Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

8 συμβουλές για να μην «σκάσει» το δέρμα σας από το κρύο

Η «συνταγή» για ξερό δέρμα και «σκασμένα» χείλη το χειμώνα είναι κρύο με χαμηλή υγρασία στους υπαίθριους χώρους και ζέστη με ξερό αέρα στους κλειστούς, αναφέρουν αμερικανοί δερματολόγοι. Και το «αντίδοτο», μερικές απλές συμβουλές.

1. Για να αποφύγετε την ξηροδερμία, το ξεφλούδισμα και την φαγούρα, φροντίστε να ενυδατώνετε κάθε μέρα καλά το δέρμα σας, συνιστά η δρ Άντζαλι Νταχίγια, δερματολόγος στο Κέντρο Υγείας των Γυναικών του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Μια καλή ώρα για ενυδάτωση είναι αμέσως ........

μετά το μπάνιο, ώστε να «παγιδευτεί» η υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να επιλέγουν μια υδατική κρέμα δίχως αρώματα ή λανολίνη, συνιστά η δρ Νταχίγια.

2. Μολονότι το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για την αποφυγή της εξάπλωσης των μικροβίων, όλο αυτό το σαπούνι και το νερό μπορεί να κάνουν τα χέρια να «σκάσουν». Για να τα προστατεύσετε, να χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και μια να τους βάζετε κρέμα μετά, συνιστούν οι ειδικοί.

3. Nα αποφεύγετε το πολύ καυτό νερό όταν κάνετε μπάνιο. Τα σύντομα ντους με χλιαρό νερό είναι πιο φιλικά για το δέρμα. Αμέσως μετά, να σκουπίζετε το δέρμα σας απαλά, χωρίς να το τρίβετε.

4. Φροντίστε να κάνετε ντους κάθε μέρα, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού και έτσι να προστατεύετε τις φυσικές ενυδατικές ουσίες του δέρματος, συνιστά η δρ Μόνικα Χάλεμ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

5. Για να αντιμετωπίσετε τον ξηρό αέρα στους κλειστούς χώρους, καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα, τον οποίο όμως θα καθαρίζετε συχνά για να αποτρέπετε την μούχλα και τους μύκητες.

6. Όταν βγαίνετε έξω και κάνει κρύο, να καλύπτετε όσο περισσότερο μπορείτε το πρόσωπό σας και να αλείφετε τα χείλη σας με ένα «παχύ» balm με αντηλιακό. Δεν θα έβλαπτε επίσης να αλείφετε το πρόσωπό σας με αντηλιακό, το οποίο είναι εξίσου απαραίτητο τον χειμώνα όπως είναι το καλοκαίρι, ιδίως εάν έχει χιονίσει ή έχετε πρόγραμμα να πάτε για σκι στα χιόνια.

7. Αν και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να απαλλαγείτε από το χλωμό χρώμα του δέρματός σας κάνοντας σολάριουμ, προτιμότερο είναι να το αποφύγετε, διότι η έκθεση στην ακτινοβολία των σολάριουμ έχει αποδειχθεί πως δεν κάνει καλό στο δέρμα, καθώς το οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως δερματικού καρκίνου.

Αντί για σολάριουμ χρησιμοποιήστε κάποια κρέμα αυτομαυρίσματος – αρκεί να βεβαιωθείτε ότι περιέχει έξτρα υδατικές ουσίες, διότι μερικά είδη ξεραίνουν το δέρμα.

8. Τα τυχόν σκασίματα και ο κνησμός (φαγούρα) που δεν καταπραΰνονται με τις υδατικές κρέμες πρέπει να ελέγχονται από δερματολόγο, διότι ενδέχεται να χρειαστούν πιο ειδική φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.