Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Σύγχυση προκαλούν οι έρευνες για τα κινητά

Οι έρευνες για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλό μας συνεχίζονται προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες υποστηρίζει ότι τα κινητά μπορεί να μας προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να βελτιώνουν τη μνήμη μας. Μια άλλη έρευνα όμως υποστήριζε πριν από λίγο καιρό ότι τα κινητά μπορεί να επισπεύδουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας .........


του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ κάνοντας πειράματα σε ποντίκια κατέληξαν σε ένα από τα πιο απρόσμενα επιστημονικά συμπεράσματα: πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω ως ενισχυτές μνήμης και θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια δέχονταν τέτοιου είδους ηλεκτρομαγνητικά κύματα μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα καθημερινά επί 8 μήνες- η ακτινοβολία δηλαδή στην οποία υποβάλλεται ένας συχνός χρήστης κινητού. Τα μισά από τα ποντίκια είχαν προγραμματιστεί γενετικά να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Σε αυτά όμως εξαφανίστηκαν οι αμυλοειδείς πλάκες, τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν αιτία της άνοιας. Στα πιο νεαρά ποντίκια, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμπόδισαν τη δημιουργία των αμυλοειδών πλακών. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ Ρεμπέκα Γουντ «η έρευνα έγινε σε ποντίκια κι έτσι δεν γνωρίζουμε εάν οι επιπτώσεις σε ανθρώπους θα είναι παρόμοιες. Χρειάζονται πάρα πολλά πειράματα ακόμα για να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση σε ακτινοβολία. Δεν συνιστούμε να περνά κάποιος 24 ώρες με το κινητό στο αυτί- δεν ξέρουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι λογαριασμοί θα είναι τεράστιοι».

Στη Σουηδία

Ιδιαίτερο προβληματισμό όμως προκαλεί αυτή η έρευνα εάν συγκριθεί με άλλη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μάλμοε της Σουηδίας, επίσης σε ποντίκια. Οι Σουηδοί επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών προκαλεί ζημιά στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Ο καθηγητής Λιφ Σάλφορντ του Πανεπιστημίου του Λουντ έκανε πειράματα σε ποντίκια ηλικίας από 12 έως 26 εβδομάδων, ο εγκέφαλος των οποίων θεωρείται πως βρίσκεται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εκείνο των εφήβων. Καθημερινά τα ποντίκια εκτίθονταν σε δίωρη ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα επί 50 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί σε μεσαία και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας είχαν πάρα πολλά νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα. Ο καθηγητής Σάλφορντ είχε δηλώσει πως «έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ποντικιών συμβαίνουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο» και είχε προσθέσει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ακτινοβολία να επισπεύδει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ σε κάποιους ανθρώπους που έχουν σχετική προδιάθεση».

Κόντρα και για τον καρκίνο στον εγκέφαλο

ΣΥΓΧΥΣΗ έχει προκληθεί και από άλλες δύο αντικρουόμενες έρευνες για τα κινητά. Δανοί επιστήμονες μελέτησαν τους ρυθμούς εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο σε άτομα από 20 έως 79 ετών από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 οπότε και άρχισε η ευρεία χρήση των κινητών, αλλά βρήκαν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου. Όμως τον Σεπτέμβριο, 43 επιφανείς επιστήμονες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν έκθεση με τίτλο «κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας».

Στο στόχαστρο

Στην έκθεση αυτή έβαλαν στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα που έχει γίνει σχετικά με το θέμα αυτό, την Ιnterphone, η οποία άρχισε το 2000 σε 13 χώρες ταυτόχρονα από ερευνητικό κέντρο που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2005, όμως μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 14 προκαταρκτικές έρευνες με τα τελικά πορίσματα να εκκρεμούν. Επικαλέστηκαν μάλιστα αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι για κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 8% και έπειτα από 10 χρόνια αυξάνεται στο 280%. Όμως για τους χρήστες που ήταν έφηβοι ή και μικρότεροι όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 420%.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ. ΒΑΛΑΝΕ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΥΟ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΝΑ ΑΥΓΟ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΒΡΑΣΜΟΥ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.