Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Σε πολιτική απομόνωση ο Καραμανλής από την Ρηγίλλης.

Σε μια ιδιότυπη πολιτική απομόνωση μέσα στο κόμμα, επικεφαλής του οποίου ήταν επί δώδεκα χρόνια, βρίσκεται ο κ. Κ. Καραμανλής, καθώς και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον στηρίζουν την ώρα που το όνομά του εμπλέκεται και στην υπόθεση της Siemens.

Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κυριακή, οπότε και αποκαλύφθηκε η ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, βρίσκεται στο «κάδρο» δύο υποθέσεων πλέον (Βατοπέδι και Siemens), εξακολουθεί να μένει -πολιτικά- ακάλυπτος από τη Ρηγίλλης, στελέχη της οποίας έχουν αποφύγει εδώ και τρεις ημέρες να παρέμβουν στο θέμα της επιστολής και να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή.

Αντίθετα, βουλευτές της ΝΔ καλούν δημόσια τον τέως ........

πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, από τους δώδεκα ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο τέσσερις, οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Α. Λυκουρέντζος και Γ. Βλάχος, στήριξαν τον τέως πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μην αναφερθούν καν στο θέμα.

Την ίδια ώρα ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος επέμεινε και χθες στην ανάγκη ο κ. Καραμανλής να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens. «Επειδή το κλίμα είναι τέτοιο κι επειδή η υπόθεση της Siemens πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως», τόνισε (ρ/ς 9,84), «πρέπει να πέσει άπλετο φως, κι αυτή η επιστολή χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων. Το χρωστάμε στην τιμή του τεραστίου ονόματος Καραμανλή και του πολύ μεγάλου Κώστα Καραμανλή».

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού απάντησαν -για πρώτη φορά- σε αυτές τις αιχμές, λέγοντας ότι «έχουν δοθεί ξεκάθαρες διευκρινίσεις» και πως «όποιοι επιμένουν να συντηρούν το θέμα, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους».

Η απάντηση αυτή φανερώνει και την ενόχληση του τέως πρωθυπουργού κυρίως από την ουδέτερη στάση που επιλέγει -μέχρι στιγμής- να τηρεί η Ρηγίλλης απέναντι σε ένα θέμα που τον θίγει και προσωπικά.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μίλησαν 12, τον υποστήριξαν μόνο 4


Αίσθηση προκάλεσε χθες στη Βουλή η απροθυμία βουλευτών της ΝΔ να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 4 από τους 12 που γράφτηκαν να μιλήσουν υπερασπίστηκαν τον πρώην πρωθυπουργό, την ίδια ώρα που ο συνάδελφός τους Θ. Γιαννόπουλος, που πρόσκειται στην Ντόρα Μπακογιάννη, ζητούσε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής να επιλεχθούν με τυχαίο τρόπο (κλήρωση) και να μην οριστούν από τα κόμματα. Η παρέμβασή του ερμηνεύτηκε ως ευθεία αμφισβήτηση στον Α. Σαμαρά. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου: «Εγώ δεν θέλω να δώσω τέτοια ερμηνεία στην πρότασή σας, γιατί θεωρώ ότι εμπιστεύεστε τον αρχηγό σας». «Ασπίδα προστασίας» στον Κ. Καραμανλή προσέφεραν:

Ο Πρ. Παυλόπουλος. «Η παράταξή μας», τόνισε, «ξέρει να τιμά τους ηγέτες της, πράγμα το οποίο θα κάνει αν χρειαστεί». Ο Γ. Βλάχος. «Οι ερμηνείες που δίνονται», ανέφερε, «για την επιστολή κινούνται στα όρια του φαιδρού και είναι εξόφθαλμα κακόπιστες, με μοναδικό σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση».

Ο Α. Λυκουρέντζος. Χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή «φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας». Τέλος, ο Στ. Καλαφάτης. «Δεν θα επιτρέψουμε», σημείωσε, «σε κανέναν να σπιλώσει ανθρώπους που με τον κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο αποτέλεσαν παράδειγμα για όλους».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ
Σκέφτεται να παραστεί αυτοπροσώπως αν κληθεί


Σε αλλαγή στάσης απέναντι στις εξεταστικές επιτροπές οδηγεί τον κ. Κ. Καραμανλή αφενός η αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκο και αφετέρου η ουδετερότητα που επιδεικνύει η Ρηγίλλης στο θέμα αυτό.

Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται πλέον στο να παραστεί -εφόσον κληθεί, βέβαια- και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens και σε αυτή για το Βατοπέδι, αναλαμβάνοντας έτσι ο ίδιος την πολιτική υπεράσπιση του εαυτού του.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε στους συνεργάτες του ότι θα στείλει υπόμνημα προκειμένου να προστατεύσει την εικόνα του, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επειδή δεν είναι βέβαιος ότι θα στηριχθεί, προσανατολίζεται στο να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μελών των επιτροπών.

Οι αποφάσεις
Οι οριστικές του αποφάσεις, πάντως, θα ανακοινωθούν όταν λάβει την κλήση.


Παρών στην επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί και πως η Εξεταστική Επιτροπή ουσιαστικά θα συζητήσει ξανά τα όσα είχαν λεχθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.