Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Βορά της κομματικής λογικής και ο πολιτισμός?

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, αντί να δείξει τον ίδιο ζήλο για τις ανάγκες των σημαντικών Αρχαιολογικών και Βυζαντινών μνημείων της Μεσσηνίας, που χρήζουν της προσοχής και της φροντίδας του κράτους, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη ζέση ως φαίνεται, προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ηλείους στο άδικο αίτημά τους σχετικά με τον Επικούρειο Aπόλλωνα.

Αναφέρω ως άδικο το αίτημά τους, διότι αυτή η κατάσταση προέκυψε το 1986, όταν στο υπ΄αριθ.833/Β/4-12-1986 ΦΕΚ, απεφασίσθη ότι ο ναός υπάγεται στην Ηλεία, με αρμόδια τη Ζ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για ..........

αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία και επειδή όλες οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, υπάγονταν στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
Η κατάσταση όμως μετεβλήθη το 2006, με την ίδρυση της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, η οποία φυσικά έχει αρμοδιότητα για όλα τα μνημεία που ευρίσκονται εντός του Νομού Μεσσηνίας.

Αυτόματα λοιπόν, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο ναός του Ικτίνου, ενός μνημείου που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, έπρεπε να υπαχθεί στην αρμοδιότητα της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Το μεγαλειώδες αυτό μνημείο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, διοικητικά όμως, ανήκει χωρίς καμία αμφισβήτηση, στην κοινότητα Σκληρού του Δήμου Είρας του Νομού Μεσσηνίας.

Η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από σχετική έρευνα, απεφάσισε , πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και ο πέριξ αρχαιολογικός χώρος, βρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και στηριζόμενη στις αδιαμφισβήτητες συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί, προκειμένου ο ναός του Απόλλωνα να κηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της UNESCO.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνης Σαμαράς, έκανε απλώς το αυτονόητο, που τόσα χρόνια δυστυχώς δεν είχε γίνει.
Άφησε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν ελεύθερα, χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις σχετικά με τη χωροταξία του μνημείου.

Δυστυχώς από εμπάθεια, τοπικιστικές και κομματικές λογικές, ακόμη και εντός των τειχών της Μεσσηνίας, ορισμένοι δεν εκτίμησαν τη στάση του και έκαναν άδικη κριτική στην απόφασή του.
Ο νυν Υπουργός κ. Γερουλάνος, μίλησε για «άστοχο πολιτικά χρόνο» και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δυστυχώς με αυτή τη λογική διαιωνίζει μία διαμάχη, η οποία λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων του τόπου και του ίδιου του μνημείου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους περισσότερους πολιτικά φίλους του κόμματός του, στον όμορο Νομό, αδικώντας κατάφωρα τους Μεσσήνιους.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η νομιμότητα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επανεξετάσει και την άδικη απόφαση του 1986 και έπειτα να δώσει τις οριστικές απαντήσεις, για να μη μείνουμε στην ιστορία όπως είπε και ο ίδιος, ως ο λαός που ακολουθούμε «μια απίστευτη τοπικιστική λογική με μια απίστευτη γραφειοκρατία που, αν δεν εντυπωσίαζε, θα τρομοκρατούσε».-

Καλαμάτα 28 Ιανουαρίου 2010

Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομ.Σύμβουλος
Πρόεδρος Νομ.Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ν. Μεσσηνίας

13 σχόλια:

  1. Θα διαφωνήσω με την Φίλη μου την Αντωνία και ως προς τον τίτλο του άρθρου της αλλα και ως προς το περιεχόμενο του κειμενου. Και αυτό γιατί πολυ απλά ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ στην Μεσσηνία.
    Στο σχολείο έμαθα ότι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία του Νομού Ηλείας.
    ΠΩΣ τώρα ο πρώην Υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαρας, επειδή έφτιαξε εφορία αρχαιοτήτων στην Καλαμάτα θέλησε να αλλάξει τα γεωγραφικά όρια των νομών προς όφελος της εκλογικής του περιφέρειας...... είναι απορίας άξιον.

    Ο Φυσικός του χώρος του Επικούρειου Απόλλωνα αγαπητή Αντωνία είναι ο Νομός Ηλείας. ΟΥΔΕΠΟΤΕ Εχω δεί διαφημιστική καμπάνια που να αναφέρεται ότι ο Επικούρειος Απόλλωνας βρίσκεται στην Μεσσηνία.
    ΠΩΣ λοιπόν τώρα θα επικαλεστούμε κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ γιατι πολυ απλά ο ΠΡΩΗΝ Υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, θέλησε να δώσει απλά ένα αντικείμενο στην ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Καλαμάτας.

    Και εντάξει αυτός ας πούμε ότι πούλησε εκδούλευση.
    ΕΜΕΙΣ είμαστε τόσο "ΜΠΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΠ" (λογοκρισία) να λέμε ναι σε κάτι τόσο ανιστόρητο επειδή το είπε ένας ΠΡΩΗΝ υπουργός??????????
    Ελεος Βρε Αντωνία μου. Όλοι μας θα έπρεπε να βάλουμε χέρι στον Σαμαρά για την παντελώς άστοχη ενέργειά του να αλλάξει με το έτσι θέλω τα γεωγραφικά όρια των νομών για όφελος της εκλογικής του περιφέρειας.

    Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα Βρισκόταν, βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ στην Αρχαία Ολυμπία του νομού Ηλείας.

    Οτι και να γίνει αγαπητή Αντωνία, αυτό δεν αλλάζει.
    Θεωρώ λοιπόν ότι ο Νύν υπουργός Πολιτισμού Γερουλάνος ΔΙΚΑΙΩΣ επανέφερε την νομιμότητα σε ανιστόρητες αποφάσεις, Πρώην υπουργού που ήθελε να μετακομίσει την Αρχαία Ολυμπία στην Μεσσηνία ΙΣΩΣ για ιδίων όφελος.

    Και κάτι ακόμα:
    "Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία και επειδή όλες οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, υπάγονταν στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Αρχαία Ολυμπία."

    να αντιδράσει σε τι βρε Αντωνία μου Η Μεσσηνία??? Σε κάτι που ΟΥΔΕΠΟΤΕ της άνηκε??????
    Μην λέμε ότι θέλουμε τώρα...
    Δηλαδή ήταν λάθος ότι μάθαμε στο σχολείο και είναι σωστά ότι είπε και έκανε ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ Υπουργός απλά για να ωφελήσει την εκλογική του περιφέρεια??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ "ΑΝΗΚΕΙ" Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΙ ΕΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΝΗΚΕΙ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΆ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ.
    ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Akoma kai sto Google Earth na mpeis tha deis an einai sth Messinia h stin Hleia.
    Malon sto sxoleio den prosexes sto mathima kai ta emathes lathos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Χαρη
    πριν καποιους αιωνες πιστευαν οτι η ΓΗ ηταν επιπεδη...Τα δεδομενα ομως αλλαζουν καθημερινα
    μονον εσυ παραμενεις κομπλεξικος κατα του Α.ΣΑΜΑΡΑ και υπερ της Ναντιας...

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου NLS.

    Πρέπει να το κοιταξεις αυτό. Πάσχεις απο σύνδρομο μανιώδους καταδίωξης απο την Νάντια Γιαννακοπούλου.

    Σου εχει γίνει μια "ψυχωση" το όνομα Γιαννακοπούλου. Δεν εξηγείται αλλιώς η διαρκής αναφορά σου σε αυτήν.
    Πραγματικά είναι απορίας άξιον ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ Γραμμένο μέσα στην απάντηση μου το όνομα της Νάντιας.
    Μάλλον πάσχεις απο Ναντιο-Καταδίωξη.

    Στο θέμα μας τώρα.
    ΕΙΤΕ αρέσει σε κάποιους είτε όχι ο επικούρειος Απόλλων ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΟΤΕ στην Μεσσηνία.

    ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. Και η Αρχαία Ολυμπία ανήκει στον ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ. ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ - ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.

    Μου γράφεις ότι παραμένω κομπλεξικός κατά του Σαμαρά. Πρέπει να το κοιτάξεις ΚΑΙ αυτό με τον ειδικό γιατρό.
    Αν τις αλήθειες, τις βλέπεις για κομπλεξισμό..... τότε πολυ φοβάμαι ότι η κατάσταση σου έχει προχωρήσει αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Χάρη, έχω μάθει να σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά εδώ κάνεις μεγάλο λάθος.Ο ναός ευρίσκεται εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας , αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τις συντεταγμένες από την UNESKO. Για την απόφαση του 1986 , θα έπρεπε να ασχοληθείς, διότι είναι έωλη, αναληθής και χωρίς τεκμηρίωση.Εμείς σαν Μεσσήνιοι , εκείνο που πρέπει να επιζητούμε , είναι η νομιμότητα, κάτι που όλα τα χρόνια δυστυχώς δεν είδαμε .Το νομικό Συμβούλιο του Κράτους , πρέπει να επανεξετάσει και τις δύο αποφάσεις , σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και για να ξέρεις, είναι υπερ της Μεσσηνίας και μετά ο κάθε Υπουργός να βγαίνει και να ανακοινώνει το που ανήκει ο ναός.Είναι τιμή για τη Μεσσηνία και για την κοινότητα Σκληρού, να έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα το μεγαλόπρεπο ναό του Ικτίνου.Όπως , υποχρέωση όλων των Μεσσηνίων, είναι να συστρατευθούν στον αγώνα για την επικράτηση επιτέλους της νομιμότητας.Αντωνία Μπούζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Αντωνία.

    Κατ αρχάς να σου διευκρινίσω ότι την αγάπη μου και την εκτίμηση μου την έχεις παρά τις αντίθετες απόψεις μας που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα.

    "Για την απόφαση του 1986 , θα έπρεπε να ασχοληθείς, διότι είναι έωλη, αναληθής και χωρίς τεκμηρίωση."

    Αντε να το δεχτώ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ δεν διαμαρτυρηθήκαμε (ως Μεσσήνιοι) για κάτι εντελώς ανακριβές?
    ΓΙΑΤΙ δεν επιζητούσαμε απο τότε την νομιμότητα??? Τώρα τη θυμηθήκαμε???????
    Και τέλος, ΓΙΑΤΙ τόσα χρόνια δεν συμπεριλαμβάναμε το θαυμάσιο μνημείο του Ικτίνου στην διαφημιστική Καμπάνια της Μεσσηνίας????? Κάτι που έβλεπα σε όλες τις καμπάνιες της Ηλείας.
    Δεν είναι δυο - τρία χρόνια. Είναι 24. ΓΙΑΤΙ 24 χρόνια ΒΟΥΒΑ ΜΟΥΓΚΑ και τώρα λέμε αυτά που έπρεπε να είχαμε πει ΤΟΤΕ????

    Να στο πω αλλιώς???
    Είναι σαν να σου έχω πάρει απο την περιουσία σου ένα κομμάτι, να το έχω εντάξει στην δική μου περιουσία, εσύ να μην μιλάς καθόλου επι 24 χρόνια, και ξαφνικά μετά απο όλα αυτά τα χρόνια ΞΑΦΝΙΚΑ να θυμηθείς ότι πρίν 24 χρόνια σου είχα πάρει τμήμα της περιουσίας σου και το ζητάς πίσω.
    Μετα απο τόσα χρόνια δεν θα το πάρεις γιατί υπάρχει και η μακρά κατοχή. Αρα το ξεγράφεις.

    "Είναι τιμή για τη Μεσσηνία και για την κοινότητα Σκληρού, να έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα το μεγαλόπρεπο ναό του Ικτίνου."

    Επειδή κι εγώ θέλω την νομιμότητα, θα σου πω ότι αν κάτι δεν μου ανήκει, δεν μπορώ να το διεκδικήσω.

    "Όπως , υποχρέωση όλων των Μεσσηνίων, είναι να συστρατευθούν στον αγώνα για την επικράτηση επιτέλους της νομιμότητας."

    Ψάχνεις ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ μετά από 24 χρόνια ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ να έχεις αντιδράσει για την "κατάφορη αδικία"???

    Άλλωστε το λες και μόνη σου στο κείμενο σου:
    "Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία

    Θεωρείς ότι μόνο γι αυτό δεν είχε αντιδράσει η Μεσσηνία???? Επειδή δεν είχε στον νομό αρμόδια υποηρεσία???
    Λίγο απίστευτα μου φαίνονται αυτά.

    Ανοιξε ξαφνικά ένα θέμα -το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε τεθεί- μετά από μια προσωπική απόφαση του Σαμαρά. Γιατι δεν νομίζω να είχε καμία γνωμοδότηση κανενός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Αν θελεις μπορώ να ανοίξω ένα θέμα στο Φιλιατρά Forum για να έχουμε εκεί όλοι μας να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να γίνει μια επικοδομητική συζήτηση.
    Εδω στο blog ΜΟΙΡΑΙΑ το θέμα σιγά σιγά θα κατεβαίνει (οσο γίνονται δημοσιεύσεις) και θα χαθεί. Εκεί μένει και κάθε δημοσίευση το επαναφέρει στην κορυφή. (γιατί μπαίνει μια νέα δημοσίευση)
    Θέλεις να το κανω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
    ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΙ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ;
    Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ. ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΕΙΡΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και η υπερκινητικοτατη για αλλα θεματα Ναντια ποια η θεση της επ' αυτου? Γατι αν δεν κανω λαθος στη Μεσσηνια εκλεγεται!!!
    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΤΕ αρέσει σε κάποιους είτε όχι ο επικούρειος Απόλλων ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΟΤΕ στην Ηλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και η υπερκινητικοτατη για αλλα θεματα Ναντια ποια η θεση της επ' αυτου? ΤΕΛΕΙΟ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NLS, τον ειδικό που σου είπα σε προηγούμενο σχόλιο απ΄ότι κατάλαβα δεν τον βρήκες.
    Ψάξε στο www.xo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Επικουρειος Απολλωνας βρίσκεται στα ορια της Αρχαιας Τριφυλιας... τοτε που δεν υπηρχε νομος Μεσσηνιας και πολυ περισσοτερο νομος Ηλειας... ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.