Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Βουλή: Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για το Βατοπέδι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία πρότεινε στην Ολομέλεια της Βουλής το ΠΑΣΟΚ και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία απόψε τα μεσάνυχτα.

Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να επικυρωθεί, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι θα την υπερψηφίσουν.

Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, των κομμάτων, τόσο .........

για την αναγκαιότητα σύστασής της, όσο και για τις προθέσεις των συμμετεχόντων, διαφέρουν.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, στην εξεταστική επιτροπή, η οποία συστάθηκε επί Νέας Δημοκρατίας και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία.

«Δεν έλαμψε η αλήθεια, οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. Είναι μια αποτυχία» εκτίμησε για την προηγούμενη εξεταστική και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

«Ο στόχος της Εξεταστικής, είναι να ερευνήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις πτυχές του σκανδάλου» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφώντας την υπόθεση, ως «συντονισμένη επιχείρηση διοικητικής παρωδίας και πολιτικής τραγωδίας, που εξελίχθηκε σε μετακύλιση ευθυνών σε διοικητικούς παράγοντες».

Η υπόθεση, «δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ενόχους και χωρίς τιμωρία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε με τόλμη την αλήθεια. Δεν έχουμε άλλο δρόμο» υπογράμμισε η κ. Αράπογλου, αναφερόμενη στη συνέχεια, εκτενώς στην υπόθεση, προτάσσοντας, συν τοις άλλοις, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος με συντονιστή την Μονή Βατοπεδίου.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει τη διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «αν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν. Κι αν έρθει νέα Επιτροπή για να διερευνήσει εκ νέου όλη την υπόθεση εκ βάθρων, θα είναι θεσμικό ολίσθημα και θα δώσετε κακό παράδειγμα: Τι θα συμβεί αν για οποιαδήποτε έρευνα έρχεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν της αρέσει το πόρισμα, να βγάζει ένα άλλο; Πού πάνε τα κοινοβουλευτικά ήθη; Η παράδοσις;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτική, η εισηγήτρια του κόμματος μας μίλησε για όλους και για όλα - για βαλίτσες, μαύρο πολιτικό χρήμα. Η Επιτροπή μας, εξήτασε 122 μάρτυρες - πολλούς εξ αυτών δύο φορές, που προτάθηκαν στην πλειοψηφία του από την αντιπολίτευση. Και ουδείς ηρνήθη να εξεταστεί. Οιοδήποτε έγγραφο εζητήθη ήλθε. Εγώ ως πρόεδρος είχα πει επανειλημμένα, 'αν θέλετε, έχουμε παράταση'. Και ουδείς θέλησε παράταση. Και το είπα στην Ολομέλεια χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές που τώρα ζητούν την περαιτέρω έρευνα» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκογιαννάκης.

«Όσο βρήκαμε βαλίτσες στις προηγούμενες Επιτροπές, άλλο τόσο θα βρούμε και σ’ αυτήν» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Σημείωσε δε πως σημαντικότερο από το ερώτημα «αν κάποιος πήρε λεφτά», είναι το ερώτημα, γιατί βοηθά το κράτος τις Μονές. Κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της μοναστηριακής περιουσίας για λογαριασμό του Δημοσίου, προσκρούει στην άρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία λένε πως δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς. «Και όταν κάποιος προσδοκά την εύνοια του Μητροπολίτη κάνει και πλάτες. Δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να ανήκει ή να διεκδικείται από το Άγιο Όρος» επεσήμανε.

Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση, για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει πως «οι Εξεταστικές συγκροτούνται σε συνθήκες που γίνεται ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ η κατάσταση χειροτερεύει άρδην για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σ’ αυτές τις συνθήκες, φοβόμαστε ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Έχει παιχτεί άλλωστε και παλαιότερα από την ΝΔ, όταν είχε σημαία την κάθαρση και τα σκάνδαλα» πρόσθεσε ο κ. Σκυλλάκος.

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματά της.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα τόσο για τις ευθύνες που έχουν στις μεγάλες υποθέσεις που συγκλόνισαν, όπως ανέφερε, το πανελλήνιο, όσο και για τη στάση που τήρησαν σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της αλήθειας.

«Ανοίγουμε ένα γαϊτανάκι με εξεταστικές αλλά κανένας δεν θα πάει φυλακή, όπως έγινε και με τις προηγούμενες. Παίζουμε τα παιχνίδια των μεγάλων που είμαστε θύματα τους. Αντί να πάμε στις Βρυξέλλες και να πούμε ως εδώ κα μη παρέκει, εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα επουσιώδη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε δε και στην υπόθεση της Siemens υποστηρίζοντας ότι ήδη, μαζί με τον κ Χριστοφοράκο, υπάρχουν κατηγορούμενοι με απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου, ένας πρώην υπουργός και νυν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένας πρώην διευθυντής οργανισμού επί ΝΔ, αλλά κανείς δεν ασχολείται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του εισηγητή του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρη, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για «προσυνεννόηση προκειμένου να μην γίνει δεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ, να κληθούν στην Επιτροπή, ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ή τουλάχιστον ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου (για να διευκρινιστεί η τύχη της επιστολής διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη κατά των ανταλλαγών), αλλά και ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση του dvd που ενέπλεκε τον όμιλο Πάπιστα».

«Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θέλησαν να αναλάβουν τις πραγματικές τους ευθύνες» εκτίμησε ο Αθ. Πλεύρης. «Αν η ΝΔ πίστευε στο πόρισμα που είχε βγάλει, όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, δεν θα φοβόσασταν, αλλά θα μπαίνατε στη μυστική ψηφοφορία. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε ότι δεν φταίνε ο κος Φωτιάδης ή ο κος Δρυς. Πώς θα πιστέψουμε λοιπόν ότι είστε υπέρ της διαφάνειας; Ό,τι κόντρα είχαμε από την ΝΔ, την ίδια θα έχουμε από εσάς» παρατήρησε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, επικεντρώθηκε στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής.

«Η δικαστική διερεύνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα αναφέραμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής. Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη είναι κατηγορούμενοι 30 εμπλεκόμενοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, συμβολαιογράφοι, κανείς απ’ τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δυστυχώς επιβεβαιώνοντας κάποιες σκέψεις μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, φροντίστε έγκαιρα να προασπίσετε τα δικαιώματα του Δημοσίου ορίζοντας πολιτική αγωγή» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.