Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση Νάντιας Γιαννακοπούλου για τη νέα ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των κυνηγών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η έκδοση της ρυθμιστικής αυτής απόφασης έρχεται να ικανοποιήσει και την προ 5 ημερών αναφορά-πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου, η οποία πρότεινε την τωρινή συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την οριστική επίλυση του ζητήματος μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου.

Η κ. Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της, εκφράζει την ικανοποίηση της για την άμεση και δίκαιη απόφαση που πήρε τελικά το Υπουργείο και η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως τις ........

προτάσεις και της ίδιας, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί σε πρόσφατο δελτίο τύπου».

Προϋπολογισμός 2010: Ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση του

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου η πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό .......

σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο, ενώ, ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει «να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες».

«Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της [...] Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ’ τις επιτροπές σημείωσε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις «χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ», την ίδια ώρα που «η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage».

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για την αλλαγή του Συντάγματος και «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

«Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

«Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

Οι στόχοι του προϋπολογισμού

Βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ (-9,4 δισ. ευρώ), από 12,7% φέτος. Ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2010 τέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στα μέσα αυτής της εβδομάδας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο νέος στόχος απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων.

Από τα υπόλοιπα 8,4 δις, τα 4,5 θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων, τα 2,3 από τη μείωση των δαπανών, το 1,4 από τη μείωση των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων (πέραν εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί με τον προϋπολογισμό του 2010) στα οποία στηρίζεται η εξοικονόμηση των πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι η τιτλοποίηση των εσόδων από τον ΦΜΑΠ. Δηλαδή, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα έναντι των εσόδων που θα εισπράξει από την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την κατάργηση του ΕΤΑΚ.

Επίσης, η ενίσχυση των κινήτρων για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, η περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%, ο περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα και η μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ, όσο και στον αριθμό των μελών.

Η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ενίσχυση των εσόδων που θα προέλθει από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και από τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «ελαστικές» δαπάνες.

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχισθεί το 2010, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (-0,3%) σε σχέση με φέτος (-1,2%). Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,4% από 1,2% φέτος.

Το κρατικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 120% του ΑΕΠ, περίπου, ή σε απόλυτα μεγέθη κοντά στα 300 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους θα ξεπεράσουν, όπως και φέτος, τα 12 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει γενίκευση του «πόθεν έσχες», επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

To Πρόγραμμα Σταθερότητας

Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από το 2011 και σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων χρόνο με τον χρόνο, προβλέπει το πρώτο σχέδιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τετραετία 2010-2013, που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση του προγράμματος, τετραετούς διάρκειας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο σενάρια. Το ένα θα είναι «αισιόδοξο» και το άλλο «απαισιόδοξο». Ωστόσο και τα δύο σενάρια θα στηρίζονται στην παραδοχή της «κάθετης μείωσης του ελλείμματος».

Με βάση ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 12,7% στο τέλος του 2009, θα αναφέρεται ότι το 2010 θα μειωθεί στο 9,0%, το 2011 στο 6,9%, το 2012 στο 4,7% και το 2012 κάτω του 3% (2,8%). Επίσης το πρόγραμμα, επί της ουσίας, θα είναι κατανεμημένο σε δύο χρονικές περιόδους. Η μία θα αφορά το 2010 και ίσως και το 2011 και η δεύτερη χρονική περίοδος θα καθορισθεί αναλόγως.

Οι μεγάλες δυσκολίες κατάρτισης του προγράμματος, προς το παρόν, αφορούν τις εκτιμήσεις του δημοσίου χρέους για μετά το 2011. Για το 2009 το χρέος φθάνει το 125,6%, για το 2010 προβλέπεται αύξησή του στο 133,6%, για το 2011 στο 135%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσίου χρέους από το 2012 και μετά (στο 130%) και το 2013 να διαμορφωθεί στο 125%, δηλαδή περίπου όσο και εφέτος.

Πάντως, το δανειακό πρόγραμμα του 2010 προβλέπει τη σύναψη δανείων ύψους 53-54 δισ. ευρώ και το 25% του προγράμματος αυτού θα καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Πηγή: in.gr

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ 3 [ ICE AGE: DAWN OF THE DINOSAURS ]

Την μεταγλωττισμένη παιδική ταινία "Η Εποχή των παγετώνων 3 θα προβάλλει σήμερα στις 6 το απόγευμα και αύριο στις 11 το πρωί η κινηματογραφική λέσχη Φιλιατρών στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο της πόλης.

Οι δημιουργοί των αγαπημένων ταινιών ......

κινουμένων σχεδίων “Η Εποχή των Παγετώνων” και “Η Εποχή των Παγετώνων: Η Απόψυξη” επιστρέφουν με το πολυαναμενόμενο νέο σίκουελ της σειράς. Οι αγαπημένοι μας ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό νέους δεινοσαύρους και τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά.
Η πραγματική έκπληξη, όμως, είναι πως αυτή τη φορά θα τα δούμε όλα... τρισδιάστατα

Η τιμή του εισητηρίου είναι 5 ευρώ.

"Γυμνή Αλήθεια" στην κινηματογραφική λέσχη Φιλιατρών.

Με την ταινία του Ρόμπερτ Λούκετιτς «"Η Γυμνή Αλήθεια [The Ugly Truth]"» συνεχίζονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Φιλιατρών, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
Η ταινία είναι κωμωδία και πρωταγωνιστούν οι:
Katherine Heigl, Gerard Butler, Bree Turner, Eric Winter, Nick Searcy.

Υπόθεση:
Η Abby (Kathrine Heigl) είναι μια workaholic γυναίκα που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια του Sacramento.
Είναι όμορφη, άλλα τόσο σχολαστική, που η προσωπική της ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Εκτός αυτού, η εκπομπή στην οποία είναι παραγωγός δεν έχει μεγάλη ακροαματικότητα.
Μια νύχτα, μετά από ένα καταστροφικό ραντεβού, το .........

μάτι της πέφτει στην εκπομπή "The Ugly Truth" του Mike Chanway (Gerard Butler) που σχολιάζει καυστικά τις 'αδύνατες' σχέσεις ανδρών και γυναικών.
Θίγεται με αυτό που ακούει και του τηλεφωνεί. Ο Mike όμως είναι έτοιμος για τα επιχειρήματα της και της ......


Η συνέχεια καθώς και trailer της ταινίας θα βρείτε πατώντας εδώ.

Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Στα περυσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η πρόβλεψή του σχετικά με την ποσοστιαία μεταβολή των τιμών μεταξύ 2008 και 2009 προβλέπει μείωση κόστους κατά -0,79%. Δηλαδή φέτος εκτιμάται ότι μια μέση οικογένεια θα διαθέσει 153,68 ευρώ, ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 154,91 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, με βάση τις μέσες τιμές της .........

αγοράς, η γαλοπούλα φέτος κοστίζει ακριβότερα (8,03 από 7,52 ευρώ το κιλό), αλλά είναι φτηνότερο το αρνί (8,14 από 8,34 ευρώ το κιλό) και το χοιρινό (8,25 από 8,95 ευρώ το κιλό).

Ακριβότερα κοστίζουν η φέτα (7,27 από 7,24 ευρώ το κιλό), το λάδι (5,50 από 5,20 ευρώ το κιλό), ενώ μεγαλύτερη είναι η διαφορά για τις ντομάτες (1,21 από 1,07 ευρώ το κιλό) και τη ρετσίνα (2,52 από 2,46 ευρώ το λίτρο).

Ανεπαίσθητη είναι η αύξηση που εμφανίζουν οι μέσες τιμές σε λάχανο (0,66 από 0,64 ευρώ), μαρούλι (0,48 από 0,47 ευρώ), πορτοκάλια (0,58 από 0,57 ευρώ) και τη φιάλη μπύρας (0,75 από 0,74 ευρώ) ενώ το κόκκινο και το ροζέ κρασί έχουν ακριβώς την ίδια μέση τιμή με πέρυσι, δηλαδή 2,82 ευρώ και 2,86 ευρώ αντίστοιχα.

Λίγο φτηνότερα κοστίζουν τα αναψυκτικά, που η μέση τιμή υπολογίζεται σε 1,37 ευρώ από 1,45 ευρώ το λίτρο, οι κουραμπιέδες (12,10 από 12,29 ευρώ το κιλό) τα μελομακάρονα (11,70 από 11,99 ευρώ το κιλό), τα μήλα (1,12 από 1,40 ευρώ το κιλό) και οι πατάτες με ανεπαίσθητη μείωση από 0,70 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 0,69 ευρώ φέτος.

Πηγή: in.gr

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κ.Υ. Φιλιατρών

Επιστολή στην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και στην υφυπουργό Φώφη Γεννηματά απέστειλε χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών στην οποία κάνει λόγο για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται στο Πολύπαθο Κέντρο υγείας Φιλιατρών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Με την επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός και ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος, αναφέρονται στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που διαθέτει το Οδοντιατρείο στο Κέντρο Υγείας και .........

επισημαίνουν την ταλαιπωρία που έχουν οι πολίτες των Φιλιατρών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών αναφέρει τα εξής:
Προς: Υπουργείο Υγείας και Κοιωνικής Αλληλεγγύης

Κυρίες Υπουργέ και Υφυπουργέ, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Με το έγγραφο υπ' Αριθ. Πρωτ 50/20-4-2009 του Συλλόγου μας απαιτούσαμε από το υπουργείο Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης την κάλυψη κενών θέσεων (Μικροβιολόγου, Παιδιάτρου, Ακτινολόγου, καθώς και τον Εκσυγχρονισμό του Οδοντιατρείου και την παροχή οδοντιατρικών Υπηρεσιών σε όλους τους Αγρότες) στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών.

Για λόγους κοινωνικοιστορικούς σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών στεγάζεται στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατρών, δημιούργημα των Φιλιατρινών Μεταναστών στην Αμερική το οποίο κατάργησε η μη κεκαλυμένη πολιτικά χούντα.

Για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς είχε κάνει αναφορά στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 4-5-2009.

Στην αναφορά του κ. Κουσελά Απάντησε το Υπουργείο ως εξής:

α.) Βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για πρόσληψη Μικροβιολόγου
β.) Αναμένονται προσλήψεις Παθολόγου και Παιδιάτρου
γ.) Αναμένεται ολοκλήρωση της μελέτης ανακαίνισης και επισκευής του Κέντρου Υγείας.
δ.) Υπαρχόντων δύο οδοντιάτρων υποσχέθηκαν ότι θα αντικατασταθεί το παλίο με νέο σύγχρονο οδοντιατρείο.

Σχετικά με τα παραπάνω και την πάγια τακτική της προηγούμενης Κυβέρνησης τα πάντα ήταν σε διαρκή παρακολούθηση και εξέλιξη, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία παραγωγή έργου ώστε ο Αγρότης και δη ο συνταξιούχος του ΟΓΑ των 250 ευρώ να πηγαίνει στους ιδιώτες γιατρούς.

Απαιτούμε λύση του προβλήματος γιατί αυτό είναι το καθήκον της κυβέρνησης και μάλιστα μιας κυβέρνησης που λέει - θέλει ότι απέχει παρασάγγας από τον νεοφιλελευθερισμό και την Υγεία την θεωρεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Όποιες αρνητικές θέσεις προκύπτουν με σημείο αναφοράς την κοντινή απόσταση των 15 Χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας σας απαντάμε ότι με την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και θα πάψουν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του Δήμου Φιλιατρών.

Άλλωστε τα Φιλιατρά είναι Καποδιστριακός Δήμος με 15.000 κατοίκους πλήν των οικονομικών μεταναστών που είναι γύρω στις 2.500.

Ταυτόχρονα σας θυμίζουμε ότι σε ενδεχόμενο εφαρμογής Καποδίστρια Νο2 τα Φιλιατρά κατα την άποψη της μειοψηφίας του ΙΤΑ καθώς και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποτελέσουν αυτόνομο Δήμο.

Υ.Γ. Παρακολουθώντας την εξέλιξη των γεγονότων χαρήκαμε για την Δημόσια τοποθέτηση της Υφυπουργού Κυρίας Φώφης Γεννηματά για το κέντρο Υγείας Πύλου και την κάλυψη των κενών θέσεων που έχει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Αρ. Κανναβός

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος


Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Ανάδειξη μελετητή για αντιπλημυρικά έργα στην Δυτική Μεσσηνία

Ξεκίνησε χθες στα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας μέσω του τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων, η διαδικασία ανάδειξης μελετητή σε τρεις μελέτες, που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και ......

είναι:

1. Η υδραυλική μελέτη ενίσχυσης περιφερειακής τάφρου απορροής ομβρίων υδάτων Φιλιατρών

2. Η υδραυλική μελέτη περιοχής Τερψιθέας Φιλιατρών

3. Η υδραυλική μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της 13ης Ε.Ο. Γριζόκαμπος-Μιναγιώτικο-Λάμπες

Οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΑΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έχουν στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση των προαναφερόμενων περιοχών της Δυτικής Μεσσηνίας, που επλήγησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι κρύβει το «πακέτο» των νέων φόρων του 2010

Η προείσπραξη του ΦΜΑΠ (Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) με την παροχή κινήτρων, η αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικού φόρου Κατανάλωσης) στα ποτά, τσιγάρα και στα καύσιμα, αλλά και των αντικειμενικών αξιών, θα είναι τα «σωσίβια» του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σκιαγράφησε, χθες, ανοίγοντας τον κοινωνικό διάλογο, το «πακέτο» των μέτρων που θα ληφθούν το επόμενο έτος, υπογραμμίζοντας ...........

ταυτόχρονα ότι σημαντική συμβολή στην αύξηση των δημοσίων εσόδων θα έχει και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της κατάργησης των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης.

Ειδικά πάντως για την προείσπραξη του ΦΜΑΠ, όπως τόνισαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς την παροχή κινήτρων που ενδεχομένως μπορεί να είναι:

*είτε για μια πενταετία να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του οι παλαιές αντικειμενικές αξίες, πριν από την αναπροσαρμογή τους από το 2010,

*είτε η χορήγηση έκπτωσης 10% κάθε χρόνο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις, καθώς, όπως ανέφερε, οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, αφού την Τρίτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Διαλόγου και, την Τετάρτη, θα αναλάβουν έργο οι ομάδες εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όπως η διαβούλευση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε στις αρχές Μαρτίου να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί και άμεσα στη Βουλή, δεδομένου ότι η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία ξεκινά ουσιαστικά από τώρα, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι «η πλήρης απόδοση του νέου φορολογικού πλαισίου θα αρχίσει το 2011, αφού οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2010», αν και θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σε ερώτηση για το εάν ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, όπως και η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, μπορεί να ισχύσει από φέτος, απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά, δηλώνοντας μόνο ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αλλαγών θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2010».

Οσον αφορά δε στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, με τη νέα του μορφή, θα ξεκινήσει και αυτό να εφαρμόζεται από το 2011, καθώς οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν σε αυτή τη φάση να τροποποιήσουν τα έντυπα, αφού οι προθεσμίες για την εκτύπωσή τους και για την αποστολή των νέων δηλώσεων στους φορολογούμενους είναι πιεστικές.

Επισημαίνεται πάντως ότι, αναφερόμενος στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέφυγε να επισημαίνει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που υπάρχει και το οποίο σιγά - σιγά θα αρχίσει να μειώνεται, αφού στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι όπως από το 2011 όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαιρέτως αποστέλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Διαδικτύου ή μέσω λογιστικών γραφείων ή ακόμη και των ΚΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι, κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται είτε για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις είτε για να υλοποιηθούν ορισμένα μέτρα, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα μείνει αδρανής, καθώς έχει ήδη δοθεί εντολή για τη διενέργεια συνδυαστικών διασταυρώσεων, για να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ σε διάφορα θέματα που αφορούν τους ελέγχους και, κυρίως, τον τρόπο αντιμετώπισης των offshore εταιρειών.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βασική επιδίωξη της μεταρρύθμισης είναι η θέσπιση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, αναδιανεμητικού, απλού και αποδοτικού φορολογικού πλαισίου, που δεν θα επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε αντίθεση με τα υψηλά και με όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Προς την πορεία αυτή, ανέφερε ότι οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

*ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα,

*φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων,

*κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών,

*γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις,

*λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων,

*σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων,

*φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με συμψηφισμό των ζημιών.

Από την άλλη πλευρά, οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι οι εξής:

*διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών,

*κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλάγων προς επιχειρήσεις,

*κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

*υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών,

*φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες,

*αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Τα ακίνητα

Οσον αφορά στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:

*εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,

*επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο,

*αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων.

Το «πακέτο», που παρουσίασε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνει και τις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες είναι:

*Κατάρτιση από τη ΓΓΠΣ προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

*Ελεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

*Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

*Ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων.

*Επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους.

*Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή ν. 2238/1994).

Στοιχεία δηλώσεων

Στα 6,6 δισ. ευρώ ανέρχονται σε ετήσια βάση τα διαφυγόντα έσοδα από το ΦΠΑ, λόγω εκπτώσεων, απαλλαγών και, φυσικά, της φοροδιαφυγής, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής, που καλείται να πετύχει η κυβέρνηση το 2010.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά εντυπωσιακά στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των εισοδημάτων των τελευταίων ετών, επιχειρώντας να αποδείξει όχι μόνο το μέγεθος της φοροδιαφυγής που συντελείται στη χώρα μας αλλά και ότι υπάρχει «πλούτος που δεν δηλώνεται».

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2008 (εισοδήματα 2007), έξι στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, τραγουδιστές κ.ά.) δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, αφού εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

*Το 65,27% των φορολογουμένων ή 5.382.329 άτομα, σε σύνολο 8.246.361, δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

*Σχεδόν τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή 2.382.753 άτομα εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

*Εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν στην εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.

*Μόνο το 5,8% των φορολογουμένων (481.279 φυσικά πρόσωπα) δηλώνουν ότι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

*Μόνο 18.700 άτομα εμφανίζονται να έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο.

*Οι μισθωτοί εμφανίζονται ως οι πλουσιότεροι όλων και ακολουθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, καθώς:

*Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 14.437 ευρώ.

*Οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο 11.873 ευρώ.

*Οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 10.440 ευρώ.

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 9.057 ευρώ

*Οι εισοδηματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.911 ευρώ.

*Οι αγρότες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 2.455 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «κροίσοι» εμφανίζονται μόνο 65 Ελληνες, που έχουν ετήσιο εισόδημα ο καθένας άνω των 900.000 ευρώ.

Διάλογος σε τρία επίπεδα

Η δημόσια διαβούλευση θα γίνει σε τρία επίπεδα:

*άμεση συμμετοχή πολιτών μέσω του opengov.gr στην υποβολή προτάσεων *διαβούλευση στις ομάδες εργασίας

*διαβούλευση επί του τελικού σχεδίου νόμου.

Ειδικότερα, μέσω της ιστοσελίδας opengov.gr οι πολίτες:

*θα ενημερώνονται για τα ισχύοντα σήμερα σε κάθε τομέα φορολογίας, και

*μέσω επιμέρους ερωτημάτων θα καταγράφεται η γνώμη τους για τις πιο κρίσιμες πτυχές κάθε τομέα του διαλόγου για το φορολογικό.

Η διαβούλευση με τους φορείς θα γίνει ως εξής:

*Για κάθε θεματική ενότητα συστήνεται μία ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες που έχουν προταθεί από τους φορείς.

*Από το διάλογο και την επεξεργασία όλων των δεδομένων στις ομάδες εργασίας θα προκύψουν οι τελικές προτάσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

*Ο συντονισμός των ομάδων θα γίνει από την Ομάδα Οργάνωσης του διαλόγου, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, ο θεματικές ενότητες των ομάδων εργασίας θα είναι:

1. Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

2. Φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων

3. Φορολογία κεφαλαίου - περιουσίας

4. Εμεσοι φόροι - δασμοί

5. Φορολογία και περιβάλλον

6. Ελεγκτικές διαδικασίες - φοροδιαφυγή

7. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη φορολογία

8. Έλεγχος και φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών

9. Φορολογία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

10. Είσπραξη φορολογικών εσόδων

11. Αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο τρίτο επίπεδο θα γίνει διαβούλευση και επί του τελικού νομοσχεδίου, καθώς θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.gr για την υποβολή προτάσεων και παρατηρήσεων από τους πολίτες και τους φορείς.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Καταιγισμός εξεταστικών επιτροπών της Βουλής

Τη σύσταση τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τη διερεύνηση των υποθέσεων της Siemens των ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και της Μονής Βατοπεδίου ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με σχετική πρόταση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Με την πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων, η οποία όμως έχει μόνο πολιτική αξία για τις τρεις πρώτες, καθώς οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ..........

έχουν παραγραφεί.

Στην περίπτωση όμως του Βατοπεδίου, δεν έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών για την περίοδο από το 2007 ως σήμερα. Οσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση συγκαλύφθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004 - 2007.

Για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ζητείται συνολική διερεύνηση για την περίοδο 1998 έως 2008.

Οσον αφορά στο Βατοπέδι υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση διερευνήθηκε μεν από εξεταστική της Βουλής (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008), αλλά, όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, «δεν διαφωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές, λόγω της πρόθεσης συγκάλυψης από την τότε πλειοψηφία της Βουλής».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης του Βατοπεδίου κατατέθηκε αρκετές ώρες μετά τις τρεις πρώτες προτάσεις. Και αυτό γιατί -κατά πληροφορίες- η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέταζε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή και όχι για εξεταστική.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει ''ανοικτές θύρες'' με την πρωτοβουλία των βουλευτών της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση των τριών Εξεταστικών Επιτροπών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος, και υπογράμμισε:

«Ηδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να επικρατήσει διαφάνεια παντού και κάλεσε τον πρωθυπουργό -αν επιθυμεί τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών- να ξεκινήσει από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε «ότι το κόμμα του ''έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των σκανδάλων από τη Βουλή και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

Την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Φ. Κουβέλης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Απλά μαθήματα κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 4ο ]

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τι γίνεται όταν «κατεβαίνουν» κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Τα κινητά τηλέφωνα «ζορίζονται» και εκπέμπουν στο μέγιστο της ισχύος τους για να βρουν σήμα.

Οι περιφερειακές κεραίες αναγκάζονται να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή ισχύ τους, για να «καλυφθεί» η περιοχή που κάλυπτε η κεραία η οποία σταμάτησε να λειτουργεί.

Οι συνδρομητές δεν μπορούν να «πιάσουν» γραμμή, γιατί έχει σημαντικά μειωθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης του δικτυού στην περιοχή.

Δημιουργείται απορρύθμιση του τοπικού δικτύου εξυπηρέτησης και ......

υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί η ένδειξη «αναζήτηση δικτύου» στο κινητό μας.

Οι συνδρομητές μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα στο σπίτι τους.

Οι εφαρμογές υποστήριξης της ευριζωνικοτητας μέσω κινητής τηλεφωνίας (3G) δεν είναι πλέον διαθέσιμες.

Γιατί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να λειτουργούν μόνο από τα πάρκα κεραιών, όπως οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών;

Οι συχνότητες των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών είναι αγαθό σε ανεπάρκεια ενδεικτικά, κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει αγοράσει η δεσμεύσει για λογαριασμό της περίπου 130 συχνότητες, οι υπόλοιπες διαθέσιμες συχνότητες έχουν δεσμευτεί για χρήσεις από τα σώματα ασφαλείας και δημοσιές υπηρεσίες(Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Στρατός),καθώς και από τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για να πραγματοποιηθεί μια συνομιλία μέσω κινητού, δεσμεύεται μια συχνότητα (πχ 1801 MHz). Ως εκ τούτου αν τοποθετηθεί μια κεντρική κεραία που θα «βλέπει» την πόλη, θα μπορούν να συνομιλούν μόνο 130 συνδρομητές ανά εταιρεία (όσες διαθέσιμες συχνότητες υπάρχουν), ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κάλυψη εντός οικιών δεν θα είναι εφικτή, διότι οι συχνότητες 900 και1800 MHz δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν το οπλισμένο σκυρόδεμα με κεραίες σε μακρινή απόσταση. Οι κεραίες εκτός πόλεων καλύπτουν σαν «ομπρέλα» τους εξωτερικούς χώρους (οδικές αρτηρίες)

Για να μπορούμε να μιλάμε από το κινητό μας εντός και εκτός κτιρίων χρειάζεται (α) να υπάρχει σήμα στην περιοχή (δεν αρκεί μονό αυτό όμως, διότι πρέπει και) (β) να υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες. Για να μπορούμε λοιπόν, να επικοινωνούμε από τα κινητά μας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα τεχνικά μέσα, χρειάζεται να τοποθετηθεί κεραία εκτός πόλεως (για να «καλύπτονται»οι δρόμοι,).
Η ισχύς των κεραιών αυτών δεν ξεπερνάει τα 40W, ενώ για τις συνομιλίες εντός κτιρίων τοποθετούμε κεραίες μικρότερης ισχύος, εντός πόλεως (μεχρι2-15W)οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κάλυψη μερικών δεκάδων έως εκατοντάδων μέτρων περιμετρικά κάθε κεραίας. Στην ουσία, χωρίζεται ο πολεοδομικός ιστός σε υποπεριοχες εντός των οποίων μπορούν να μιλήσουν μέσω των διαθέσιμων συχνοτήτων από 0-70 άτομα.. με την μέθοδο κεραία εκτός πόλεως για τις οδικές αρτηρίες και τους εξωτερικούς χώρους, και κεραίες μικρότερης ισχύος μέσα στην πόλη, πολλαπλασιάζετε ο αριθμός των εξυπηρετούμενων, διότι οι συχνότητες δεν «ξοδεύονται» από μια περιφερειακή, αλλά επαναχρησιμοποιούνται από τις μικρές εντός πόλεως (όσο περισσότερες κεραίες μικρής ισχύος, τόσο περισσότεροι συνδρομητές μπορούν να εξυπηρετηθούν).

Παράδειγμα.

Αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούσαν κεραίες εκτός πόλεως στα 4 βουνά τής Αττικής (Υμηττός- Αιγάλεω, Πεντέλη, Πάρνηθα) θα μπορούσαν να μιλήσουν ταυτόχρονα σε όλη την Αθήνα το πολύ 3.000 άτομα και μόνο στους εξωτερικούς χώρους (όχι εντός κτιρίων). Με την μέθοδο «κεραίες μικρής ισχύος έως 22W εντός πόλεως» μπορούν να επικοινωνούν ταυτόχρονα παραπάνω από 75.000 άτομα (και εντός κτιρίων) ενώ με ειδικές ρυθμίσεις και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (θεομηνίες, φωτιές κλπ) η ταυτόχρονη συνομιλία μπορεί να αυξηθεί κα σε περισσότερα από 220.000 άτομα.

Ενδιαφέροντες αριθμοί.

Την προηγουμένη ώρα πραγματοποιηθήκαν (κατά μέσο όρο) μόνο στην Περιφέρεια Αττικής περισσότερες από 1.600.000 κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα.
Κάθε χρόνο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εξυπηρετούνται περισσότερες από 12.5 δισεκατομμύρια κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα, μονό στην περιφέρεια Αττικής.
Σε ότι αφορά την περίπτωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, δεν χρειάζονται (για τις περισσότερες περιπτώσεις) κεραίες εντός πόλεων, διότι η ισχύς λειτουργίας τους είναι μεγάλη (υπάρχουν περιπτώσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών όπου η ισχύς τους φτάνει και 50.000W) και η επικοινωνία με τους δέκτες (κεραίες τηλεόρασης στις ταράτσες η κεραίες ραδιόφωνου) είναι μονοδρομη. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια μόνο συχνότητα (π.χ 605MHz για την τηλεόραση η 98.4 MHz για το ραδιόφωνο).

Και με το καμουφλαζ τι γίνεται;

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας «καμουφλάρονται» για ψυχολογικούς αλλά και αισθητικούς λόγους: χωρίς «καμουφλαζ « δε χαρακτηρίζονται για την κομψότητα τους.
Οι «καμουφλαρισμένες» κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν τις απαραίτητες άδειες που αφορούν την ασφαλή εκπομπή τους ήτοι: άδεια από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), και είναι δηλωμένες στην Ε.Ε.Ε.Τ. (Ελληνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Η μόνη άδεια που αφορά την σωστή εκπομπή μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας με ασφάλεια είναι η γνωμοδότηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι άδειες της πολεοδομίας δεν έχουν καμία σχέση με την δημόσια υγεία και όμως όσοι θέλουν να κατεβάσουν κεραίες, μόνο με αυτή την άδεια ασχολούνται, χωρίς να λάβουν υπ όψη τους κανένα από τα δεδομένα που έχουν γραφτεί εδώ.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εγκατεστημένες και λειτουργούν περισσότερες από 300.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι φτιαγμένες ειδικά για να τοποθετούνται εντός πόλεων, έχουν μικρή ισχύ και εκπέμπουν αυστηρως οριζόντια με μια μικρή κλήση 6 μοιρών προς τα κάτω, ενώ οι αποστάσεις ασφαλείας από μια κεραία τέτοιου τύπου είναι 6-7 μέτρα οριζόντια και 1-2 μέτρα κάθετα.
Σε μια γειτονιά επιλέγεται το υψηλότερο κτίριο για να εγκατασταθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας: (α) για να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, (β) διότι, αν έχει περιμετρικά (σε μικρή απόσταση)κτίρια υψηλοτέρα, τα κτίρια αποσβένουν το «σήμα» και μετά από τα κτήρια δεν έχουμε επαρκή κάλυψη, και (γ) αποφεύγονται υψηλές τιμές πεδίου.

Σε περίπτωση που υπάρχει εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 7 μέτρων και χαμηλότερα από εμάς, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για περαιτέρω διευκρινίσεις (αδειοδοτικό καθεστώς, μετρήσεις κλπ.

Η συνέχεια στο Μέρος 5ο


Προηγούμενα θέματα:

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 1ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 2ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 3ο ]

Αναστέλλεται η επιβολή φόρου 10% σε όλα τα κέρδη των λαχείων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 3808/2009 (ΦΕΚ 227/Α΄/10-12-2009) αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122/Α΄/2009) που αφορούσε την επιβολή φόρου 10% σε όλα τα κέρδη των λαχείων, από την έναρξή της και μέχρι 30 Απριλίου 2010.

Όπως διευκρινίζεται, φόρος που τυχόν ...........

καταβλήθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών, δεν επιστρέφεται.

Κατόπιν τούτου, όλα τα γραμμάτια των λαχείων που κερδίζουν ποσά μέχρι 100 ευρώ δεν φορολογούνται (άρθρο 12, παράγ. 6 του ν. 2948/2001 - ΦΕΚ 242/Α’/19-10-2001). Κατάλογοι κερδών που εκδόθηκαν σύμφωνα με όσα προέβλεπε το άρθρο 35 του ν. 3775/2009, δεν ισχύουν.

Ικανοποίηση ΛΑΟΣ για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών

Iκανοποίηση για την ανακοίνωση της σύστασης εξεταστικών επιτροπών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και ζήτησε να γίνει το ίδιο στο μέλλον και για άλλες υποθέσεις.

«Προξενεί ικανοποίηση η ταχύτατη αντίδραση του Πρωθυπουργού για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και την Siemens» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Περιμένουμε, σε ένα δεύτερο χρόνο τη σύσταση και .........

άλλων επιτροπών για τα θέματα που εξακολουθούν να σκιάζουν τη Βουλή, τα οποία είναι οι υποκλοπές, το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές» πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Βολές Γιώργου Πεταλωτή κατά ΝΔ για τις εξεταστικές επιτροπές

Βολές κατά του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τις εξεταστικές επιτροπές που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Αν κάποιος, που δεν γνώριζε ότι το κόμμα που εκπροσωπεί ο κ. Παναγιωτόπουλος κυβερνούσε αυτή την χώρα μέχρι πριν από λίγο, ερχόταν αντιμέτωπος με τις σημερινές του δηλώσεις, θα κατέληγε απλώς στο συμπέρασμα ότι, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τους έχοντες και κατέχοντες. Και βεβαίως, συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι «υποκρίνεται και επιχειρεί να πείσει ότι, το ..........

κόμμα που εκπροσωπεί προέκυψε τώρα και μάλιστα, από… παρθενογένεση» και πρόσθεσε ότι «τα περί ανάληψης ευθυνών, επιστρέφονται, γιατί σήμερα η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις εκείνων των πολιτικών για τις οποίες η ηγεσία της Ν.Δ., δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της».

Σε ό,τι αφορά το από πού πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση των σκανδάλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «αρκεί και μόνον η υπενθύμιση, πως ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, είχε προτρέψει τον πρώην Πρωθυπουργό και τότε Πρόεδρο του κόμματος που τώρα εκπροσωπεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, να φέρει στο Κοινοβούλιο την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, αλλά η προτροπή έπεσε στο κενό. Επομένως, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε ''γνωστή'' ήταν πάντα, ούτε "δεδομένη"».

«Όσο για τις "θύρες", αυτές ήταν εδώ και χρόνια ορθάνοιχτες, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την τόλμη να τις διαβεί…», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ευχές στο Φιλιατρά News από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας.

ImageHost.orgEκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2008 για το 96% των Ε9

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι με την ΠΟΛ 1144/2009 παρατάθηκε η λειτουργία της εφαρμογής για τη βελτίωση περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και έχουν ήδη εκδοθεί (ή επίκειται εντός των ημερών η έκδοση) εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ έτους 2008, για πλήθος που αντιστοιχεί στο 96% του συνόλου.

Οι φορολογούμενοι πολίτες για τους ...........

οποίους η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έχουν λάβει από τη Γ.Γ.Π.Σ. ειδοποίηση για τη βελτίωση/διόρθωση των δηλώσεών τους μέσω τηλεφωνικού κέντρου (8011112277) ή μέσω διαδικτύου (www.e-9.gr), παρακαλούνται να ανταποκριθούν εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, δεδομένου ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Δεκεμβρίου 2009

Ele19.jpg (738 KB) 8arr19.jpg (268 KB) foni19.jpg (222 KB) Logos.jpg (653 KB)Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τους Συμβασιούχους και τον ΑΣΕΠ

Αγόρευση στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Στην "Επίθεση" που εξαπέλυσε κατά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για του πολιτικούς ομήρους των συμβασιούχων στα Stage ο κος Κουσελάς είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της Δεσμευσεις για πλήρη κατάργηση των Stage και ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες στους ομήρους των 18μηνων συμβάσεων.

Αναλυτικά η αγόρευση του Κου Κουσελά έχει ως εξής: .................

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπω ότι κάποιοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έπαθαν ξαφνική αμνησία, θα έλεγα και όψιμη κρίση ενδιαφέροντος για πολιτικούς τους «ομήρους».

Θέλω πραγματικά να τους ρωτήσω: Πόθεν έσχομεν, αγαπητοί συνάδελφοι, τους 340.000 περίπου συμβασιούχους που διαδοχικά έβαλε «από το παράθυρο» στο Δημόσιο η απελθούσα κυβέρνηση, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών της 4 του Οκτώβρη; Ποιος αλήθεια καλλιέργησε φρούδες ελπίδες μονιμοποίησης παραβλέποντας σκόπιμα και το Σύνταγμα και τους νόμους; Εμείς ή εσείς;

Οι δικές μας θέσεις ήταν από καιρό γνωστές, ήταν ξεκάθαρες. Γι’ αυτές άλλωστε τις θέσεις μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

Δεσμευτήκαμε για την κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο και αυτό κάνουμε σήμερα. Καταγγείλαμε τα «παραθυράκια» παράκαμψης του ΑΣΕΠ, τις ανεξέλεγκτες και αντισυνταγματικές μοριοδοτήσεις, τη «γαλάζια» συνέντευξη, τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τις συμβάσεις έργου στις Δ.Ε.Κ.Ο. Αυτά αλλάζουμε σήμερα, αυτά καταργούμε.

Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων όχι με «δουλεμπόριο» ελπίδας, αλλά με πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος, να παραμείνουν οι νέοι και οι νέες μας στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια, να μπορέσουν να βρουν εκεί δουλειά. Από αυτόν τον στόχο θα κριθούμε.

Με αυτό το νομοσχέδιο, που αποτελεί θεσμική παρέμβαση -θα μπορούσα να πω τομή ισάξια με εκείνη του νόμου Πεπονή- κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει.

Καταργούμε τα «παραθυράκια» και τις πρακτικές που επανειλημμένα είχαμε καταγγείλει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Καταργούμε τις διατάξεις εκείνες που κατάντησαν το νόμο Πεπονή βολικό «σουρωτήρι» για πελατειακή χρήση.

Αποκαθιστούμε και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ΑΣΕΠ ως εγγυητή της διαδικασίας των προσλήψεων ενισχύοντάς το άμεσα με το απαραίτητο δυναμικό, προκειμένου να μην χρονοτριβούν οι προσλήψεις, για να μπορεί το ΑΣΕΠ άμεσα και αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο του.

Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εγκαθίδρυση ενός κράτους αξιοπιστίας, ισονομίας και διαφάνειας, δηλαδή «δείχνουμε πόρτα» μια για πάντα στην πολιτική «ομηρία» και στα «παραθυράκια», στα «κονέ», στη λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», στη λογική του «αν έχεις πολιτικό μέσο δεν χρειάζεσαι προσπάθεια, δεν χρειάζεσαι προσόντα». Αυτά είναι τα ιδανικά, αυτό είναι το όραμα που πρέπει να καλλιεργήσουμε σήμερα στη νέα γενιά;

Οι μεταβατικές διατάξεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν, από τη μια επιτρέπουν να ολοκληρωθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα των υπαρχουσών συμβάσεων, από την άλλη αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών που βασίζονται σε συμβασιούχους είτε στο Δημόσιο, είτε στους ΟΤΑ.

Είναι άλλωστε καιρός να γίνει μία σαφής καταγραφή των πραγματικών και πάγιων αναγκών που υπάρχουν στο Δημόσιο και να προκηρυχθούν έγκαιρα οι θέσεις για να καλυφθούν αυτά τα κενά όπως θα έπρεπε να καλύπτονται, με τακτικό προσωπικό και όχι με συμβασιούχους.

Με τα νέα δεδομένα και με κατάλληλη ενίσχυση της Αρχής, οι προσλήψεις, όπως προείπα, θα γίνονται πολύ συντομότερα.

Κύριε Υπουργέ θεωρώ ως δεδομένο –και θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό- ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στους συμβασιούχους πυροσβέστες, για να αντιμετωπιστεί μια χρόνια εκκρεμότητα, για την οποία σαφώς είχαμε δεσμευθεί.

Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι θα γίνουν το ταχύτερο οι απαραίτητες προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε τομείς, όπου για χρόνια μένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις,

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, έχουμε αυτήν τη στιγμή το Τ.Ε.Ι. και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα τμήματα στην Καλαμάτα, όπου για μεν το Τ.Ε.Ι. οι οργανικές θέσεις που καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό είναι το 27% του συνόλου και στο Πανεπιστήμιο μόλις το 37%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία και των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, είτε θα συνεχίσουμε στην ίδια στρεβλή, άδικη και επιλεκτική πελατειακή λογική, σε ένα σύστημα διάτρητο και καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού, παραπλανώντας και εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία της νεολαίας μας, είτε θα αλλάξουμε επιτέλους πορεία, πρακτικές και μυαλά!

Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή για ένα αξιόπιστο κράτος, για ένα πολιτικό σύστημα αξιόπιστο και απελευθερωμένο από το ρουσφέτι. Γι’ αυτό, όχι μόνο ψηφίζουμε και στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να «βάλουν» πλάτη, προκειμένου οι διατάξεις του να υλοποιηθούν σωστά, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, για πολίτες με αξιοπρέπεια και όχι πελάτες σε διαρκή ομηρία.»

Συνάντηση Δράκου - Σαμπαζιώτη

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυπαρισσίας Γιώργο Σαμπαζιώτη είχε χθές το πρωί ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος στην Κυπαρισσία.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο άντρες συζήτησαν για θέματα που αφορούν την περιοχή και συνοπτικά αναφέρονται στη μελέτη για τα όμβρια ύδατα στο δρόμο Κυπαρισσία – Τερψιθέα, στην κατασκευή πεζόδρομου από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας έως τις εργατικές κατοικίες, στις προγραμματικές συμβάσεις για την πόντιση τεχνητού ύφαλου, και ανάπτυξη ενός Masterplan για το λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Πιο αναλυτικά, στο τμήμα του Εθνικού δρόμου .........

Κυπαρισσία – Τερψιθέα, και ειδικότερα στην περιοχή της Τερψιθέας, λόγω του ότι δεν υπάρχουν αύλακες απορροής κατά μήκος του οδοστρώματος, εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα πλημμυρίσεων εκατέρωθεν του δρόμου. Με πρωτοβουλία της ΝΑΜ, έχει ήδη επισκεφθεί μελετητής την εν λόγω περιοχή και έχει συλλέξει τα πρώτα στοιχεία για τη σύνταξη μελέτης, που θα αφορά σε 2 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου, για την οριστική αντιμετώπιση των πλημμυρίσεων.

Επίσης, πρόθεση της ΝΑΜ είναι να διαπλατυνθεί ο δρόμος μεταξύ του Γυμνασίου Κυπαρισσίας έως τις εργατικές κατοικίες. Η διαπλάτυνση αποσκοπεί στην κατασκευή πεζόδρομου. Ο Δήμος Κυπαρισσίας έχει ήδη ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο μέρος τη διαπλάτυνση του δρόμου, τοποθετώντας και τοιχεία αντιστήριξης όπου κρίθηκε απαραίτητο. Για την ολοκλήρωση του έργου, απομένει να πραγματοποιηθεί μελέτη για το υπολειπόμενο , από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΝΑΜ, ώστε να εγκατασταθεί και ο ηλεκτροφωτισμός αλλά και η τελική επίστρωση του δρόμου.

Ακόμα, αναφέρθηκαν στην διαμόρφωση του Masterplan για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, το οποίο θα γίνει επί της μελέτης που πραγματοποιείται από το ΕΜΠ, υπό τον κ. Μουντζούρη, και που αφορά στη επίλυση του θέματος του έντονου κυματισμού μέσα στη λιμενοδεξαμενή. Το Masterplan σχετίζεται με τη διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, καθώς το λιμάνι θα έχει και το ρόλο του αλιευτικού καταφυγίου αλλά και το χαρακτήρα του τουριστικού λιμανιού.
Τέλος, αναφέρθηκαν στην προγραμματική σύμβαση για το θέμα της πόντισης των τεχνητών υφάλων. Απαιτούνται τέσσερις μελέτες προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο για χρηματοδότηση από το ΕΠΑΛ ή από άλλο πρόγραμμα που μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δράσεις.

Μετά τη συζήτηση, ο κ. Νομάρχης και ο κ. Δήμαρχος, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χώρο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού. Ο κ. Σαμπαζιώτης ενημέρωσε τον κ. Νομάρχη για το μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντολογικό έργο που υλοποιείται στην περιοχή.
Το εν λόγω έργο, σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημάρχου, αλλά κυρίως από τον προγραμματισμό που υπάρχει και απορρέει από τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία, θα αρχίσει να λειτουργεί από το Μάιο του 2010.

Νεος σεισμογράφος στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας

Συνάντηση με τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, είχε σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου Κυπαρισσίας κου Γιώργου Σαμπαζιώτη ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος.

Ο κος Δράκος, στα πλαίσια των δοκιμών του Εθνικού Σεισμογραφικού Δικτύου, δοκιμάζεται ένα καινούργιο δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων.
Πρόκειται για ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί ..........

ασύρματη επικοινωνία, μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, για να μεταφέρει, σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα στην Αθήνα. Τέτοιου τύπου σταθμός θα εγκατασταθεί στο λαογραφικό μουσείο της Κυπαρισσίας.

Ο κ. Χουλιάρας ευχαρίστησε το κ. Νομάρχη και το Δήμαρχο της Κυπαρισσίας για τη συνεργασία τους.
Ο κ. Νομάρχης, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τη σπουδαιότητα όλων των εγχειρημάτων, που αφορούν στην πρόληψη για την ασφάλεια των πολιτών, και ειδικά στην πρόληψη των σεισμικών φαινομένων, από τα οποία ο Μεσσηνιακός λαός έχει πολλές φορές δοκιμαστεί. «Η ΝΑΜ, ήταν και θα είναι αρωγός σε προσπάθειες που αφορούν στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας, ειδικά σε θέματα ήσσονος σημασίας για την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης, υπενθυμίζοντας και την προγραμματική σύμβαση της ΝΑΜ με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας για την εγκατάσταση σεισμογράφου στα Στροφάδια νησιά αλλά και παλαιότερη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την εγκατάσταση τεσσάρων σεισμογράφων σε όλη τη Μεσσηνία.

Ακόμα, υπήρξε τριμερής συνεννόηση μεταξύ του κ. Νομάρχη, του κ. Δημάρχου και του Δρ. Χουλιάρα, για τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ και του ΕΜΠ, που θα αφορά στην σεισμικότητα της περιοχής αλλά και στη σεισμική ικανότητα των Δημόσιων κτηρίων.

Συγχαρητήρια επιστολή Δράκου στον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος στον νεοεκλεγέντα πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κο Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
Στην επιστολή του ο Κος Δράκος επισημαίνει στον Κο παπαθεοδώρου ότι η εκλογή τους στην θέση του Πρύτανη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την προώθηση των ζητημάτων της Παιδείας στην Περιφέρειά της Μεσσηνίας.
Τονίζει δε ότι η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θα συνεργαστεί για την βελτίωση των υποδομών αλλά και των όρων εκπαίδευσης των φοιτητών.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Δράκου έχει ως εξής: ........

Καλαμάτα 17 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΣ: τον Πρύτανη
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θεωρούμε ότι το κύρος, οι γνώσεις σας και η εξαιρετικά επιτυχής σας παρουσία στον Πανεπιστημιακό χώρο, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την προώθηση των ζητημάτων της Παιδείας στην Περιφέρειά μας. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώνει την πνευματική-επιστημονική δράση της Περιφέρειάς μας και αποτελεί μοχλό για την αναπτυξιακή της πορεία και αναβάθμισή της.

Θα συνεργαστούμε για την βελτίωση των υποδομών αλλά και των όρων εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για την διεκδίκηση νέων έργων, προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, ακόμα και για τη συνεχή αναβάθμιση των πνευματικού ιδρύματος, στο οποίο πολλά ελπίζει και επενδύει για το μέλλον της η περιοχή μας.

Κύριε Καθηγητά,

Το έργο που αναλαμβάνετε είναι δύσκολο… Είναι όμως και μια πρόκληση ιστορική, πνευματική και αναπτυξιακή για την πρόοδο της πατρίδας μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχετε.

Σας ευχόμεθα καλή δύναμη και ευόδωση της υψηλής αυτής νέας σας αποστολής.


Ο Νομάρχης Μεσσηνίας
Δημήτρης Δράκος


H λειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου από το βήμα της Βουλής ότι «θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια, με την πρόσληψη του κατάλληλου νοσηλευτικού προσωπικού», κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν πρόκειται να καταστεί δυνατό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, η υπουργός Υγείας σημείωσε πως προχωρούν με .........

γοργούς ρυθμούς οι προσλήψεις νοσηλευτών, προκειμένου στις αρχές Ιανουαρίου να ανοίξουν 61 κλίνες εντατικής, στις οποίες όμως δε περιλαμβάνονται αυτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, «εντός των επόμενων 20 ημερών θα ανοίξουν 60 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε 20 νοσοκομεία της χώρας. Στο επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξουν 12 κλίνες στον Ευαγγελισμό, 3 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, 4 κλίνες, στο Αττικό, 6 κλίνες στο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, 2 κλίνες στο Νοσοκομείο του Βόλου, 2 κλίνες στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, 2 κλίνες στο Παίδων Αγία Σοφία, 3 κλίνες στο Ασκληπιείο και 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Χανίων. Αυτά όλα θα είναι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Όταν λέμε ανοίγουν είναι φυσικό ότι ανοίγουν με όλο το αναγκαίο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξουν 12 κλίνες στο Σωτηρία, 3 κλίνες στο Τζάνειο στον Πειραιά, 2 κλίνες στη Ρόδο, 2 κλίνες στα Γιαννιτσά, 2 κλίνες στην Αλεξανδρούπολη, 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Καβάλας, 3 κλίνες στο Νοσοκομείο Λαρίσης, 4 κλίνες στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο στον Ερυθρό Σταυρό, 4 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4 κλίνες στο Νοσοκομείο Τρικάλων, 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, 4 κλίνες στο Σισμανόγλειο. Και προς το τέλος Ιανουαρίου 2 κλίνες στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και 2 κλίνες στο Παίδων Πεντέλης.

Στη συνέχεια το Φεβρουάριο είναι η επόμενη φάση, γιατί αυτή ήταν τα τρία στάδια της πρώτης φάσης, εκεί που χρειαζόταν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Και το Φεβρουάριο πάμε στη δεύτερη φάση για τις υπόλοιπες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπου χρειάζεται και στήριξη εξοπλισμού».

Πηγή: Θάρρος

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Δεκεμβρίου 2009

Ele18.jpg (765 KB) 8arr18.jpg (260 KB) Foni18.jpg (221 KB) Logos.jpg (653 KB)Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Καταδίκη για τον Δήμαρχο Δωρίου Τάκη Αντώνη και Δημοτικούς συμβούλους του

Δύο χρόνια φυλακή ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόσο για τον Δήμαρχο Δωρίου Τάκη Αντώνη όσο και για τους Δημοτικούς Συμβούλους Βασίλη Σπυρόπουλο και Αθανάσιο Χαντζή για απόπειρα απιστίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κατσαμπάνης, ο οποίος αντιμετώπιζε την ίδια κατηγορία, καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή 2 χρόνων. Αν και ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, το δικαστήριο δεν το δέχτηκε διότι ο Κος Κατσαμπάνης έχει κι άλλη παλαιότερη καταδίκη.
Η δίκη ξεκίνησε προχθές με καταθέσεις μαρτύρων και χθες συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις της εισαγγελέως Νίκης Μουζάκη -η οποία πρότεινε στους ενόρκους την καταδίκη των ...........

κατηγορουμένων ενω χθές η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων Χρήστου Παναγιωτόπουλου και Πάνου Τσίγκανου.

Τόσο ο Κος Τάκης Αντώνης όσο και οι Δημοτικοί σύμβουλοι, άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και έτσι μετά την καταδίκη θα εξακολουθήσει να είναι σε αργία τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Δωρίου Τάκης Αντώνης διώκεται ύστερα από αναφορές του τότε αντιδημάρχου (το 2006) Δημήτρη Κόνιαρη, που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ο Δημήτρης Κόνιαρης, ενώ ήταν αντιδήμαρχος το 2006, είχε καταγγείλει το δήμαρχο για οικονομικές ατασθαλίες για εικονικά έργα, υπερτιμολογήσεις, παράνομες απευθείας αναθέσεις. Οπως μας είπε ο κ. Κόνιαρης, «έχουν σχηματιστεί 6 δικογραφίες.
Η πρώτη είναι αυτή και αφορά απευθείας αναθέσεις αγροτικών οδοποιών με τιμή στουρναριού 25 ευρώ το κυβικό, ενώ η μέγιστη με τιμές ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν 6 ευρώ».

Αγωγή κατά Intel για αθέμιτο ανταγωνισμό

Αγωγή κατά της Intel Corp. κατέθεσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατηγορώντας την ότι επί μία δεκαετία κάνει κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά καταστέλλοντας τον ανταγωνισμό και ενισχύοντας το μονοπώλιό της.

Η FTC ισχυρίζεται ότι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά τσιπ μεθοδεύει συστηματική στρατηγική με στόχο την παρεμπόδιση των ανταγωνιστικών εταιρειών και τη στέρηση της πρόσβασής τους στην αγορά. Υποστηρίζει, επίσης, ότι .........

η Intel στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα της επιλογής και παρεμποδίζει την καινοτομία στην κατασκευή των μικροτσίπ.

Στόχος των μεθόδων της Intel που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό είναι η όρθωση εμποδίων στην κυκλοφορία ανταγωνιστικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας που θα συνιστούσαν απειλή για το μονοπώλιό της, σύμφωνα με την FTC. Αποτέλεσμα της στρατηγικής της την τελευταία δεκαετία ήταν η ενδυνάμωση της κυριαρχίας της στην αγορά εις βάρος των καταναλωτών, αναφέρει η αγωγή.

Ψήφισμα του Δήμου Φιλιατρών για τον Θάνατο του Χριστόφορου Ντινιώτη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατρών συνελθόν εκτάκτως κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του, σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου του έτους 2009 και ώρα 12 το μεσημέρι, μετά την πολύ δυσάρεστη και θλιβερή είδηση του θανάτου του Χριστόφορου Ντινιώτη, ενός άξιου Φιλιατρινού και έξοχου κοινωνικού παράγοντα, που προσέφερε πολλά στην πόλη μας, τόσο ως επιστήμων Πολιτικός Μηχανικός, όσο και ως Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών ομόφωνα ..........


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

1. Να συνοδεύσει σύσσωμο την εκφορά του νεκρού.
2. Να καταθέσει στη σεπτή σωρό του τιμής ένεκεν στεφάνι από λουλούδια της Φιλιατρινής Γης.
3. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια και την ειλικρινή του συμπαράσταση στην οικογένεια και τους οικείους του μεταστάντος.
4. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στο περιοδικό Φιλιατρά και το Μεσσηνιακό Τύπο.


Φιλιατρά, 16.12.2009

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αν είσαι πρωτοετής φοιτητής ή σπουδαστής τότε «Δες την Ψηφιακά»

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη δράση «Δες την Ψηφιακά 2.0» προχωρεί στην επιδότηση πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών, που πρώτευσαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2009, για την απόκτηση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, δωρεάν πρόσβαση σε 100 GBytes «on-line» δικτυακού αποθηκευτικού χώρου μέσω της υπηρεσίας ΠΙΘΟΣ+, καθώς και πρόσβαση σε νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διάθεσης ανοιχτού εκπαιδευτικού λογισμικού. Οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατίθενται από 21/12/2009 μέχρι 23/1/2010.

Δικαιούχοι είναι το 25% των νεοεισαχθέντων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ, σύμφωνα με τη βαθμολογία εισαγωγής.
Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όλοι οι φοιτητές που .........

εισάγονται ως «πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες» κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008-09 και 2009-10.
Κάθε δικαιούχος φοιτητής θα επιχορηγηθεί με το 80% της αξίας του υπολογιστή της επιλογής του, με μέγιστη επιδότηση τα 400 ευρώ. Ειδικά για τους «πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες» η μέγιστη επιδότηση ορίστηκε στα 800 ευρώ.
Σε όλους τους δικαιούχους θα αποσταλεί ειδική ενημερωτική επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει και έναν «Προσωπικό Κωδικό» για την απόκτηση όλων των παραπάνω εκπαιδευτικών εργαλείων.

Χρησιμοποιώντας:

* τον προσωπικό κωδικό,
* φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και
* φωτοαντίγραφο φοιτητικής ταυτότητας ή δελτίου φοιτητικού εισιτηρίου («πάσο») ή βεβαίωση σπουδών από τη γραμματεία της Σχολής

θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν και το φορητό υπολογιστή τής επιλογής τους από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης υπολογιστών, καταβάλλοντας μόνο το υπόλοιπο της αξίας του.
Οι δικαιούχοι της κατηγορίας του 5% (πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες) θα προσκομίζουν αντί του «προσωπικού κωδικού», την σχετική Ειδική Βεβαίωση από την Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Στη δράση «Δες την Ψηφιακά 2.0» μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όσες προμηθεύτριες επιχειρήσεις επιθυμούν και μπορούν να διαθέτουν φορητούς υπολογιστές και έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα εισπράττουν την επιχορήγηση μετά την πώληση των υπολογιστών στους φοιτητές και αφού υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά στην ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Τεχνολογίας), που έχει αναλάβει την υλοποίηση των διαδικασιών της δράσης.

Ο υπολογιστή θα πρέπει να καλύπτει τις παρακάτω απαραίτητες προδιαγραφές:

* φορητός υπολογιστής (laptop ή notebook) με δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης WiFi
* πιστοποίηση CE
* εξελληνισμένο λογισμικό αυτοματισμού γραφείου με γραφικό περιβάλλον, περιλαμβανομένης εφαρμογής επεξεργασίας κειμένου, με κείμενα βοήθειας χρήσης στα Ελληνικά, ορθογραφικό έλεγχο και έλεγχο συλλαβισμού για την ελληνική γλώσσα
* 12μηνη τηλεφωνική υποστήριξη
* 24μηνη εγγύηση
* υποχρεωτική αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης κατά τον πρώτο μήνα κτήσης

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνα και Τεχνολογίας, στη διεύθυνση Λεωφ. Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα ή τηλεφωνικά με την υπηρεσία Αρωγής Χρηστών στο 801-11-85-100.

Διαβάστε εδώ την προκήρυξη και πρόσθετο πληροφοριακό υλικό.

Πηγή: Αγροτύπος

Εφημερίδα Αγροτύπος από το Αγροτύπος.gr

Μια αξιέπαινη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό η ειδησεογραφική ιστοσελίδα που εξειδικεύεται στα αγροτικά θέματα Αγροτύπος.gr.
Πρόκειται για την έκδοση μιας Δωρεά εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας με τις σημαντικότερες ειδήσεις που έχουν δημοσιευτεί την προηγούμενη εβδομάδα από την κυκλοφορία της.
Την είδαμε, την διαβάσαμε μας άρεσε πολύ και θεωρήσαμε σωστό να σας την παρουσιάσουμε για να την δείτε και εσείς.
Υστερεί λίγο στο Layout (πρώτη σελίδα) αλλα αυτό μπορούμε να το παραβλέψουμε αφού μεγαλύτερη σημασία έχει το τι γράφει μέσα παρά το σταθερό εξώφυλλο από έκδοση σε έκδοση.
Η δωρεάν ηλεκτρονική εφημερίδα "Αγροτύπος" αυτή την ...........

στιγμή βρίσκεται ήδη στο 10ο εβδομαδιαίο φύλλο της και αξίζει να την επισκεφθείτε και να την δείτε.

Θα την βείτε σε αυτήν την διεύθυνση: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=55608

Το Φιλιατρά News εύχεται καλή επιτυχία στην νεα αυτή προσπάθεια της ιστοσελίδας Αγροτύπος.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Δεκεμβρίου 2009

Ele17.jpg (730 KB) 8arr17.jpg (263 KB) Foni17.jpg (216 KB) Logos.jpg (653 KB)Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή Νάντιας προς τον πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας, με την οποία ζητά την αλλαγή του δρομολογίου Καλαμάτα – Πύλος, ούτως ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τα χωριά Γιάλοβα, Πετροχώρι και Ρωμανό.

Η επιστολή αυτή εστάλη μετά από αίτημα κατοίκων των άνω χωριών, οι οποίοι ζητούν το δρομολόγιο Καλαμάτα – Πύλος ή κάποια λεωφορεία αυτού να περιλαμβάνει και διέλευση από αυτά τα χωριά. Στην επιστολή της, η κ. Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει, ότι η διαδρομή που προτείνεται θα εξυπηρετούσε 650 και πλέον συμπολίτες μας από τα παραπάνω χωριά των Δήμων Νέστορος και Πύλου.

Επιπλέον, η κ. Γιαννακοπούλου επισημαίνει την πολύπλευρη .........

σημασία για την περιοχή, της απευθείας σύνδεσης με την πόλη, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας, που αποτελεί κέντρο δραστηριότητας για το σύνολο του Νομού.

Με την επιστολή αυτή, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά να εξεταστεί το παραπάνω ενδεχόμενο, πιστεύοντας ότι η αλλαγή αυτή θα συνδράμει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, στην περαιτέρω ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και στις επενδυτικές προοπτικές της.

Συνάντηση Κουσελά με Διαμαντοπούλου και Πανάρετο για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων με την Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου και με τον Υφυπουργό κ. Πανάρετο, τους οποίους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, καθώς και για τη σημαντική προσφορά τους στην εκπαίδευση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε .........

την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την εκκρεμότητα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών, θέμα για το οποίο έχει πρόσφατα καταθέσει και Ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Κουσελάς έθεσε επίσης θέματα και κατέθεσε έγγραφα που αφορούν στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται με τη λήξη συμβάσεων των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων, στους οποίους στηρίζεται κατά κύριο λόγο η υποστήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου, στην ενίσχυση του Πανεπιστήμιου με νέες θέσεις ΔΕΠ, σε εκκρεμή προγράμματα κλπ.

Επίσης, ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε την Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας για τα προβλήματα του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και κατέθεσε σχετικά υπομνήματα. Ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των συμβασιούχων , στην ανάγκη άμεσης προκήρυξης θέσεων διοικητικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αφού μέχρι σήμερα καλύπτεται με μόνιμους μόνο το 27% των αντίστοιχων οργανικών θέσεων, στην ανάγκη προκήρυξης νέων θέσεων ΔΕΠ και υποστηρικτικού προσωπικού για τα νέα τμήματα, καθώς και στην ανάγκη επίλυσης λοιπών θεμάτων υποστήριξης της ομαλής λειτουργίας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Τόσο η Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσαν τον κ. Κουσελά ότι θα μελετήσουν με προσοχή τα προβλήματα του Πανεπιστήμιου και του ΑΤΕΙ και θα μεριμνήσουν για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους.
Για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι «Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Πανάρετο για τα σωρευμένα και σοβαρά προβλήματα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τις αναγκαίες λύσεις και βελτιώσεις για τα συγκεκριμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να προσφέρουν ακόμα καλύτερη, ποιοτική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, έρευνα και καταρτισμένα στελέχη, τα οποία επειγόντως χρειάζονται για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιφέρεια. »

Συνάντηση Δράκου με τον Πρέσβη του Βελγίου Pierre Vaesen στην Νομαρχία Μεσσηνίας

Τον Νομάρχη Μεσσηνίας Κο Δημήτρη Δράκο επισκεύθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Πρέσβης Βελγίου στην Αθήνα, κ. Pierre Vaesen.

Ο κ. Δράκος καλωσόρισε τον κ. Vaesen και τον ενημέρωσε για τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται και δίνουν ελπιδοφόρα προοπτική στο Νομό μας.

Σημείωσε ότι ο Νομός μας προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών και, μέσω προγραμμάτων, εθνικών και Κοινοτικών, πραγματοποιεί τα επόμενα αναπτυξιακά του ..........

βήματα. Αναφέρθηκε στα βασική δύναμη του Νομού μας, όπου είναι ο τουρισμός, η παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι η αγροτική μας παραγωγή, κινείται με βάση ποιοτικά πρότυπα προώθησης προϊόντων.

Ο κ. Vaesen αναφέρθηκε στην προτίμηση, τουλάχιστον μισού εκ. Βέλγων ετησίως, που επισκέπτονται την Ελλάδα, καθώς και σε εμπορικές συνεργασίες, που έχουν ήδη αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να φτάνουν στους Βέλγους πολλά Ελληνικά προϊόντα.
Ο κ. Vaesen επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και συζήτησε εκτενώς το θέμα αυτό με τον κ. Νομάρχη.

Ζήτησε τη δική του άποψη, και προσπάθησε να την αντιπαραβάλει με το παρόμοιο διοικητικό καθεστώς που εφαρμόζεται στη χώρα του. Μεγάλο τμήμα της συζήτησης αφορούσε στον καταμερισμό καθηκόντων μεταξύ της Περιφέρειας και της Κεντρικής εξουσίας.

Οι πρώτες δηλώσεις του Νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Κου Φώτη Χατζημιχάλη.

Μετα την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Φώτης Χατζημιχάλης ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για εκείνον η τοποθέτηση του ως Γενικό Γραμματέα, θέση η οποία τον γεμίζει ευθύνη για να ανταπεξέλθει μετά από σκληρή δουλειά.

«Γνωρίζω ήδη ότι έχει πολλά προβλήματα η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει όμως ταυτόχρονα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο θα συνεργαστούμε για ..........

την ανάπτυξή της», επεσήμανε ο Κος Χατζημιχάλης και συνέχισε λέγοντας ότι «αν και η χώρα περνά δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βαδίσουμε αποτελεσματικά και θα καταφέρουμε την ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή την προσπαθεια θα συνεργαστώ με τους φορείς της περιοχής» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στόχος για τον Νεο Περιφερειάρχη είναι να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί για την ανάπτυξη της περιφέρειας, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις, αλλά αντιθέτως να κερδηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο πρωθυπουργός.

Το εμβόλιο της Γρίπης Α [ Η1Ν1 ] στα αζήτητα....

Πυκνώνουν καθημερινά οι ασθενείς με λευκό ιατρικό ιστορικό που νοσούν βαριά από τη νέα γρίπη με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά και η λίστα των θυμάτων.

Παρ΄ όλα αυτά, οι πολίτες επιμένουν να αντιστέκονται στο πανδημικό εμβόλιο με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να αναζητεί λύσεις με στόχο να παγώσουν τις παραγγελίες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας οι ......

θάνατοι έφτασαν τους 52, καθώς ακόμη ένας ασθενής (54 ετών) που δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας απεβίωσε χθες.

Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες και για άλλους τέσσερις ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α και παρουσίασαν σοβαρή επιδείνωση. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να διασωληνωθούν ένας 82χρονος άνδρας με χρόνιο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό πρόβλημα, μία 68χρονη γυναίκα με τετραπληγία, ενώ εσπευσμένα στην Εντατική εισήχθησαν ένας άνδρας 41 ετών και μία γυναίκα 34 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Όμως, παρά την έξαρση κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται βουτιά στους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό πως χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ αφού χρησιμοποιήθηκαν μόλις 7.236 δόσεις, την ώρα που στις αποθήκες υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις.
Πονοκέφαλο προκαλούν τις τελευταίες ημέρες στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας και οι παραγγελίες πανδημικού εμβολίου που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη- η συνολική παραγγελία αφορούσε 8 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες όπως φαίνεται βάσει των σημερινών δεδομένων θα μείνουν στα... αζήτητα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους και των τριών φαρμακευτικών εταιρειών όπου μελετήθηκαν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και έγινε σαφές πως η χώρα μας δεν επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις που εκκρεμούν.

«Πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μένη Μαλλιώρη, η οποία σημειώνει πως τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα περιμένουν κατευθυντήριες οδηγίες από τις μητρικές εταιρείες.
«Τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν αποκλίνουν από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία- περίπου το 3% του πληθυσμού εμβολιάστηκε με το πανδημικό εμβόλιο. Και παρά την αύξηση των θανάτων και των σοβαρών κρουσμάτων, το κλίμα της αβεβαιότητας όσον αφορά τις παρενέργειες δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται», προσθέτει η κ. Μαλλιώρη. Η έρευνα έδειξε τους γιατρούς
Οι επιστήμονες σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν τους λόγους αντίστασης των πολιτών στο πανδημικό εμβόλιο πραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν πως η στάση αμφισβήτησης που τηρούν οι ίδιοι οι γιατροί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προγραμματίζουν καμπάνιες με αποδέκτες τους γιατρούς όλης της χώρας, όπου μεταξύ άλλων θα τους ενημερώσουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έμφαση θα δώσουν και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι υγιείς πολίτες. Όπως λένε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, καθώς ακόμη και μετά την ύφεση του πανδημικού κύματος η νέα γρίπη δεν θα εξαφανιστεί και είναι πιθανό να σημειωθεί νέα έξαρση την άνοιξη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνδρομητικό το YouTube;

Την πιθανότητα επιβολής συνδρομής εξετάζουν τα στελέχη της YouTube, προκειμένου η διαδικτυακή τοποθεσία να προσφέρει στους χρήστες της πρόσβαση σε τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο David Eun, κορυφαίο στέλεχος της Google, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής συνδρομής στο YouTube, ενώ η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες με ..........

τηλεοπτικούς σταθμούς και κινηματογραφικά στούντιο.

Η κίνηση αυτή της YouTube εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρείας να συνάψει συνεργασίες με περισσότερους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, πολλοί εκ των οποίων δίσταζαν μέχρι σήμερα να ανεβάζουν υλικό στο διαδίκτυο χωρίς ικανοποιητική αμοιβή.

Πηγή: The Guardian

Δεσμεύσεις Microsoft στην Ε.Ε. για τους browsers

Απόφαση που καθιστά νομικά υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις της Microsoft να ευνοήσει την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης στο Internet (browsers) εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι δεσμεύσεις ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η Microsoft φέρεται να έχει ........

συνδέσει την πώληση του browser Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows των προσωπικών υπολογιστών (ΠΥ), κατά παράβαση των κανόνων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΣΛΕΕ).

Η Microsoft δεσμεύεται να παράσχει στους Ευρωπαίους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των διαφόρων browsers και να επιτρέψει στους κατασκευαστές υπολογιστών και στους χρήστες να απενεργοποιούν το Internet Explorer. Η Microsoft πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει σήμερα δέσμευση με την οποία επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πολυάριθμων πληροφοριών για θέματα διαλειτουργικότητας.

Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος Neelie Kroes δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση αυτή θα είναι προς όφελος εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον browser που επιθυμούν. Η επιλογή αυτή θα επιτρέψει στους χρήστες να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους γύρω από το Διαδίκτυο, αλλά και θα λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν browsers, ώστε να καινοτομούν και να προσφέρουν καλύτερους browsers στο μέλλον».

«Οθόνη επιλογών»

Με βάση τις δεσμεύσεις που ενέκρινε η Επιτροπή, η Microsoft θα προσφέρει επί μία πενταετία, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (μέσω του μηχανισμού Windows Update) μια «Οθόνη Επιλογών» που θα επιτρέπει στους χρήστες των XP, Windows Vista και Windows 7 να επιλέγουν τον ή τους φυλλομετρητές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν πέραν του φυλλομετρητή της Microsoft Internet Explorer ή αντί γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτές, οι κατασκευαστές υπολογιστών θα μπορούν επίσης να εγκαθιστούν ανταγωνιστικούς διαδικτυακούς φυλλομετρητές, να τους ρυθμίζουν ως προεπιλεγμένους φυλλομετρητές και να απενεργοποιούν το Internet Explorer.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί συνέχεια των αιτιάσεων που κοινοποίησε η Επιτροπή στη Microsoft στις 15 Ιανουαρίου 2009. Στην κοινοποίηση αιτιάσεων περιγράφεται η προκαταρκτική γνώμη της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Microsoft φέρεται ότι παρέβη το άρθρο 82 της συνθήκης ΕΚ (σημερινό άρθρο 102 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων ΠΥ πελάτη με την αλληλένδετη πώληση Internet Explorer και Windows.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση της Επιτροπής, η Microsoft έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό με την αλληλένδετη πώληση του Internet Explorer και του Windows. Η αλληλένδετη αυτή πώληση παρέχει στη Microsoft ένα τεχνητό διανεμητικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν σχετίζεται με τα προτερήματα του προϊόντος της που είναι εγκατεστημένο στο 90% και πλέον των ΠΥ. Επιπλέον, στην προκαταρκτική της γνώμη, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αλληλένδετη αυτή πώληση εμποδίζει την καινοτομία στις αγορές και δημιουργεί τεχνητά κίνητρα στις εταιρείες λογισμικού και τους παρόχους περιεχομένου να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους ή τους δικτυακούς τόπους τους σε συνάρτηση κυρίως με το Internet Explorer.

Οι δεσμεύσεις που εγκρίθηκαν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες αυτές. Οι χρήστες ΠΥ, χάρη στην Οθόνη Επιλογών, θα μπορούν να επιλέγουν με αποτελεσματικό και αμερόληπτο τρόπο μεταξύ του Internet Explorer και των ανταγωνιστικών διαδικτυακών φυλλομετρητών. Η επιλογή αυτή θα εγγυάται τον αξιοκρατικό ανταγωνισμό και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ωφελούνται από τις τεχνικές εξελίξεις και την καινοτομία στην αγορά των διαδικτυακών φυλλομετρητών και των συναφών αγορών, καθώς και στην αγορά των διαδικτυακών εφαρμογών.

Η απόφαση της Επιτροπής βασίζεται στο άρθρο 9 του κανονισμού 1/2003 σχετικά με την εφαρμογή των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ και λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας της αγοράς που άρχισε τον Οκτώβριο του 2009. Η απόφαση αυτή, η οποία δεν καθορίζει αν υφίσταται παράβαση, καθιστά νομικώς υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις που πρότεινε η Microsoft και περατώνει την έρευνα της Επιτροπής. Αν αθετήσει η Microsoft τις δεσμεύσεις της, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως 10% στον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να αποδείξει την ύπαρξη παράβασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Μία ρήτρα στις δεσμεύσεις επιτρέπει στην Επιτροπή να τις επανεξετάσει έπειτα από δύο έτη. Η Microsoft θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή, αρχίζοντας εντός ενός εξαμήνου, σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα προσαρμόζει την Οθόνη Επιλογών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής.

Πληροφορίες για θέματα διαλειτουργικότητας

Τον Ιούλιο του 2009, η Microsoft υπέβαλε επίσης προτάσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών διαλειτουργικότητας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των προϊόντων τρίτων και ορισμένων προϊόντων της Microsoft, μεταξύ των οποίων τα συστήματα Windows, Windows Server, Office, Exchange και SharePoint (βλ. MEMO/09/352 ).

Έπειτα από εντατικές συζητήσεις με την Επιτροπή, η Microsoft δημοσιεύει σήμερα βελτιωμένη έκδοση της ανάληψης υποχρέωσης και των συναφών εγγράφων (για παράδειγμα συμφωνία εγγύησης και συμφωνία εκμετάλλευσης αδειών ευρεσιτεχνίας) στον δικτυακό τόπο της. Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. Ωστόσο, παρότι η δημόσια αυτή ανάληψη υποχρέωσης της Microsoft δεν θεωρείται δεσμευτική έναντι της Επιτροπής, παρέχει την εγγύηση στους τρίτους ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε ιδιωτική βάση. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί με προσοχή τις επιπτώσεις της εν λόγω ανάληψης υποχρέωσης στην αγορά και θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματά της στην αντιμονοπωλιακή έρευνα που εκκρεμεί όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα.

Τι είναι ο browser;

Είναι το λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες υπολογιστών να αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να περιηγούνται σε αυτό.

Τι είναι η Οθόνη Επιλογών και πώς μπορεί να την αποκτήσει κανείς;

Η Microsoft συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows μια Οθόνη Επιλογών που θα τους επιτρέπει να επιλέγουν εύκολα τον διαδικτυακό φυλλομετρητή που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Η Οθόνη Επιλογών θα παρέχεται στους Ευρωπαίους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows (σήμερα πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα) που έχουν εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους το λογισμικό Internet Explorer της Microsoft ως προεπιλεγμένο διαδικτυακό φυλλομετρητή.

Μέχρι σήμερα, η Microsoft προσέφερε τον φυλλομετρητή Internet Explorer μαζί με το λογισμικό Windows, ενώ οι κυριότεροι ανταγωνιστικοί φυλλομετρητές πρέπει κατά κανόνα να τηλεφορτώνονται από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα συχνά να μην εγκαθίστανται άλλοι φυλλομετρητές στους υπολογιστές των καταναλωτών.

Η Οθόνη Επιλογών θα λάβει τη μορφή ενημέρωσης του λογισμικού Windows. Η ενημέρωση θα γίνεται αυτόματα στους υπολογιστές που έχουν ρυθμιστεί για να δέχονται αυτόματα ενημερώσεις μέσω του Windows Update με αποτέλεσμα να μην απαιτείται κανένας επιπλέον χειρισμός για την απόκτηση πρόσβασης.

Η Οθόνη Επιλογών θα διατεθεί από τα μέσα Μαρτίου 2010.

Τι είναι ο προεπιλεγμένος διαδικτυακός φυλλομετρητής;

Είναι ο φυλλομετρητής που επέλεξε για σας ο κατασκευαστής του προσωπικού υπολογιστή. Για τους περισσότερους χρήστες του λογισμικού Windows, είναι ο διαδικτυακός φυλλομετρητής της Microsoft.

Εάν τηλεφορτώσετε στον ΠΥ σας έναν πρόσθετο φυλλομετρητή μόνος σας, μπορείτε να τον ορίσετε ως προεπιλεγμένο φυλλομετρητή τη στιγμή της εγκατάστασής του.

Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή αυτή.

Γιατί εμφανίζεται η Οθόνη Επιλογών μόνον σε χρήστες που έχουν ως προεπιλεγμένο διαδικτυακό φυλλομετρητή τον φυλλομετρητή της Microsoft;

Στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι δεν γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Microsoft στην αγορά λειτουργικού συστήματος προσωπικών υπολογιστών με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά διαδικτυακών φυλλομετρητών. Είναι μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής να εγγυηθεί στους καταναλωτές την καλύτερη λειτουργία των αγορών προσφέροντας περισσότερες επιλογές, περισσότερη καινοτομία και καλύτερη ποιότητα.

Ωστόσο, αν οι χρήστες χρησιμοποιούν κάποιον άλλο διαδικτυακό φυλλομετρητή, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να τον αλλάξουν, ανά πάσα στιγμή.

Γιατί πρέπει να επιλέξουν οι χρήστες; – Και αν είναι ευχαριστημένοι με τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft;

Η Επιτροπή δεν παρακινεί κανέναν να αλλάξει διαδικτυακό φυλλομετρητή. Καθένας είναι ελεύθερος να διατηρήσει τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft. Η Επιτροπή απλώς εξασφαλίζει ότι οι χρήστες έχουν πράγματι τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν από τους πολυάριθμους διαδικτυακούς φυλλομετρητές που υπάρχουν στην αγορά. Πράγματι, οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft και να προσθέσουν, αν θέλουν, και άλλον φυλλομετρητή της επιλογής τους.

H Microsoft προσφέρθηκε να δημιουργήσει την Οθόνη Επιλογών ως μέρος μιας δέσμευσης που ανέλαβε έναντι της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ο αξιοκρατικός ανταγωνισμός στην αγορά φυλλομετρητών. Σε τελική ανάλυση, η εντύπωση που σχηματίζουν οι χρήστες για το διαδίκτυο εξαρτάται από τον φυλλομετρητή που επιλέγουν και η ύπαρξη ικανού αριθμού επιλογών ωθεί την εκάστοτε εταιρεία να καινοτομήσει και να προσφέρει μελλοντικά στους χρήστες καλύτερους φυλλομετρητές. Με τον τρόπο αυτόν οι χρήστες είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον φυλλομετρητή που ήδη διαθέτουν ή, μέσω της Οθόνης Επιλογών, να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των διαφόρων φυλλομετρητών και να διαλέξουν εκείνον που προτιμούν.

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες όταν εμφανιστεί η Οθόνη Επιλογών;

Εναπόκειται σε αυτούς. Μπορούν να επιλέξουν έναν, δύο ή όσους φυλλομετρητές θέλουν. Μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο να διαβάσουν τις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το τι προσφέρει ο κάθε φυλλομετρητής προτού κάνουν την επιλογή τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες αν δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε ή αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft;

Μπορούν απλώς να κλείσουν την Οθόνη Επιλογών. Η τηλεφόρτωση άλλου φυλλομετρητή στον ΠΥ δεν θα διαγράψει τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft από τον υπολογιστή.

Οι χρήστες θα χάσουν τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft ή τις εξατομικεύσεις (π.χ. αγαπημένα) εάν επιλέξουν κάποιον άλλον διαδικτυακό φυλλομετρητή;

Οι περισσότεροι φυλλομετρητές επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν τις εξατομικεύσεις με την τηλεφόρτωση.

Η Οθόνη Επιλογών δεν απεγκαθιστά τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft. Ωστόσο, οι χρήστες του Windows 7 μπορούν, αν θέλουν, να «απενεργοποιήσουν» τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft.

Στο Windows 7, ο διαδικτυακός φυλλομετρητής της Microsoft θα «εξαφανίζεται» από την γραμμή εργασιών του Windows όταν ενεργοποιείται η Οθόνη Επιλογών. Οι χρήστες θα μπορούν, όμως, να προσθέσουν εύκολα έναν διαδικτυακό φυλλομετρητή (ή κάποιο άλλο πρόγραμμα) στην γραμμή εργασιών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού φυλλομετρητή της Microsoft.

Ορισμένοι από τους διαδικτυακούς φυλλομετρητές στην Οθόνη Επιλογών δεν είναι αρκετά γνωστοί – η χρήση τους είναι ασφαλής;

Όλοι οι διαδικτυακοί φυλλομετρητές που περιλαμβάνονται στην Οθόνη Επιλογών, όπως οι Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari και Opera, συγκαταλέγονται μεταξύ των δώδεκα πιο δημοφιλών στην Ευρώπη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν επιλεγεί.

Οι άλλοι διαδικτυακοί φυλλομετρητές στην Οθόνη Επιλογών είναι καλύτεροι από τον διαδικτυακό φυλλομετρητή της Microsoft;

Αυτό θα το κρίνουν οι χρήστες. Κάθε φυλλομετρητής είναι διαφορετικός. Η Οθόνη Επιλογών περιλαμβάνει τους διαδικτυακούς φυλλομετρητές που είναι οι πλέον δημοφιλείς μεταξύ των Ευρωπαίων χρηστών.

Εάν ο χρήστης κλείσει την Οθόνη Επιλογών, πώς μπορεί να την επανεμφανίσει;

Θα υπάρχει ένα εικονίδιο για την Οθόνη Επιλογών στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή. Πατώντας το θα επανεμφανίζεται η Οθόνη Επιλογών. Ο χρήστης μπορεί επίσης να πατήσει «αναβολή επιλογής» όταν η Οθόνη Επιλογών εμφανιστεί, αν θέλει να αποφασίσει κάποια άλλη στιγμή. Στην περίπτωση αυτή η οθόνη επιλογών θα επανεμφανιστεί αυτόματα την επόμενη φορά που ο χρήστης θα συνδεθεί με το Windows.

Πηγή: Ναυτεμπορική