Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Το Φεβρουάριο θα λάβουν οι αγρότες την ενίσχυση του 2009

Μέσα στο Φεβρουάριο θα λάβουν οι αγρότες την οικονομική ενίσχυση για το 2009, σύμφωνα με μίνι «πακέτο» μέτρων που εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή από το βήμα της διημερίδας για την αγροτική οικονομία που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η κα Μπατζελή είναι η μείωση του κόστους παραγωγής σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές, τα οποία θα τιμολογούνται με βάση τη μέση τιμή που έχουν σήμερα στις τρεις φθηνότερες χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ .......

θα καλύπτει και άλλες αιτίες καταστροφών σε καλλιέργειες, λόγω κυρίως των κλιματικών αλλαγών, επιβάλλοντας όμως επιπλέον ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα η Μπατζελή ανακοίνωσε:

α.) Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.

β.) Οι επιδοτήσεις του 2010 θα δοθούν στην ώρα τους, ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

γ.) Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

δ.) Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

ε.) Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

ζ.) Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της ΕΕ για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%.

η.) Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Όπως σημείωσε η κα Μπατζελή, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, από την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και από την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.