Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ορόσημο εκλογικός νόμος και Καποδίστριας 2.

Υπάρχει ζωή και πέρα από την οικονομία. Το ερχόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών -«Καποδίστριας 2», νέες περιφέρειες και αιρετός περιφερειάρχης, εκλογικός νόμος κ.ά.- που θα δοκιμάσουν τη συνοχή και τις αντοχές της σε βαθμό αντίστοιχο με το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ειδικά στην περίπτωση που στα τελευταία υπάρξουν παραπατήματα, τότε τα πρώτα είναι ικανά να ρίξουν την κυβέρνηση στο καναβάτσο.

Ηδη, οι αντιδράσεις που υπάρχουν από ............

βουλευτές και τοπικά στελέχη είναι εντονότατες. Κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχει αναθέσει τη δουλειά σε επιτροπές και ότι τους αγνοεί.

Δημόσιος διάλογος

Ο Γ. Ραγκούσης τους καθησυχάζει. Τα νομοσχέδια θα υποβληθούν σε εξαντλητικό δημόσιο διάλογο, όσοι πρέπει να ενημερωθούν θα ενημερωθούν εγκαίρως, αλλά ξεκαθαρίζει πως στο τέλος οι αλλαγές θα προχωρήσουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί τη νέα διοικητική διαίρεση και το γερμανικό εκλογικό σύστημα ως δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε έκτακτο καταστατικό συνέδριο, ώστε να θωρακιστεί η εσωκομματική δημοκρατία εν όψει της κατάργησης του σταυρού προτίμησης.

«Δεν έχω λόγο να είμαι πανίσχυρος μέσα από τον εκλογικό νόμο» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους βουλευτές του από την εορταστική συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.

«Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος-ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Και όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες, την αρχή την κάνει πρώτη από όλους η ίδια η πολιτεία», προσέθεσε μέσα από το μήνυμά του για τον νέο χρόνο.

Η «ΚΑΛΗ», Η «ΚΑΚΗ» ΚΑΙ Η «ΤΟΛΜΗΡΗ»
Οι τρεις εκδοχές για τα δημοσιονομικά


Σε κάθε περίπτωση, αν οι πρώτες 100 ημέρες αφιερώθηκαν στους συμβολισμούς (γενικοί γραμματείς, κρατικά αυτοκίνητα κ.τ.λ.), στις πρώτες κινήσεις που δείχνουν τη νέα πολιτική αντίληψη (επίδομα αλληλεγγύης, δανειολήπτες κ.ο.κ.) και στην περιγραφή του οικονομικού προβλήματος της χώρας, οι επόμενες 100 θα πρέπει να το... λύσουν!

Στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, οι Ελληνες θα γνωρίζουν τις φορολογικές, ασφαλιστικές και διοικητικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μην ξανακούσουν ποτέ και από κανέναν το «the party is over»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα κάλαντα, την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου, ο πρωθυπουργός άκουσε τα τελευταία σενάρια για το Φορολογικό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στον άνθρωπο που θα πάρει την τελική απόφαση όλες τις δυνατές εκδοχές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την «καλή» (ήπια προσαρμογή), την «κακή» (πακέτο φόρων και περικοπών) και την «τολμηρή». Η πρώτη περιλαμβάνει αυξήσεις στους φόρους των καλών εισοδημάτων και περικοπές μισθών στα «ρετιρέ». Ο κίνδυνος να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Η δεύτερη έχει μέσα της αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αντικειμενικές αξίες και στο βάθος ΦΠΑ.

Ο κίνδυνος να προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια είναι προφανής. Η τρίτη βασίζεται σε λογικές όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και του μαύρου χρήματος. Θα κάνει τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά θα έχουν και αυτοί ένα χειροπιαστό αντίκρισμα. Ακούγονται ξανά κινήσεις όπως οι ημιυπαίθριοι και η απόσυρση.

Στους κυβερνητικούς κύκλους εξακολουθούν να ευδοκιμούν τα σενάρια για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή για χρηματοδότησή του από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για πολλούς, όμως, αυτά τα σενάρια εκλαμβάνονται ως επιστημονικής φαντασίας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οι κινήσεις Λοβέρδου και οι διαρροές


Το Ασφαλιστικό έχει έντονο εσωκυβερνητικό χρώμα. Ο Α. Λοβέρδος απέκρουσε την εθελουσία στον ΟΛΠ, έστειλε τελεσίγραφο στον ΟΤΕ και δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει τους εργαζομένους στο ΙΚΑ που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για την εθελουσία της Ολυμπιακής! Ο υπ. Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα γίνει ο άνθρωπος που θα υπογράψει το τέλος του ασφαλιστικού συστήματος. Το Μαξίμου ανακοίνωσε προχθές ως νέο γ.γ. στο υπουργείο του τον Ρ. Σπυρόπουλο, κίνηση που ακολουθήθηκε από τη διαρροή πως «απορρίφθηκαν 11 προτάσεις με κομματικούς από τον Α. Λοβέρδο»! Είναι προφανές ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχουν στελέχη που φοβούνται ότι ο υπ. Εργασίας σκέφτεται να παραιτηθεί και προφανώς θέλουν να τον διευκολύνουν!

Η διαρροή κατά του Α. Λοβέρδου, όμως, γεννά ένα θέμα για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού επιτελείου. Την ώρα που στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου καταγγέλλουν τα ΜΜΕ ότι δημιουργούν θέματα, ο στενός πυρήνας ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό εμφανίζεται να «καρφώνει» υπουργό με ένα καυτό χαρτοφυλάκιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
Τα σενάρια για ανασχηματισμό


Την ίδια χρονική περίοδο δεν αποκλείεται να έχουμε και τις πρώτες «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Μία εκκρεμότητα είναι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου τη θέση του υπουργού διατηρεί ο Γ. Παπανδρέου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται έναν ακόμη υφυπουργό, ενώ παραμένει «ορφανή» η ναυτιλία.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, το πραγματικό ερώτημα είναι αν τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί κάποια σοβαρή σύγκρουση ή κάποιο μείζον γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό σε πραγματικό ανασχηματισμό.

Την εκρηκτική ύλη για να το πετύχει αυτό σε μια κυβέρνηση λίγων μηνών έχει μονάχα η οικονομία. Καθώς, εκτός του ότι υπάρχει μπροστά μας η δοκιμασία της έγκρισης του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν και ο «Γολγοθάς» των μηνιαίων ελέγχων, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Αν όλα πάνε καλά, τότε το πολύ πολύ να αλλάξει λίγο ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου έχει αναθέσει στον Θ. Πάγκαλο να του εισηγηθεί όποιες αλλαγές κρίνει αναγκαίες.

ΚΑΥΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Εξεταστικές, οικονομία, αλλαγές


Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που εντάσσεται χρονικά στις δεύτερες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το μόνο παράθυρο συναίνεσης σε μια επικαιρότητα στην οποία θα αναδειχθούν και πάλι θέματα εξεταστικών επιτροπών. Σκάνδαλα, οικονομία και μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα καυτό τρίγωνο στο οποίο παίζονται πολλά για την κυβέρνηση:

* Η διαχειριστική της ικανότητα.
* Η πολιτική της αποτελεσματικότητα.
* Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
* Η αντίληψη της κοινής γνώμης για τη γνώση των θεμάτων από τους υπουργούς.
* Η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.

Γιατί το mea culpa που ειπώθηκε για τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι εύκολο να ειπωθεί ξανά από τον Γ. Παπανδρέου. Το χειρότερο για την κυβέρνηση θα είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «λέει και ξελέει»! Οταν ανακοινώθηκαν τα τέλη, υπήρξαν αντιδράσεις, ακόμη και από ανθρώπους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως ο Φ. Πετσάλνικος, αλλά η κυβέρνηση έβαλε στα αυτιά της τα χέρια της και οικοδόμησε διάφορες θεωρίες του τύπου «όποιος θέλει τζιπ να πληρώσει»! Χρειάστηκε οι πολίτες να της στείλουν πίσω 200 χιλιάδες πινακίδες για να καταλάβει ότι έκανε λάθος και ότι τζιπ δεν έχουν στη χώρα μονάχα οι πλούσιοι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Εδώ η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας που την έφερε η σεμνή και ταπεινή διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και κάποιοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν λεφτά για πέταμα για να κανουν ένα διοικητικό έκτρωμα με την επωνυμία "Καποδίστριας 2".

    Γιώργο Πανανδρέου δεν σε έβγαλε πρωθυπουργό ο κόσμος για να καποδιστριεύεσαι.
    Σε έβγαλε πρωθυπουργό για να γλυτώσει απο την οικονομική αφαίμαξη που υπέστη από την ΔΕΞΙΑ διακυβέρνηση και να συμμαζέψεις -όπως έλεγες προεκλογικά- την οικονομία.

    Με έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ, με τόσα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ΕΣΥ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχεις λεφτά για πέταμα????

    Εκτός και αν ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ μας δουλεύετε ψιλό γαζί και δεν υφίσταται τίποτα από όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα που λέτε και μας τσαμπουνάει ο διπλοσάγονος Αλμούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.