και σήμερα το κάνουμε πράξη. Είχα και προσωπικά αναφερθεί –και μάλιστα επανειλημμένα- και είχα μεταφέρει και εδώ, στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, τα σωρευμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας. Τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών μας, αυτών που πλήττονται από την κρίση, αλλά και εκείνων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007, χωρίς έκτοτε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν…Το νομοσχέδιο δίνει σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια ανάσα ελπίδας. Βάζει φρένο στις κατασχέσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών…. Μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, όχι οι εξ επαγγέλματος «μπαταχτσήδες»… Σκοπός του δεν είναι να εκτινάξει τις επισφάλειες ούτε, βέβαια, να αφήσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις ως πρόσχημα για να αυξήσουν τα επιτόκια, να επιδεινώσουν τα μεγέθη και τους όρους του δανεισμού στο σύνολο της οικονομίας… Στο θέμα αυτό και στην εξέλιξη των επιτοκίων από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, Κυρία Υπουργέ. Να αξιοποιηθεί άμεσα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, της απασχόλησης και της ζήτησης.»

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του σ.ν. που ενδιαφέρουν κυρίως τη δοκιμαζόμενη Περιφέρεια:
« Πρώτο, η ρύθμιση με την οποία σβήνονται τα πανωτόκια παλιών δανείων των αγροτών. Ήταν ένα καίριο και δίκαιο αίτημα που, επιτέλους, ικανοποιείται. Έτσι, οι αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση για πολλά χρόνια θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν πάρει, μείον τα χρήματα που έχουν ήδη εξοφλήσει, και όχι το διπλάσιο του ποσού συν τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού, που ανέβαζαν τα προς εξόφληση ποσά στα ύψη. Χιλιάδες αγρότες μας θα απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που τους ζητούσαν οι τράπεζες, προσαυξήσεις που πολλές φορές έφθαναν μέχρι και το 80% της οφειλής τους. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Δεύτερο, η ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βιβλία τρίτης κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, όπως και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως βιβλίων, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, οι ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, όπως και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου.

Τρίτο, η ρύθμιση για το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών, που ζητήθηκε από το σύνολο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Είναι μια ρύθμιση που τη στηρίξαμε και τη στηρίζουμε. Σημαντική είναι και η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιχειρήσεις και καταναλωτές που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν σε καθορισμένη προθεσμία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι μια αμνηστία που τους βοηθά να ξαναμπούν στην αγορά και να ανακάμψουν. Θετική είναι και η βελτίωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις τήρησης των αρνητικών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Τον Νοέμβριο του 2008, μαζί με την Κυρία Υπουργό και τον συνάδελφο κ. Κουτμερίδη αναδείξαμε αυτό το ζήτημα. Σήμερα, επιτέλους, ήλθε η ώρα να λυθεί. »

Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «το να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες είναι ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο είναι να διοχετεύσουμε και πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους παραγωγούς που ασφυκτιούν, κάτι που απέτυχε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μέσα από το ΤΕΜΠΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό δούλεψε και μέσα από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, τις εγγυήσεις του οποίου θα πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να τις διοχετεύσουμε στους πραγματικούς αποδέκτες τους.

Πιστεύω πως και αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποστομωτική απάντηση στις κάθε λογής Κασσάνδρες, που σκόπιμα και άδικα μηδενίζουν τη δουλειά της Κυβέρνησης στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών. Στις Κασσάνδρες που εξακολουθούν να ελπίζουν, ποντάροντας μάλλον στη διαιώνιση και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πως μπροστά στην πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση που παραλάβαμε θα κάνουμε πίσω. Πως θα αθετήσουμε κορυφαίες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όμως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα διαψεύσουμε όλες αυτές τις Κασσάνδρες… »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.