Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Πρωταθλητής Χειμώνα ο Παναθηναϊκός



Τον Παναθηναϊκό θα βρει η νέα χρονιά στην κορυφή της Σούπερ Λιγκ μετά από το 1-0 του Άρη επί του Ολυμπιακού στο «Κλεάνθης Βικελίδης», που έριξε τους «ερυθρόλευκους» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.



Β' Τοπική 1ος Όμιλος. Τα αποτελέσματα της 10ης Αγωνιστικής



Παρακάτω η βαθμολογία της 10ης Αγωνιστικής.



Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Τα αποτελέσματα της 13ης Αγωνιστικής.



Παρακάτω η βαθμολογία της 13ης Αγωνιστικής.



Επιστολή στην εφημερίδα agrenda από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων

Επιστολή στην Εφημερίδα Αgrenda απέστειλε χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας για το ελαιόλαδο.
Την επιστολή που υπογράφει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας (ΟΑΣΜ) και Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαραλιάνων κος Ηλίας Μπουντουβάς αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί από την συνεχή πτωτική πορεία της τιμής του Ελαιολάδου στην Μεσσηνία, αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από την γείτονα Ιταλία προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του δικού τους λαδιού.

Χαρακτηριστικά η επιστολή αναφέρει: .........

Αγαπητέ κύριε εκδότη,

Διάβασα με μεγάλη προσοχή άρθρο στην εφημερίδα σας, για την πρώτη επίσημη συγκομιδή του συστήματος πυκνής φύτευσης γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας στο Αγρίνιο.

Αποτελούσε δε και το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα σας με τίτλο ‘Αλλαγή σελίδας στην ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας ‘.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό από τον αναγνώστη είναι η ικανοποίηση των παραβρισκόμενων και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θ. Κουτσουπιά.

"Η χώρα μπορεί με ασφάλεια να ατενίζει το μέλλον, σε ότι έχει να κάνει με το ελαιόλαδο."

Είναι όμως έτσι και από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία;

1- Το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή στην Μεσσηνία πωλείται από τον παραγωγό 2,20 ευρώ μέση τιμή, με πτωτικές τάσεις με συνέπεια οι παραγωγοί να βρισκόμαστε σε απόγνωση.
2- Από την ποσότητα που παράγουμε σήμερα σαν χώρα, μόνο το 5% διατίθεται Τυποποιημένο, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται χύμα.

3- Η ανάγκη της ζήτησης ικανοποιείται από τους Ιταλούς που το θέλουν για να βελτιώσουν τα δικά τους λάδια. Εάν δεν υπάρξει Ιταλικό ενδιαφέρον, τι θα τα κάνουμε;

4- Η υπερπροσφορά του προϊόντος στη χώρα μας χωρίς να έχουν προϋπάρξει οι κατάλληλες ενέργειες για τη διάθεσή του- όπως επικρατεί σήμερα- δε θα συμπιέσει τις ήδη χαμηλές τιμές, καταστρέφοντας οικονομικά τους παραδοσιακούς ελαιώνες και φέρνοντας στο όριο βιωσιμότητας τους ελαιώνες της νέας καλλιέργειας ;

5- Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η ιδιομορφία και το επικλινές των ελληνικών εδαφών. Όπως επίσης,

6- Η μικροιδιοκτησία, με μέσο όρο τα 25 στρέμματα.

Στην Μεσσηνία κύριε εκδότη καλλιεργούμε τα ίδια δέντρα που καλλιεργούσε και ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ με ιστορία 3.500 χρόνων. Αποτελούν αδιάψευστο σημάδι για την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας. Πρόκειται για μνημεία απείρου φυσικού κάλλους και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Ποια είναι η πρόταση της εφημερίδας σας, να τις κάνουμε καυσόξυλα γιατί έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής -2,5 ευρώ το κιλό – Φυσικά και όχι.

Το κάναμε με τις ποικιλίες στα αμπέλια μας και τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Οπωσδήποτε για καινούριες φυτεύσεις σε επίπεδες εκτάσεις αποτελεί ενδιαφέρουσα προοπτική, με σχεδιασμό και πρόγραμμα όμως, με ισορροπία και σεβασμό ανάμεσα στο καινούριο και στο παλιό, με οικονομική στήριξη στον παραγωγό ως φροντιστή της ιστορίας μας και του περιβάλλοντός μας, γιατί πλέον ως τέτοιοι χρειαζόμαστε και όχι σαν παραγωγοί.

Την παγκόσμια διατροφή την έχουν αναλάβει οι πολυεθνικές.

Γίνονται όμως αυτά στην Ελλάδα;

Ποιος υπουργός θα κρατήσει αυτές τις ισορροπίες ώστε να ορθοποδήσει ο μικρός –μεσαίος αγρότης και αν υπάρξει ένας, ο διάδοχος του θα συνεχίσει με το ίδιο σκεπτικό;

Ο συνδικαλισμός, που στον αγροτικό χώρο είναι κομματικός και όταν είχαμε την ευκαιρία να κατοχυρώσουμε την ποικιλία ‘κορωνέικη’ να φυτεύεται μόνο στην Ελλάδα, αδιαφορήσαμε;

Στους συνεταιριστές, που επιδοτήθηκαν με 1,5 δις ευρώ για τυποποίηση και ακόμα μιλάμε για την ανάγκη υποδομών στην τυποποίηση;

Αντιλαμβάνομαι πως διάφορες εταιρίες διαφημίζονται μέσα από την εφημερίδα σας αλλά θεωρώ πως ο σημαντικός ρόλος σας είναι η ανάπτυξη σε αυτό που λέμε αγροτικός χώρος.



Τελειώνω με τη ρήση

Πως "Χώρα χωρίς παρελθόν

Είναι χώρα χωρίς μέλλον."

Με τιμή,
Ηλίας Μπουντουβάς
Γραμματέας ΟΑΣΜ Μεσσηνίας,
Γραμματέας Α. Σ. Γαργαλιάνων.

Κ. εκδότη θα επιθυμούσα την δημοσίευση των προβληματισμών μου.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Νέες τιμές σε 6.000 φάρμακα από το Φεβρουάριο

Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων από το Φεβρουάριο εξήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης κ.κ. Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή παρουσία τους στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι υπουργοί εξήγγειλαν επίσης μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα, επανάληψη των ελέγχων τιμών τρεις φορές το χρόνο καθώς και έναρξη της λειτουργίας .........

ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης πιλοτικά από 1ης Μαρτίου και κανονικά από 1ης Μαΐου 2010.

Η συζήτηση έγινε με την ευκαιρία της επικείμενης κατάθεσης από το υπουργείο Οικονομίας τροπολογίας με την οποία επανέρχεται το καθεστώς της λίστας φαρμάκων. Η τροπολογία της λίστας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση με την φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε κατά 120% τα τελευταία τρία χρόνια, και επεσήμανε ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ δεν παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις.

Με την τροπολογία θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία τα κριτήρια κατάρτισης της νέας λίστας από επιτροπή του ΕΟΦ πρόσθεσε.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι, η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ, από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων.

Όπως ανέφερε, παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε ούτε καν υπογραφεί η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση για τη διεκδίκηση του 4% από τον ετήσιο τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών που προέβλεπε το νομοσχέδιο που καταργούσε τη λίστα το 2005.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα τεθούν στην τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος υπολόγισε ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης θα εξοικονομεί μόνον το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως, ποσό που θα διπλασιαστεί, όταν μπουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ., όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5,5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επιφυλάξεις από ΝΔ

Με επιφυλάξεις ως άρνηση αντιμετώπισαν την επαναφορά της λίστας αγορητές της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης.

«Η λίστα έχει δοκιμαστεί και υπάρχουν πολλοί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις. Εμείς δεν συμφωνούμε να σας δώσουμε λευκή επιταγή», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% και απελευθέρωση της αγοράς των «γενόσιμων φαρμάκων».

Δωρεάν διάθεση φαρμάκων προτείνει το ΚΚΕ

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων, αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι «η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα «αναντικατάστατα».

ΛΑΟΣ: Να εισπραχθούν τα 350 εκατ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες

Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, και τάχθηκε υπέρ της λίστας των «γενόσιμων φαρμάκων» από την οποία θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί.

ΣΥΡΙΖΑ: Από το υπουργείο Υγείας η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Δεκεμβρίου 2009

8arr20.jpg (255 KB)