Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τα τέλη

Συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης και το ύψος των αυξημένων τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στη διάρκεια της ακροαματικής συζήτησης της υπόθεσης οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι το κράτος έχει περιέλθει σε «έκτακτες οικονομικές καταστάσεις» και το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή φόρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πρόσθεσαν δε ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος ......

«όταν υπάρχει κανονική ροή των πραγμάτων», η επιβολή φόρων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο. Επίσης, σημείωσαν ότι πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος των καταναλωτικών οργανώσεων ανέφερε ότι υπάρχει το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης, αλλά «λαϊκές αγωγές», καθώς εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα 300.000 μελών τους.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Ι. Γράβαρης, πρότεινε να απορριφθούν, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, εισηγήθηκε ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεχτεί ότι οι προσφεύγοντες (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αίτησή τους πρέπει να γίνει δεκτή και αυτό επειδή τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας προβλέφθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση αυτή η ΠΝΠ είναι ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι φόρος (όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας) επιβάλλεται μόνο με νόμο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.