Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ποινή στη σύνταξη για όσους εργάζονται. Το μέτρο επεκτείνεται και στο Δημόσιο.

Περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων του Δημοσίου βάζει η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό, προωθώντας πακέτο μέτρων κατά των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στο νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Απρίλιο, θα προστεθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.
Ως γνωστόν, ο νόμος 2676/1999 στο άρθρο 63 θέτει .........

κάποιους περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων, που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών κατά περίπτωση. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλαμβάνουν εργασία, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

1 Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

2 Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής που υπερβαίνει τα 730 ευρώ μηνιαίως, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 65ο και οι γυναίκες το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Τέλος οι εθελουσίες

Επίσης, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη:

● Δεν θα ξαναγίνουν εθελουσίες έξοδοι που θα επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα.

● Δεν θα συνταξιοδοτούνται άτομα σε ηλικία 48 ετών. Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι στρατιωτικοί και ένστολοι θα μπορούν να παραμένουν στις υπηρεσίες τους, όχι στην πρώτη γραμμή αλλά σε διοικητικές θέσεις.

● Από την 1η Φεβρουαρίου, το κράτος θα αρχίσει σαφάρι κατά της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.

● Η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές επιταγές για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών θα προχωρήσει μετά το 2013.

● Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού θα γίνει στο τέλος της τετραετίας.

● Θα δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία, που θα παρέχουν πληροφορίες για οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό θέμα.

● Σχεδιάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων. Μεταξύ των μέτρων κατά της φτώχειας είναι και τα κουπόνια έως 65 ευρώ σε ανέργους του ΟΑΕΔ για αγορές σε σούπερ μάρκετ και τα μειωμένα εισιτήρια (σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν τη Δευτέρα).

Παθητικό 100 εκατ. ο ΟΑΕΔ

Στο μεταξύ, από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση στον ΟΑΕΔ, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εισέρχεται στη νέα χρονιά με παθητικό 100 εκατομ. ευρώ. Ο κ. Λοβέρδος, από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι υπήρξαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κακοδιαχείριση, καταναλωτική πολιτική και πολιτικές πελατειακές σχέσεις. Και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν τα 100 εκατ. ευρώ μέσω του προϋπολογισμού από τον ΟΑΕΔ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ
θα πρέπει η κυβέρνηση να κοιτάξει λίγο και τις περιπτώσεις δημοσίων Υπαλλήλων (εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή) που εργάζονται και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μην πούμε κατηγορίες εργαζομένων τώρα.....


1 σχόλιο:

  1. ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΦΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΣΟΔΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΟΥ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑ ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΧΑΡΙΣΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΟΥ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ???ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.