Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αύριο το νεο ραντεβού αγρωτών με Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέα συνάντηση, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων, θα έχει αύριο το απόγευμα στις 7.30 το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ).

Στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεών τους χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, τα οποία όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης .........

για επιτάχυνση των πληρωμών φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα μεταξύ των αγροτών.

Βασικό, ωστόσο, αναπάντητο θέμα αναδεικνύεται και από τους ίδιους εκείνο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα.

«Τα θεσμικά μέτρα, από τη στιγμή που θα ληφθούν, θα αποδώσουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Ως τότε οι αγρότες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να μπουν και πάλι στα χωράφια τη νέα περίοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σ' αυτό το θέμα και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και αυτές τις περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», υπογράμμισε ο Βάϊος Γκανής ενημερώνοντας το μεσημέρι τους αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε πλήρης ανάλυση των ανακοινώσεων του Υπουργείου σε συνδυασμό με τα αιτήματα, τα οποία είχαν κατατεθεί, για να εντοπιστούν οι διαφορές και οι συμφωνίες.

«Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το Υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι' αυτό παραμένουμε στο δρόμο», σχολιάζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

«Εμείς θα πάμε στο Υπουργείο περιμένοντας απαντήσεις, που δεν έχουν δοθεί. Πρόκειται να θέσουμε νέα αιτήματα. Μένει και παραμένει η ατζέντα, που έχουμε καταθέσει πριν από ένα χρόνο, είναι η ίδια και φέτος και την έχουν λάβει δύο κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα», σημειώνει ο Δημήτρης Δημογιάννης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Εστιάζουν δε και στον τρόπο, με τον οποίον θα εξελιχθεί ο διάλογος την επόμενη ημέρα των μπλόκων αναδεικνύοντας σαν βασική παράμετρο της διαδικασίας τη «συμμετοχή των πραγματικών αγροτών στον διάλογο, που έχει εξαγγελθεί», όπως σημειώνει ο Βάϊος Γκανής.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πέσει όλο το βάρος στο μπλόκο της Αλαμάνας», υπογραμμίζει ο κ. Κιλάφας, τονίζοντας πως «οι επιτελείς των Αθηνών θεωρούν ότι, όπως άρχισε η κλιμάκωση και δημιουργήθηκε ένα ντόμινο από το μπλόκο της Αλαμάνας, με τον ίδιο τρόπο θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

Προσθέτει δε πως «αν δεν υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις, κανείς από τους αγρότες δεν συζητά αποκλιμάκωση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν θα μας κάμψει η κόπωση. Από την κυβέρνηση πλέον εξαρτάται αν οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα και πότε θα γυρίσουν στα χωράφια τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.