Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Αντισυνταγματική η μη εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου

Το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την Διεθνή νομοθεσία, τη διάταξη του Ν. 3301/2004 με την οποία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, ο ‘Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση Πανεπιστημίου και δέχθηκε ότι ήταν εκτελεστή η διαταγή πληρωμής 62.731 ευρώ που είχε εκδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δημόσιο έργο σε βάρος του ΑΕΙ.
Το Πανεπιστήμιο είχε υποβάλλει ανακοπή κατά ..........

της εν λόγω διαταγής πληρωμής υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη.

‘Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, από το Σύνταγμα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι για την αποτελεσματική δικαστική προστασία επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για χρηματικές απαιτήσεις. Στους δε εκτελεστούς τίτλους, σύμφωνα πάντα με την δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβάνονται και οι διαταγές πληρωμής που εξομοιώνονται λειτουργικά με δικαστικές αποφάσεις, γιατί επιλύουν διαφορές και ανταποκρίνονται στα λειτουργικά γνωρίσματα της δικαστικής προστασίας του άρθρου 20 του Συντάγματος.

Συνεπώς, συνεχίζει η απόφαση του Αρείου Πάγου, το άρθρο 20 του Ν. 3301/2004 με το οποίο δεν εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής (έπαψαν να θεωρούνται εκτελεστοί τίτλοι) αντίκειται στο Σύνταγμα και στα Διεθνή Σύμφωνα, ενώ, όπως προσθέτει η αρεοπαγιτική απόφαση, επιτρέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή, δηλαδή τον Ειρηνοδίκη ή το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.