Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Θα αγγίξει τα 3,90 € το πακέτο

Μικρότερες εκείνων που προέβλεπε η αποσυρθείσα τροπολογία αλλά τσουχτερές και πάλι θα είναι οι αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, ενώ νέα διαφωνία φαίνεται να προκύπτει για την τελική τους τιμή μεταξύ αγοράς και Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογητική έκθεση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου η επιβάρυνση στα "ακριβά" τσιγάρα εκτιμάται το ανώτερο στα στα 0,34 ευρώ ανα πακέτο, που σημαίνει ότι τα τσιγάρα που πωλούνται σήμερα προς 3,20 ευρώ θα αυξηθούν στα 3,50 ή 3,60 ανάλογα της τελικής στρογγυλοποίησης.

Ωστόσο παράγοντες της καπνοβιομηχανίας εκτιμούν ........

ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου είναι και πάλι μετριοπαθείς αν όχι λανθασμένοι και μιλώντας στο Eθνοςonline ανέβαχζαν την τελική τιμή του "ακριβού" πακέτου στα 3.9 ευρώ!

Στην αιτιολογική του έκθεση ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας ανά πακέτο 20 τσιγάρων ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ για τα ακριβά».

Η νέα τιμή προκύπτει συνδυαστικά από (α) την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63%, (β) την αύξηση του πάγιου φόρου από 5% σε 7,5% και (γ) τη μείωση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης από 80% σε 75%.

Ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων αυξάνεται από 10% -12%.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι ανατιμήσεις αποσκοπούν αφενός στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και αφετέρου μέσω (της αυξημένης τιμής) στη δημιουργία αντικινήτρου κατανάλωσης με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποτά: Στα μαλακά μπίρα, ούζο και τσίπουρο

Κοντά στο ένα ευρώ το μπουκάλι θα είναι η επιβάρυνση για τα «βαριά», εισαγόμενα ποτά. Έτσι η τιμή ανά φιάλη για αλκοολούχα ποτά όπως ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λπ θα αυξηθεί κατά 0,91 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.

Αντίθετα για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά οι αυξήσεις περιορίζονται σε 0,45 ευρώ ανά φιάλη ενώ για την μπύρα από 0,009 έως 0,02 ευρώ.

Οι αυξήσεις, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, κρίθηκαν σκόπιμες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα να προσεγγίσει η Ελλάδα, το μέσο όρο της κοινοτικής φορολογίας στα αλκοολούχα προϊόντα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.