Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Στην Ολυμπία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ανοιχτή σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παραβρέθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου το πρωί της Κυριακής.

Η κ.Γιαννακοπούλου συνομιλώντας με τον κ.Παπανδρέου τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του για τις πυρόπληκτες περιοχές, που μεταξύ άλλων είναι και η Μεσσηνία, του εξέθεσε ότι τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα και τόνισε ότι οι πυρόπληκτοι και οι αγρότες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους στον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Νωρίτερα η κ. Γιαννακοπούλου είχε επισκεφθεί την αγορά του Κοπανακίου, όπου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους κατοίκους για την εμπιστοσύνη τους και να δεσμευτεί ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει το Νομό.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το πρωί του Σαββάτου ......

επισκέφθηκε τη Μεσσήνη, ενώ το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε στη Χώρα. Η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε από τους κατοίκους σε όλους τους Δήμους που επισκέφθηκε ήταν ιδιαίτερα θερμή και όπως δήλωσε και η ίδια, η συμμετοχή του λαού στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου κρίνεται επιβεβλημένη. Για αυτό και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε αυτό το νέο ξεκίνημα με κάθε δυνατό τρόπο.

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος: Τα αποτελέσματα της 3ης Αγωνιστικής







«Προτεραιότητα η αλλαγή του τρόπου ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής»

Η αλλαγή του τρόπου ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε η νέα υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε συνάντησή της με εκπροσώπους των αγροτών στη Φθιώτιδα.
Η κ. Μπατζελή έκανε λόγο για διάλογο, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ΕΛΓΑ σημειώνοντας ότι τα ελλείμματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα.
Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΕΛΓΑ, προσδιορίζοντας...

ότι θα υπάρξει ένα καθαρό νομικό πλαίσιο ενός ασφαλιστικού φορέα κάλυψης των ζημιών της αγροτικής παραγωγής.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι καλύψεις πρέπει να προβλέπονται σε όλα τα επίπεδα και να μη δίνεται η δυνατότητα να διευρύνονται με πολιτικές αποφάσεις.

Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε επίσης στο πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατ. ευρώ, τη νομιμότητα του οποίου αμφισβητούν οι Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι πρόκειται για κεκαλυμμένες επιδοτήσεις και όχι για αποζημιώσεις.

«Μέχρι τις 14 του μήνα θα πρέπει να απαντήσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δίκαια πήραν οι αγρότες. Θα πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για ενισχύσεις όπως έλεγε στην πρώτη του επιστολή ο τότε υπουργός», υπογράμμισε η νέα υπουργός.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας «οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση απειλούν να τινάξουν στον αέρα πληρωμές επιδοτήσεων». Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες γιατί όπως είπε η Ε.Ε. έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι.

«Αν επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την παρακράτηση κατά 50% στα καπνά θα διαθέσουμε αξιόλογα εργαλεία διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι δεν πρέπει. Ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σαν να θέλουμε να αναστήσουμε τον Φρανκεστάιν», υπογράμμισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «μένει να βρούμε τους τρόπους για να επιστρέψουμε τους πόρους στον καπνοπαραγωγό μέσα από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καπνοπαραγωγοί τόνισαν με έμφαση ότι πρόκειται για χρήματα που είναι δικά τους και αρνήθηκαν το ενδεχόμενο να πάρουν αυτά τα χρήματα με μορφή επιδότησης για αγορά εργαλείων.

Η κ. Μπατζελή σημείωσε, μάλιστα, ότι με την ολική αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η παραγωγή του καπνού έχει πέσει από τους 120.000 στους 20.000 τόνους, από το οποίο φαίνεται ότι η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση.

Στη συνάντηση μετείχαν οι διοικήσεις των ΕΑΣ από τη Φθιώτιδα, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της περιοχής και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Λίγο πριν τη συνάντηση έκανε επίσκεψη στα εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Λαμίας, που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ηλεκτρονικός έλεγχος στα καύσιμα

Nέο σύστημα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης των υγρών καυσίμων, στο πλαίσιο εφαρμογής του οποίου θα καταστεί υποχρεωτική για τους πρατηριούχους η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για τη βενζίνη που πωλούν στους καταναλωτές, σχεδιάζει το νέο υπουργείο Oικονομικών. Mε το σύστημα αυτό, θα καταστεί δυνατός ο πλήρης έλεγχος των ποσοτήτων όλων των τύπων υγρών καυσίμων που διακινούνται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα...

να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και νόθευσης καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα, προβλέπει: Ο μηχανισμός Tην εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών μηχανισμών στις αποθήκες και τις αντλίες καυσίμων των πρατηρίων όλης της χώρας. Oι μηχανισμοί αυτοί θα καταγράφουν αυτόματα τις ποσότητες που εισέρχονται στις δεξαμενές καυσίμων, όταν μεταφορτώνονται καύσιμα από τους προμηθευτές, καθώς επίσης και τις ποσότητες που εξέρχονται από τις αντλίες των πρατηρίων, όταν τα καύσιμα πωλούνται λιανικώς στους πελάτες. Mέσω των μηχανισμών αυτών, οι οποίοι θα λειτουργούν και σαν ταμειακές μηχανές, θα εκδίδονται τιμολόγια και αποδείξεις λιανικών πωλήσεων για τη βενζίνη και το πετρέλαιο που διατίθενται στους καταναλωτές.

Tη διασύνδεση των ηλεκτρονικών μηχανισμών που θα εγκατασταθούν σε όλα τα σημεία διακίνησης καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των πρατηρίων, με κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα είναι εγκατεστημένος στο υπουργείο Oικονομικών, ώστε οι υπηρεσίες του να ενημερώνονται αυτόματα για όλες τις συναλλαγές που αφορούν στα υγρά καύσιμα.

Έτσι θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται όλες οι διακινήσεις καυσίμων, καθώς και ο τζίρος που πραγματοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι εμπλέκονται με τη διακίνηση των καυσίμων. Mε τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται αυτομάτως και οι φόροι που δικαιούται να εισπράττει το Δημόσιο
Analitis.com




Φορολόγηση της Εκκλησίας και των off shore στα σχέδια του Γ.Παπακωνσταντίνου

«Η εικόνα της χώρας στην Ε. είναι πολύ κακή και η αφετηρία εξαιρετικά δυσμενής» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και μιλά για δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία ούτε, βεβαίως, οι off shore εταιρείες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για «συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου» και προσθέτει:
«Θα το πετύχουμε με τη φορολογική πολιτική, με άμεσα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο...

για τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους από τη μια και τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν:

»Κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών.

»Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες. Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τονίζει ότι η πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας είναι «απολύτως αναγκαία για την οικονομία και την κοινωνία μας, είτε έχουμε 8%, 10% ή 12% έλλειμμα».

Σε ό,τι αφορά δε την αποκατάσταση του κλίματος αξιοπιστίας της χώρας στην ΕΕ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως «φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε με ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταδιακού ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς και με συνέπεια λόγων και πράξεων».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος» και ερωτηθείς εάν είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας απαντά: «Πρέπει να σας πω ότι μάλλον αισθάνομαι μουζίκος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η λέξη 'μπολσεβίκος' προέρχεται από τη λέξη 'πλειοψηφία' στα ρωσικά. Εμείς είμαστε, λοιπόν, 'πλειοψηφικοί', γιατί εκφράζουμε τα συμφέροντα των πολλών».

Newsroom ΔΟΛ



Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ποια τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Τη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες, να απαλλαχθούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους, θα δίνει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, οι δανειολήπτες που δεν έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να επαρκούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, θα μπορούν με βάση το εισόδημα τους να ρυθμίζουν τα χρέη τους και, σύμφωνα με όσα θα ορίζει δικαστική απόφαση, να εξοφλούν τμήμα των οφειλών τους που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 10% των συνολικών χρεών.

Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε περίοδο από 3 έως 5 έτη και στη συνέχεια, εφόσον .........

ισχύουν τα ίδια δεδομένα ως προς την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, θα απαλλάσσεται από την καταβολή του υπόλοιπου τμήματος των οφειλών του.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση και το ποσό που θα καταβάλλεται στο πλαίσιο του διακανονισμού θα αποφασίζεται από το δικαστήριο. Πριν τις δικαστικές αίθουσες, προβλέπεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Εφόσον δεν υπάρξει λύση, τότε θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρευστοποιήσει τα περουσιακά του στοιχεία, πριν υπαχθεί στη ρύθμιση, ώστε να πληρώσει όσο το το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της οφειλής.

Η κύρια κατοικία έως 240 τμ (με 30τμ για κάθε παιδί πάνω από τα δύο) δεν θα ρευστοποιείται. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφλήσει σε περίοδο έως 20 έτη ποσό οφειλών έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως θα αποτιμηθεί από το δικαστήριο.

Αν η κατοικία έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει τα 85.000 ευρώ σε περίοδο 20 ετών το ανώτερο, εφόσον, βεβαίως, το χρέος είναι μεγαλύτερο απ' αυτό το ποσό.

Στις περιπτώσεις δανειοληπτών, που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε θα μπορούν να απαλλαχθούν από την πληρωμή και του 10% των οφειλών τους. Οι περιπτώσεις αυτές θα επανεξετάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: in.gr

11.10.09 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ...

Τον Ιανουάριο του 2010 θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα λάβουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ.

Η δεύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χορηγηθεί στους δικαιούχους τον Απρίλιο του νέου έτους. Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή θα προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 500 έως 1.300 ευρώ.
Το εισοδηματικό κριτήριο των 10.500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ στην περίπτωση που ο αρχηγός ή... μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Επίσης, το εισοδηματικό κριτήριο θα προσαυξάνεται κατά 1.500 για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος.

Ειδικότερα:.......


α) Ενήλικας με εισόδημα έως 10.500 ευρώ, επίδομα ύψους 500 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για οικογένεια το ποσό των 700 ευρώ.

β) Ενήλικας με ένα παιδί ποσό 650 ευρώ, ενώ οικογένεια με ένα παιδί 850 ευρώ.

γ) Ενήλικας με δύο παιδιά ποσό ύψους 800 ευρώ, ενώ οικογένεια με δύο παιδιά 1.000 ευρώ.

δ) Ενήλικας με τρία παιδιά ποσό ύψους 950 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το ποσό αυξάνεται στα 1.150 ευρώ.

ε) Ενήλικας με τέσσερα παιδιά 1.100 ευρώ, ενώ οικογένεια με τέσσερα παιδιά 1.300 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου πιθανόν να συμπεριληφθεί η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενώ θα προβλεφθεί και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατ’ αποκοπή συντελεστής θα αυξηθεί στο 11%.

Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική οι αυξήσεις θα είναι οριακά πάνω από τον πληθωρισμό (ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 1,1% για φέτος).
Στην περίπτωση που οι αυξήσεις ανέλθουν στο 1,5- 2% το όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο (Υ.Ε.) θα κυμαίνεται μεταξύ των 11 ευρώ τον μήνα έως 24 ευρώ τον μήνα.
Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα πρόκειται να «παγώσει» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των μεταφορών για το 2010. Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος περιλαμβάνουν:

– Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό

– Χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

– Δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

– Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

– Το επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.

– Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.

Πηγή: Fimotro

(Αναδημοσίευση από Καθημερινή)


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ.

Ευρύτατης αποδοχής τυγχάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς το 83% των πολιτών (!) διάκειται θετικά έναντί της, σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ. Είναι δε εντυπωσιακό ότι θετικές εντυπώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα εκφράζει το... 70% ακόμη και των ψηφοφόρων της Ν.Δ. γεγονός που αναδεικνύει βέβαια και το οξύτατο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει για την επανάκαμψή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ......

ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (81%) περίμενε το αποτέλεσμα, όπως είχε αποτυπωθεί προεκλογικώς και στην παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα, μάλιστα, «αν είστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα» θετικά απαντά το 55% –δηλαδή ποσοστό πολύ μεγαλύτερο αυτού που κατέκτησε το ΠΑΣΟΚ (43,9%)– ενώ ικανοποίηση δηλώνει και το 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Ως εκ τούτου δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση και οι λόγοι που προκύπτουν από την έρευνα για τα αίτια και την ευθύνη της ήττας, η οποία προσωποποιείται βέβαια στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σε ποσοστό 71%. Τα σκάνδαλα, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική επισημαίνονται ως βασικοί λόγοι της ήττας, ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναδεικνύουν επιπλέον και τη συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης η οποία κρίνεται ως βασική αιτία από το 20%.

Τέλος, στη δημοτικότητα των νέων υπουργών προηγείται ο Ανδ. Λοβέρδος και ακολουθούν οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης και Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

Δείτε το παρακάτω γράφημα κάνοντας κλίκ επάνω του για πλήρες μέγεθος.

ImageHost.org

Πηγή: Fimotro

(Αναδημοσίευση από Καθημερινή)


Με ποιους παζαρεύουν οι δελφίνοι

Αφού πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα με τις κινήσεις στρατηγικής όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του αρχηγού και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει από χθες στη Ρηγίλλης και να διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον γαλάζιο θρόνο θα διεκδικήσουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Α. Σαμαράς, ενώ αν η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος θα είναι υποψήφιος και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης , ο οποίος .........

είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στα δεδομένα της διαδοχής. Εντός των προσεχών ημερών θα ξεκαθαριστεί επίσης πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού. Σίγουρα πάντως θα ψηφίσουν περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή και λιγότεροι από όσους προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος.
Βέβαιο είναι, τέλος, ότι όταν εκλεγεί ο νέος αρχηγός ο κ. Καραμανλής δεν θα είναι εκεί για να τον συγχαρεί, γιατί έχει φροντίσει να αποχωρήσει νωρίτερα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα χειροκροτηθεί μόνον από όσους τον ψήφισαν· δεν θα έχει την εγγύηση του απερχόμενου αρχηγού του κόμματος στην προσπάθειά του να το διατηρήσει ενωμένο και πιθανότατα θα περάσει πολύ δύσκολα μέχρι να μπορέσει να το κάνει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία έχει αναλάβει να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες, συνεδρίασε και χθες το απόγευμα, αλλά δεν κατόρθωσε να επιτύχει ομοφωνία στα δύο κορυφαία ζητήματα για τα οποία διαφωνούν οι μνηστήρες της προεδρίας της ΝΔ, δηλαδή στο μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος και στις ημερομηνίες της εκλογής.

Αν και δημοσίως οι πάντες στη ΝΔ τάσσονται υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας, η πλειοψηφία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής τάχθηκε, σε μια πρώτη ψηφοφορία το μεσημέρι της Παρασκευής, υπέρ του κλειστού συνεδρίου, με εκλέκτορες όσους συμμετείχαν στο συνέδριο του 2007.

Ταυτοχρόνως, αποφασίστηκε να ξεκινήσει το συνέδριο με τις ομιλίες του κ. Καραμανλή και των υποψηφίων αρχηγών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία ομιλία του κ. Καραμανλή ως αρχηγού της ΝΔ, αφού αμέσως μετά το τέλος της θα αποχαιρετήσει τους συνέδρους και θα αποχωρήσει. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η εκλογή θα ξεκινήσει την επομένη ή αν θα αναβληθεί ορισμένες ημέρες για να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα του κόμματος από τα μέλη του που είτε πήγαν σε άλλα κόμματα είτε δεν ενδιαφέρονται πλέον για το μέλλον της παράταξης και μπορεί με τις κινήσεις τους να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα ή να προκαλέσουν προβοκάτσιες.

Το πιθανότερο πάντως είναι να γίνει η πρώτη ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου κι αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (για να εκλεγεί ο αρχηγός θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία) να επαναληφθεί η διαδικασία μία εβδομάδα αργότερα.

Πηγή: Το Βήμα

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 11ης Οκτωβρίου 2009

Κλίκ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

ele11.jpg (625 KB) 8arr11.jpg (254 KB)