Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Καταγγείλετε όσους φοροδιαφεύγουν

Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευση, «καρφώματα» πολιτών στην Εφορία, διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους φορολογουμένους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή. (Κλίκ στην δίπλα εικόνα)

Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα... Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στους φορολογουμένους θα δοθεί η δυνατότητα να αναφέρουν στις ελεγκτικές αρχές εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.
«Οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για ..........

τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν».
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει μακρά λίστα μέτρων για τη φοροδιαφυγή.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως περιγράφονται στο ΠΣΑ, ξεχωρίζουν επίσης η καθιέρωση ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, η απομάκρυνση των διευθυντών των Εφοριών από τη διαδικασία επίλυσης διαφορών ώστε να περιοριστούν και τα λαδώματα, η παρακολούθηση των βυτιοφόρων διακίνησης καυσίμων με... GΡS, αλλά και η καθιέρωση συνταγογράφησης των φαρμάκων με... bar code και ΑΦΜ γιατρού ώστε να περιοριστούν οι κομπίνες με την παράνομη συνταγογράφηση που βουλιάζουν τα Ταμεία.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει στόχο την είσπραξη ποσού 2,4 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στόχος που έχει υποεκτιμηθεί όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του ΠΣΑ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς.

Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα δύο αυτά μέτωπα εκτιμάται πως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος. Μόνο από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 6,6 δισ. ευρώ, ενώ από την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία στερούνται σε ετήσια βάση έσοδα 8 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικό μάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ραντεβού και των παρεχομένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από τα οποία θα προκύπτει καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχομένων υπηρεσιών».

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν κυρίως γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και τεχνίτες, ενώ παράλληλα στο σύνολο της αγοράς προωθείται η τροποποίηση των ταμειακών μηχανών.
Με τις αλλαγές που προωθούνται στις ταμειακές μηχανές και αφού αυτές εγκατασταθούν στο σύνολο της αγοράς (ακόμα και σε βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές), οι λεπτομέρειες των αποδείξεων και των τιμολογίων θα μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου στο υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο των πλαστών τιμολογίων και των εγκαταστάσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Παράλληλα, το σημερινό πλαφόν των 15.000 ευρώ πάνω από το οποίο οι επιχειρηματικές συναλλαγές πρέπει να διενεργούνται μέσω δίγραμμων επιταγών αναμένεται να μειωθεί, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι θα γίνει υποχρεωτική η τήρηση επιχειρηματικών λογαριασμών στις τράπεζες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές τους.

Σαρωτικές διασταυρώσεις

Σε εργαλείο ουσιαστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σκοπεύει να μετατρέψει το οικονομικό επιτελείο και τις διασταυρώσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συλλέγει στοιχεία από όπου μπορεί. Ήδη στη ΓΓΠΣ με την υποβολή των εντύπων Ε9 και των δηλώσεων ΕΤΑΚ έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τα στοιχεία ακινήτων του οποίου θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των φορολογουμένων με εκκρεμή χρέη.
Όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις. Όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, σχεδιάζεται η «χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν». Η ΓΓΠΣ θα συλλέξει για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.