Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για την ξαφνική τροπολογία

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική τροπολογία και καταδικασμένη πρακτική νυχτερινών τροπολογιών.

ΝΔ: Η χείριστη πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και .........

αυτοσχεδιασμούς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας [Βλέπε άρθρο] .

«Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών. Πρακτική, του παρελθόντος, που είχε απορρίψει -στα λόγια- ο κ. Γ. Παπανδρέου», παρατήρησε.

ΚΚΕ: Αντεπίθεση στη νέα φοροεπιδρομή

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των εσόδων από την αντιλαϊκή έμμεση φορολογία κατά 1,6 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να αυξηθούν, το 2010, κατά 869 εκ. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ τον άδικο έμμεσο φόρο που επιβαρύνει εξίσου άνισα εισοδήματα και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτό στοχεύουν οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές είτε με άμεση γενική αύξηση του ΦΠΑ είτε με τεμαχισμένη, ξεκινώντας από ένα μέρος των εμπορευμάτων».

Επίσης, το ΚΚΕ υποστήριζει πως έχει «εισπρακτικό και παραπλανητικό για το λαϊκό κίνημα σκοπό και η φορολογική καταδίωξη χαμηλού εισοδήματος μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή η νέα επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικασμένη η πρακτική των νυχτερινών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση, μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, από την οποία προβλέπεται να εισπραχθεί ένα ποσό «μαμούθ» ύψους 1 δισ. ευρώ και την οποία μάλλον θα ακολουθήσει ανάλογη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αποτελεί μια άγρια εισπρακτική κίνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνητικού κόμματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την «πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθοδολογία, με την οποία προαναγγέλεται, η επιβολή εκ των υστέρων αδιευκρίνιστου ύψους φορολογίας στις δωρεές και γονικές παροχές, πράγμα που συνιστά ένα χαρακτηριστικό δείγμα ανεύθυνης προχειρότητας και μια πράξη πολύ αμφίβολης συνταγματικότητας».

Κ. Μίχαλος: Πολιτικά και ηθικά έκθετη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη […] καθώς αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας με νόημα ότι «η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών» [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Πεταλωτής: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός», αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης .

«Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε στη συνέχεια:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν, από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές».

Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε τέλος, ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, «προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την απόφαση της κατάθεσης της τροπολογίας, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.