ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Ισχυρή βροχόπτωση στα Φιλιατρά. [ LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ]

UPDATE 00:02

Απο μια πρόχειρη βόλτα στα κεντρικότερα σημεία της πόλης δεν διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα. Όλα κύλησαν ομαλά.
Ας ευχηθούμε να τελειώσει εδώ το όλο θέμα με την καταιγίδα.

UPDATE 23:40

Η βροχή έχει σταματήσει αυτή την ώρα.

UPDATE 23:31

Η βροχή έχει κοπάσει αλλά δρόμοι κατεβάζουν ποτάμι νερό.
Μια πρόχειρη ματιά απο την μπαλκονόπορτα του σπιτιού είδαμε δρόμους να κατεβάζουν ποτάμι νερό. Να ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν γίνει ζημιές στις περιουσίες των συμπολιτών μας.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! ΩΡΑ 23:04

Ισχυρή βροχόπτωση είναι σε εξέλιξη αυτη τη στιγμή στα Φιλιατρά.
Η ένταση της βροχής είναι μεγάλη και να ελπίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη.Κώστας Καραμανλής: Πρόθυμος να στηρίξει και «αντιδημοφιλείς αποφάσεις»

Διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και «αντιδημοφιλή μέτρα» της κυβέρνησης, «αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων», εμφανίστηκε το Σάββατο στη Βουλή ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν .........

παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.

Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά, «λέγοντας αλήθειες» και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί «πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον».

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί «σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα».

«Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», είπε και υποστήριξε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δικής του κυβέρνησης ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες.

«Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του 'όχι σε όλα'. Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια, κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».

Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.

Πηγή: in.gr

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας, μετά και τη σημερινή του συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή.

Η εκλογή του νέου αρχηγού οριστικοποιήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε στην προεδρία του κόμματος συμφώνησε να παραμείνει ο Κώστας Καραμανλής.

Στις αρχές Νοεμβρίου -μία εβδομάδα πριν από .......

το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου- θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για την αλλαγή του καταστατικού και στη συνέχεια αφού εγκριθεί η σχετική εισήγηση από το συνέδριο, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση.

Αφού ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι τις 6 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή του νέου προέδρου.

Όπως διευκρινίστηκε, η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή, θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπου θα στηθούν κάλπες και τα μέλη θα προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα για τους πολίτες να καταθέτουν αίτηση εκείνη την ώρα για να γίνουν μέλη.

Tα ψηφοδέλτια θα είναι όσα και οι υποψήφιοι, με τα ονόματά τους.

Οι τέσσερις υποψήφιοι μπορεί να αυξηθούν, καθώς μέχρι τις 22/10, όσα από τα μέλη του κόμματος το επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν την υποψηφιότητά τους αρκεί να έχουν εξασφαλισει τις απαιτούμενες 50 υπογραφές συνέδρων.

«Οι αποφάσεις αυτές», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σιούφας, «ανοίγουν νέες προοπτικές για τη μεγάλη παράταξη της Ν.Δ. και επιβεβαιώνουν ότι η Ν.Δ. είναι ένας ζωντανός, μεγάλος, όρθιος πολιτικός οργανισμός και κινείται συντεταγμένα και για την Κεντρική Επιτροπή, και για το Συνέδριο, και για την εκλογή του νέου αρχηγού, διαφυλάσσοντας τη συνοχή του κόμματος, τη συνοχή των μελών του και βεβαίως, την ενότητα του κόμματος που όλοι την έχουμε ως κόρη οφθαλμού μπροστά μας».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δημήτρης Κουσελάς: Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές

Με την τελετή της Ορκωμοσίας στο Εθνικό Κοινοβούλιο ανοίγει μια νέα περίοδος ελπιδοφόρα και παραγωγική για τον τόπο μας και τη χώρα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ διαθέτει πλέον μια ισχυρή πλειοψηφία και ο στόχος μας δεν είναι να διαχειριστούμε την άσχημη πραγματικότητα που παραλάβαμε, ούτε να χάσουμε την ουσία εν ονόματι της εξουσίας. Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες μας έδωσε την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός.

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα στο .......

Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση για να τελειώσει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία και να εξυπηρετηθεί σωστά ο πολίτης.
Αλλαγές για την αναβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας και την απονομή δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας δίκαιης κοινωνίας.
Αλλαγές στην κατανομή του παραγόμενου εισοδήματος και πλούτου για τη στήριξη των μικρομεσαίων τάξεων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Μεσσηνία θα αναλάβω πρωτοβουλίες για την επίσπευση των μεγάλων έργων, τη στήριξη του σιδηρόδρομου, την αντιμετώπιση της αγροτικής κρίσης και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τουρισμό ποιότητας που θα σέβεται το περιβάλλον και για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών του νομού μας.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για βιώσιμη απασχόληση των νέων στην ύπαιθρο και στις πόλεις.
Οι εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε είναι πολλές και μεγάλες. Δεν ζητάμε ανοχή. Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών και φορέων της Μεσσηνίας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να χτίσουμε όλοι μαζί τη Μεσσηνία που μας αξίζει.

Ο Δημήτρης Κουσελάς με πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής . Για Πρόεδρος της Επιτροπής έχει προταθεί η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Επίσκεψη Δράκου στις πληγείσες απο την κακοκαιρία περιοχές

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος με τη συνοδεία κλιμάκιου γεωπόνων της ΝΑΜ και του Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγίωτη Γιαννακέα, πραγματοποίησε περιοδεία στις περιοχές Φαρακλάδα, Τερψιθέα και Φιλιατρά, για την αυτοψία και τον προσδιορισμό του μεγέθους των ζημιών που προκάλεσε η χθεσινή και σημερινή σφοδρή νεροποντή.

Συνάντησε τους δημάρχους της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών όπου και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες από τις ζημιές έχουν πραγματοποιηθεί στον άξονα του εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας – Φιλιατρών. Ακόμα, ζημιές έχουν υποστεί και ορισμένες καλλιέργειες της περιοχής όπου η καταγραφή αυτών γίνεται από το κλιμάκιο γεωπόνων της ΝΑΜ.

Ο κ. Νομάρχης τόνισε πως η ΝΑΜ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της οριστικής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων μέσω της πραγματοποίησης συνολικής μελέτης για ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, για την άμεση παρέμβαση και εκπόνηση ...........

διορθωτικών επεμβάσεων στις άνωθι περιοχές, που χρίζουν αυτή τη στιγμή προσοχή, η ΝΑΜ, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, θα αποστείλει μηχανήματά της, τα οποία, μαζί με τον αντίστοιχο στόλο των δήμων, θα εργαστούν για το σκοπό αυτό.

Σύγκλιση Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου

Στην προκαθορισμένη σύγκλιση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου προέδρευσε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος χθες Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
Ο κ. Νομάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο ρόλο του συντονιστικού αυτού οργάνου, όσο και στην καταιγιστική νεροποντή που έπληξε χθες και σήμερα το Νομό μας.

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του κ. Νομάρχη ήταν η σπουδαιότητα της συνεύρεσης όλων των επιχειρησιακών παραγόντων στα πλαίσια της οργάνωσης και σύγκλισης του ΣΝΟ, που προσδιορίζει το ρόλο της αυτοδιοίκησης και όλων των υπευθύνων.

Τόνισε πως παρόλο που στη ΣΝΟ υπάρχουν ......

επαναλήψεις και επικυρώσεις ίδιων αποφάσεων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει εφυσηχασμός ακόμα και για τα αυτονόητα.
Η σύγκλιση δεν πραγματοποιείται στα πλαίσια της τυπολατρείας αλλά αποσκοπεί στη διαρκή επαγρύπνηση όλων των υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη διαμόρφωση των σχεδίων δράσης και στην εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την εφαρμογή τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Νάντιας Γιαννακοπούλου με Δημήτρη Δράκο για τις ζημιές στην Μεσσηνία

Τηλεφωνική συνομιλία με το Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο είχε το πρωί της Παρασκευής η κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μεσσηνία μετά τις χθεσινές βροχές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο τοπικό οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια και καταστήματα τα οποία πλημμύρισαν.

Την Πέμπτη η κ. Γιαννακοπούλου εξελέγη γραμματέας της Βουλής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ως μια από τους τρεις πιο νέους βουλευτές του Κινήματος ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα παραμείνει στην Αθήνα για τη συζήτηση περί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της .......

Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αυτόνομο δήμο θέλει ο Δήμαρχος Φιλιατρών Κος Άλκης Ξύγκας.

Υπέρ της ύπαρξης αυτόνομου Δήμου Φιλιατρών ενόψει διοικητικής μεταρρύθμισης τάχθηκε ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, όταν του θέσαμε σχετικό ερώτημα, τονίζοντας ότι αυτή την απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο όταν είχε ξαναυπάρξει αυτή η συζήτηση.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ξύγκας σημείωσε:

«Ακόμη δεν μας έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Εφόσον όμως κληθούμε να εκφράσουμε την θέση μας, αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που έχει διατυπωθεί στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν ότι θέλουμε να παραμείνουμε ως αυτόνομος δήμος.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμος Φιλιατρών είναι ο .......

δήμος με την μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή σε όλο το νομό.
Με την τελευταία απογραφή είμαστε και ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος του νομού».

ΣΧΟΛΙΟ
Πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος μας.
ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΚΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
Το φιλιατρά News τάσσεται στο πλευρό σου γι αυτό που είπες.
Αυτόνομος Δήμος τα Φιλιατρά ή στην χειρότερη περίπτωση Δήμος Τριφυλίας με Έδρα τα Φιλιατρά ΚΑΙ ΜΟΝΟ.


Πολλοί ξένοι εργάτες για την ελαιοκομιδή στην Τριφυλία

Εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, στην Τριφυλία έκαναν την εμφάνιση τους πολλοί νέοι οικονομικοί μετανάστες απο Αφρικανικές χώρες κάνουν την εμφάνιση τους.
Τα Φιλιατρά, ως ένα από τα σημαντικά κέντρα της αγροτικής παραγωγής, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τους περισσότερους μετανάστες οι οποίοι αναζητούν ένα μεροκάματο.

Απο την πλευρά του Δήμου, ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας έχει ζητήσει απο κάθε αρμόδια αρχή, να σκύψει επάνω στο πρόβλημα με τους Αφριακνούς οικονομικούς μετανάστες και να βρεθεί μια λύση μιας και ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μεγάλος και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε οι έγχρωμοι οικονομικοί μετανάστες εμφανίζονταν κατα .......

την συγκομιδή του καρπουζιού και μετα έφευγαν. Τώρα παραμένουν εδώ.

Ο δήαμρχος κος Ξύγκας είπε ότι γίνονται, συνεχείς προσπάθειες από την δημοτική αρχή, σε συνεργασία και με την Αστυνομία, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ώστε να μην προστεθούν και άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα στην τοπική κοινωνία, τη στιγμή μάλιστα που, όπως υπογράμμισε, υπάρχει και το ζήτημα με τη νέα γρίπη.

Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι- που εξετάζει όποια καταγγελία φτάνει για σπίτια όπου ζουν ομαδικά οι μετανάστες.
Η επιτροπή αυτή είναι επιφορτισμένη να αναζητά τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και εξετάζει αν τηρούνται οι όροι υγιεινής.
Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό κατα τον Κο Ξύγκα αλλα πρόβλημα που αφορά την περιοχή και όλοι οι φορείς πρέπει να σκύψουν επάνω στο πρόβλημα ωστε να βρεθεί μια λύση.

Στο στόχαστρο της Τροχαίας οι... κινητές ντισκοτέκ

Διπλώματα και πινακίδες επιμένει να αφαιρεί από επικίνδυνους και... προκλητικούς οδηγούς η Ομάδα Ελέγχου - Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Τροχαίας Καλαμάτας.

Στο στόχαστρό της έχουν μπει και οι... κινητές ντισκοτέκ. Το βράδυ της Τετάρτης έμειναν χωρίς δίπλωμα ακόμα δύο οδηγοί αυτοκινήτων που έχουν μετατραπεί σε χώρους... ψυχαγωγίας πολλών ντεσιμπέλ.
Επίσης, την ίδια βραδιά “πιάστηκαν” να οδηγούν χωρίς δίπλωμα 6 άτομα και 10 δε φορούσαν κράνη οδηγώντας τα μηχανάκια τους.
Στόχος της Τροχαίας είναι να μειωθεί και πάλι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας αστυνόμο Α’ Ηλία ........

Αξιοτόπουλο, οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά και θα συνεχιστούν, ειδικά όσον αφορά στις παραβάσεις που οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια όπως είπε- σε τροχαία ατυχήματα.

Προγραμματικές δηλώσεις με την οικονομία σε έκτακτη ανάγκη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις προγραμματικές δηλώσεις του, την κατάσταση της οικονομίας, παρομοιάζοντας την «με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993», ενώ έκανε λόγο για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνισμού» και για ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

Επανέλαβε ότι θα στηρίξει τον Κ.Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, εξήγγειλε το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη φορολογία και την πράσινη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι:......


* θα στηρίξει τον Κ.Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,
* οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο από το ΑΣΕΠ,
* έρχονται αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο,
* δίνεται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα,
* δίνεται αναδρομική αύξηση συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 30 ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/10/2009,
* δίνονται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις,
* «παγώνουν» τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
* ψηφίζεται νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών,
* απλοποιούνται οι διαδικασίες στο σύστημα «Τειρεσίας»,
* ψηφίζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
* καταργούνται οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλομετόχους,
* θα φορολογηθεί προοδευτικά η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές,
* θα φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και η επιχειρηματική της δραστηριότητα,
* θα φορολογηθούν τα ακίνητα των off shore εταιρειών,
* κατατίθεται στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο,
* αλλάζει το πόθεν έσχες των βουλευτών,
* προωθούνται 3.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας κάθε χρόνο,
* αυξάνεται κατά 1% του ΑΕΠ η δημόσια χρηματοδότηση του ΕΣΥ εντός της τετραετίας,
* θα καταβάλλονται οι συντάξεις εντός τριμήνου,
* επίκειται κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα,
* θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού,
* καταργείται η Αγροφυλακή,
* αλλάζει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συμμετοχή της Βουλής,
* προωθείται ο αιρετός περιφερειάρχης,
* αλλάζει ο εκλογικός νόμος,
* μειώνεται στο 50% η φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου,
* σταματούν οι απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας,
* θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της και κάλεσε σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής, η οποία έχει ήδη σηματοδοτηθεί, όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι, αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

«Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης, το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου «να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».

Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

Δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Αλλη σχετική εξαγγελία του υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος Τειρεσίας και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.

Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο».

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».

Η φορολογική πολιτική

Από κει και πέρα, έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Πράσινη ανάτπυξη

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».

Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών

«Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του ’πόθεν έσχες’ των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Όσο δε για την χρηστή διαχείριση, «παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο» είπε.

Ακολούθως εξήγγειλε ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3.000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας, αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

Δέσμευση του κ. Παπανδρέου είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.

Για εργαζόμενους και ανέργους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

Για τη Δικαιοσύνη και τον εκλογικό νόμο

Για το χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σε αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».

«Μαχαίρι» στη φρουρά του Μαξίμου

Αναφερθείς στο αστυνομικό έργο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό, «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».

Για τους παράνομους μετανάστες

«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ασύλου και υποδοχής των προσφύγων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».

Ένα επιπλέον δις για την Παιδεία

Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Για την εξωτερική πολιτική

Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του προέδρου της Κύπρου Δ.Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η στήριξη των προσπαθειών τους, ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

«Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε.

Αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

«Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας, αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 17ης Οκτωβρίου 2009

Κλίκ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

ele17.jpg (727 KB) 8arr17.jpg (237 KB) logos15.jpg (454 KB)Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Η λύση στην οικονομική παγκόσμια κρίση απλά & κατανοητά

Σ’ενα χωριό που ζει απο τον τουρισµό λόγω της κρίσης τα πάντα έχουν νεκρωθεί.

Για να επιßιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται απο τον άλλο.

Ο καιρός περνά µέσα σ’αυτή τη θλιßερή ατµόσφαιρα ώσπου µια µέρα έρχεται ένας και ζητάει ένα δωµάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.

Ο ξενοδόχος του λέει την τιµή και εκείνος προπληρώνει µε ένα χαρτονόµισµα των 100 Ευρώ

Πρίν ακόµα ανέßει στο δωµάτιο του, ο ξενοδόχος...

πηγαίνει το χαρτονόµισµα στο χασάπη στον οποίο χρωστάει ακριßώς 100 Ευρώ.

Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόµισµα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο που τον εφοδιάζει µε κρέας.

Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόµισµα και πηγαίνει να το δώσει στην π…άνα του χωριού που της χρωστάει κάποιες τρυφερές ώρες που πέρασαν µαζί.

Εκείνη µε τη σερά της τρέχει και το δίνει στον ξενοδόχο που του χρωστάει µερικές ßραδυές που χρησιµοποίησε τα δωµάτια του µε τους πελάτες της.

Οπως άφηνε το χαρτονόµισµα στη ρεσεπσιόν, ο τουρίστας που µόλις κατέßηκε απο το δωµάτιο του λέγοντας στον ξενοδόχο ότι δεν του αρέσει και άλλαξε γνώµη, αρπάει το χαρτονόµισµα και φεύγει.

Τελικά τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε και όλα τα χρέη ξεχρώθηκαν!

Μήπως κάπως έτσι θα µπορέσουµε να ßγούµε απο την κρίση;
aspros.wordpress.comΒιβλικές καταστροφές στον εθνικό δρόμο και πλημμύρες σε συσκευαστήριο

ΒΙΒΛΙΚΕΣ φαίνονται οι καταστροφές απο την πρωινή κακοκαιρία σε δρόμους, αγροτικές καλλιέργειες και ορεινές περιοχές λόγω του μεγάλου όγκου βροχόπτωσης, δυνατών ανέμων και καιρικών φαινομένων. Στο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών πλημμύρισε το συσκευαστήριο κηπευτικών του Σωτήρη Ζαχαρόπουλου με ολοσχερή καταστροφή σε προιόντα, εσωτερικούς χώρους και τους 9 εργαζόμενους της επιχείρησης να περισώζουν ότι έχει απομείνει απο τα ορμητικά νερά που όπως καταγγέλουν ξεχείλησαν εξαιτίας των βουλεμένων ρεμάτων αλλά και τις μπαζωμένες γράνες στη περιοχή.

Μάλιστα οι κάτοικοι της Τερψιθέας καταγγέλουν έλλειψη ..........

τεχνικών έργων στον εθνικό δρόμο όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί για περισσότερες απο 3 ώρες το πρωί και μάλιστα τονίζουν ότι Νομαρχία Μεσσηνίας και ΔΕΣΕ Τρίπολης ευθύνονται για το απαράδεκτο χάλι που παρουσιάζει ο δρόμος με βουλωμένα πρανή και γράνες.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν υπόγεια ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν φερτά υλικά και σκουπίδια. Η ΔΕΗ αυτή την φορά είχε δύσκολο έργο αφού όπως μας ενημέρωσε το γραφείο στα Φιλιατρά το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε περισσότερες απο 50 κλήσεις απο Κυπαρισσία μέχρι την Χώρα για αποκατάσταση βλαβών σε οικίες, κολώνες που ξηλώθηκαν και δίκτυα ηλεκτροδότησης που διακόπηκαν με αποτέλεσμα όλη την ημέρα τα συνεργεία να βρίσκονται στο πόδι.
Στους Γαργαλιάνους απαιτήθηκαν 8 παρεμβάσεις για άντληση υδάτων απο την Πυροσβεστική υπηρεσία ενω στα Φιλιατρά τα συνεργεία του Δήμου μέχρι το μεσημέρι βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης μετέβη στη Τερψιθέα όπου έδωσε εντολή με μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν με ευθύνη του Δήμου τα πρανή εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου και τις γράνες σε σημεία όπου απαιτείτο παρέμβαση ενώ παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Καννελόπουλος και τεχνικοί του Δήμου για να αποτυπώσουν απο κοντά την κατάσταση.

Πηγή: Radio 93.6

ΕΝΩ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟ 2.200 αιτήσεις εργασίας στο “Costa Navarino

Εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των 2.200 βιογραφικών που εστάλησαν για τη στελέχωση του τουριστικού προορισμού “Costa Navarino”, ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Πρωτομαγιά του ερχόμενου έτους. Από τους 2.200 ενδιαφερομένους οι 1.400 είναι Μεσσήνιοι και οι 200 Μεσσήνιοι της... διασποράς που θέλουν να επιστρέψουν στο νομό. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος - προσθέτοντας ότι ξεκίνησε ήδη στο Μάραθο η κατασκευή κτηρίων συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., στα οποία θα στεγαστούν...

νως να αυξηθούν σε 3. Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εβδομαδιαίων αεροπορικών δρομολογίων Καλαμάτα - Νυρεμβέργη, τα οποία θα εκτελεί η εταιρεία “Αir Berlin”, και των 3 δρομολογίων για Μόναχο, Φραγκφούρτη και Ανόβερο, τα οποία θα εκτελεί η “Τui Fly”. Μιλώντας για την κατάσταση του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος, ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι φυσικάδεν είναι η επιθυμητή... ενώ χαρακτήρισε “ωραία πρόταση” την ιδέα να επεκταθεί η σύμβαση παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων,ώστε να κατασκευάσει ο “Μορέας” και αυτόν τον άξονα.Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε επισήμως ότι εντός του 2010 θα ξεκινήσει και η κατασκευή των ξενοδοχειακών μονάδων του “Navarino Bay” στη Γιάλοβα. Τα κτήρια θα είναι υπόσκαφα, δηλαδή λαξευμένα κάτω από το έδαφος, και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο το “Navarino Bay” θα είναι ο πρώτος υπόσκαφος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη.
Θ.Λ.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΑβοκάντο, μπλούμπερι και λίτσι κερδίζουν τους Έλληνες καλλιεργητές

«Τα πρωτοδοκίμασα όταν επισκέφτηκα τη Ρωσία. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να ρωτήσω και να μάθω αν τα blueberries θα ευδοκιμούσαν στην Ελλάδα. Όταν διαπίστωσα ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις, άρχισα να τα καλλιεργώ στη Δράμα».
Η πρώτη... γνωριμία του κ. Νίκου Παπουτσή με τα blueberries έγινε την εποχή που ο γιος του σπούδαζε στη Ρωσία. Πολύ γρήγορα άφησε τη δουλειά του ως τεχνικός ηλεκτρολόγος για να ασχοληθεί με την εναλλακτική γεωργία. Έτσι, το 2005...

έφερε στη Δράμα τα τροπικά αυτά φρούτα της οικογένειας των μυρτίλλων. «Το blueberry είναι ένα φρούτο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα βατόμουρα, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα μοιάζει εξωτερικά με το σταφύλι, μόνο που δεν είναι σε τσαμπί», λέει στα «ΝΕΑ». Η παραγωγή έχει φτάσει προς το παρόν τους οκτώ τόνους βιολογικών blueberries, ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί από τα 30 στρέμματα που έχει καλλιεργήσει.

Στους πάγκους του μανάβη ή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δίπλα από τα μήλα και τα αχλάδια φιγουράρουν μάνγκο, αβοκάντο, όχι όμως από κάποια τροπική χώρα, αλλά ελληνικής παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Έλληνες παραγωγοί που μπαίνουν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν εξωτικά φρούτα. Ενδεικτικό είναι ότι το εξωτικό αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη, με μέση ετήσια παραγωγή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Για να αναπτυχθεί το blueberry χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Ειδικότερα, την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες- μείον 5 και μείον 10-που έχουμε στη Δράμα βοηθούν το φρούτο. Αντίθετα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο η ηλιοφάνεια για τα φύλλα είναι απαραίτητη, όχι όμως και για τη ρίζα. Γι΄ αυτό ρίχνουμε μπόλικο νερό και μονώνουμε τις ρίζες με πριονίδι από καθαρό ξύλο για να μην αφήνει τη ζέστη να περάσει», λέει ο κ. Παπουτσής, ο οποίος πλέον τροφοδοτεί με το τροπικό φρούτο 540 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάνει εξαγωγές στην Κύπρο και σύντομα στη Μεγάλη Βρετανία. Όσο για την τιμή του, αυτή είναι 5,5 ευρώ τα 125 γραμμάρια. Όπως προσθέτει, «σίγουρα είναι πιο ακριβά από τα δικά μας φρούτα, ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για βιολογικό προϊόν και πως το κόστος που έχει η συγκομιδή του είναι αρκετά μεγάλο».

Στη Βέροια εκτός από τα ροδάκινα καλλιεργούνται και... λωτοί. Ο κ. Δημήτρης Αθανασάκης γνώρισε το συγκεκριμένο φρούτο πριν από περίπου 19 χρόνια, όταν ο πατέρας του άρχισε να το καλλιεργεί. «Είναι ένα φρούτο που το συναντά κανείς στην Κίνα, αλλά και στη χώρα μας υπήρχε σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες». Από τα 20 στρέμματα στα οποία καλλιεργεί λωτούς, ο κ. Αθανασάκης παίρνει ετησίως 80- 100 τόνους. Τώρα μάλιστα είναι η περίοδος που μαζεύονται οι καρποί. «Πρόκειται για έναν καρπό με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το δέντρο πρέπει ωστόσο να μην είναι εκτεθειμένο στο κρύο».

Το... εξωτικό ακτινίδιο
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φρούτο στην Ελ λάδα, όμως πριν από περίπου 30 χρόνια δεν το έβρισκε κανείς εύκολα. «Το ακτινίδιο δεν είναι ελληνικό προϊόν οπότε κάναμε εισαγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται», λέει ο οικονομολόγος κ. Εμμανουήλ Γαβράς, ο οποίος κατάγεται από το Ρέθυμνο και καλλιεργεί από το 1977 ακτινίδια στην Κρήτη. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που καλλιέργησε αυτό το εξωτικό φρούτο. Πριν προχωρήσει όμως στην παραγωγή άρχισε να διαβάζει και να μαθαίνει οτιδήποτε μπορούσε γύρω από το συγκεκριμένο φρούτο.

«Το ακτινίδιο το βρίσκουμε στην Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Από εκεί βγήκε στη διεθνή αγορά και έφτασε στην Ευρώπη. Όταν είπα ότι θα ασχοληθώ με τη γη, η σκέψη μου στράφηκε προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες κι έτσι οδηγήθηκα στην καλλιέργεια του ακτινιδίου».

Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας του φρούτου έγιναν με την επίβλεψη του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων: «Η βοήθεια του κ. Σπύρου Μ. Λιονάκη ήταν πολύ σημαντική, αφού είναι γεωπόνος και υποστηρίζει τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα». Έπειτα από τρεις δεκαετίες, καλλιεργώντας 25 στρέμματα, η παραγωγή ακτινιδίου έγινε βασική επαγγελματική ενασχόληση για τη ζωή του κ. Γραβά.

ΝΤΟΠΙΑ!

Μπλούμπερις Δράμας, Λωτοί Βέροιας, ακτινίδια Κρήτης γεμίζουν τα ράφια των μανάβικων


Το ελληνικό κλίμα και το χώμα είναι ιδανικά!

Η ΕΛΛΑΔΑ διαθέτει κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της για την επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση αρκετών εναλλακτικών καλλιεργειών τροπικών, υποτροπικών και μεσογειακών καρποφόρων δένδρων όπως το αβοκάντο, το μάνγκο, η μπανάνα, η δεσπολιά, η φραγκοσυκιά, η τσεριμόγια, το λίτσι, η χουρμαδιά, η γκουάβα, η πασιφλόρα, η παπάγια, η πιτάγια, το πεκάν, η ροδιά και ο λωτός υποστηρίζει ο γεωπόνος και καθηγητής Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης.

Όπως τονίζει, «τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από πειράματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια κυρίως από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης, από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και από μερικές άλλες μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας». Τα ερευνητικά αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών αποτελούν τη βάση για τη σωστή εμπορική εκμετάλλευση των προαναφερθέντων καρποφόρων δένδρων, ώστε αυτά να αποτελέσουν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες για μερικές περιοχές της Νότιας κυρίως Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη, η εμπορική καλλιέργεια νέων εναλλακτικών καλλιεργειών καρποφόρων δένδρων σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας έχει ευοίωνες προοπτικές. «Οι περιοχές στις οποίες μπορεί να καλλιεργηθούν με επιτυχία αυτά τα δένδρα είναι πολύ περιορισμένες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες λόγω των ειδικών απαιτήσεων που έχουν σε κλίμα, έδαφος και νερό.

Είναι δε γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετές περιοχές με κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχή καλλιέργειά τους».

Οι καρποί τους παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης και η προσφορά τους είναι μικρή, ενώ η χώρα μας εισάγει κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ποσότητες καρπών από αυτά τα δένδρα επισημαίνει ο κ. Λιονάκης. «Το εισόδημα των καλλιεργητών τέτοιων δένδρων θα βελτιωθεί αρκετά αφού κάποια από τα τοπικά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα διατίθενται σε χαμηλές τιμές λόγω κορεσμού της αγοράς. Μεγάλο μέρος της παραγωγής καρπών από τις εναλλακτικές καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων μπορεί να καταναλωθεί από τον τοπικό πληθυσμό της χώρας μας και από τα εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων καρπών θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ τουριστικών πρακτορείων- ξενοδοχειακών μονάδων και ομάδων παραγωγών με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια».


Οι καταναλωτές επιμένουν... εξωτικά

ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ, ΓΚΟΥΑΒΑ, ανανάς, μάνγκο και παπάγια είναι μερικά μόνο από τα τροπικά φρούτα που εισάγει στη χώρα μας η εταιρεία Μενέλαος ΕΠΕ, από τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Αργεντινή και τις περιοχές της Νότιας Αμερικής. «Τα εξωτικά φρούτα είναι για τους Έλληνες καταναλωτές κάτι το διαφορετικό και στην αρχή απλά ήθελαν να δοκιμάσουν. Όσο περνάει ο καιρός όμως, φαίνεται ότι ο κόσμος τα έχει μάθει και θέλει να τα έχει στο τραπέζι του», σημειώνει ο κ. Γιάννης Καννής, ένας εκ των υπευθύνων της εταιρείας.

Το μάνγκο, το αβοκάντο και ο ανανάς είναι πρώτα στη λίστα προτίμησης των καταναλωτών. «Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα ζαχαροπλαστεία και τα μανάβικα, τα οποία προμηθεύουμε, χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες των τροπικών φρούτων».

Χαρακτηριστικό είναι, όπως προσθέτει, το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ποσότητα σε μάνγκο που εισήγαγε η εταιρεία δεν ξεπερνούσε τον έναν τόνο μηνιαίως.

«Πλέον κάνουμε εισαγωγή πέντε με έξι τόνους την εβδομάδα».

Συμπληρώνει δε ότι αν και τα περισσότερα τροπικά φρούτα είναι εισαγωγής, υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες παραγωγοί στην Κρήτη, οι οποίοι καλλιεργούν κυρίως αβοκάντο.


Από τη Νότια Αφρική στα Χανιά

ΤΟ 1981 ο Μιχάλης Χαραλαμπάκης επισκέφθηκε τον αδελφό του στη Νότια Αφρική. Από εκείνο το ταξίδι πήρε δύο γευστικά «σουβενίρ» που αργότερα έγιναν η βασική εργασία του: «Δοκίμασα λίτσι και μάνγκο και μου άρεσαν πάρα πολύ. Από εκείνη την ώρα και μετά προσπάθησα να βρω τρόπο να τα φέρω στην Ελλάδα και να τα καλλιεργήσω». Η γραφειοκρατία κράτησε αρκετά χρόνια αλλά το 1990, όπως λέει ο κ. Χαραλαμπάκης, κατάφερε να φέρει 50 δέντρα για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητά τους στο κλίμα των Χανίων της Κρήτης. «Ευτυχώς, το κλίμα είναι ιδανικό και για τα δύο φρούτα κι έτσι προχώρησα. Σήμερα σε έξι στρέμματα έχω περίπου 90 λίτσι και 90 μάνγκο. Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που άρχισα να καλλιεργώ τα λίτσι, δεν τα ξέρουν ακόμη οι ντόπιοι. Τα ζητούν όμως πολύ οι ξένοι που έρχονται κι έτσι συνεργάζομαι με ξενοδοχεία».


Αιγυπτιακή γκαφάβα... Λέρου

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ περισσότερα από 60 χρόνια στη Λέρο, ανήκει πια στην κατηγορία των τοπικών προϊόντων του νησιού. Και όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή της guava ή γκαφάβας επί το... ελληνικότερο θα έχει συνέχεια, αφού η καλλιέργειά της συνεχίζεται και μάλιστα από νέους του νησιού. Ο Γιάννης Γκίνης είναι γεωπόνος και μετά τις σπουδές του αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί του τη Λέρο και να ασχοληθεί και με την καλλιέργεια του παραδοσιακού φρούτου γκαβάφα.

«Αυτό το έφεραν οι μετανάστες της Λέρου το 1950 από την Αίγυπτο. Το κλίμα του νησιού ευνοεί την καλλιέργειά του κι έτσι μπήκε στο γευστικό χάρτη όχι μόνο της Λέρου αλλά και των γύρω νησιών». Η γκαφάβα ανήκει στην κατηγορία των καρποφόρων δέντρων και μοιάζει με το αχλάδι.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκίνης, είναι ένα φρούτο που η θρεπτική του αξία είναι περίπου ίση με αυτή του ακτινιδίου. «Φέτος φύτεψα 400 δέντρα και του χρόνου θα έχω μια ικανοποιητική παραγωγή. Τέτοια που να καλύψει τις ανάγκες του νησιού αλλά και των γύρω, γιατί είναι ένα αρκετά δημοφιλές φρούτο στα Δωδεκάνησα».


Αβοκάντο... Ρεθύμνου!

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ νέων ειδών καρποφόρων δένδρων αποτελεί για αρκετούς αγρότες εναλλακτική λύση, καθώς δίνει τη δυνατότητα παραγωγής φρούτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά και που μέχρι σήμεραστην πλειονότητά τουςεισάγονταν. Έτσι, ο κ. Μιχάλης Δασκαλάκης αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γη που του είχε μεταβιβάσει ο παππούς του στο Ρέθυμνο και να καλλιεργήσει αβοκάντο. Εργάζεται ως μαθηματικός, αλλά η εργασία στη φύση τού δίνει μεγαλύτερη χαρά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά δεν άντεχα την καθημερινότητά της. Έτσι αποφάσισα να έρθω στην Κρήτη. Προσπαθούσα πάντα να βρω τρόπο να ασχοληθώ με τη γη. Η ιδέα μιας εναλλακτικής καλλιέργειας με οδήγησε στα αβοκάντο». Υποστηρίζει δε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην καλλιέργεια των αβοκάντο αφού όπως λέει, «οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την παραγωγή. Αυτό που κυρίως την επηρεάζει είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τα οποία κινδυνεύουν οι καλλιέργειες ιδιαίτερα των τροπικών φρούτων».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα, Εύη Σαλτού
ΤΑ ΝΕΑ
Προβλήματα από βροχοπτώσεις σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά

Προβλήματα δημιούργησε στη Μεσσηνία η πρωινή νεροποντή, όπου για περίπου μιάμιση ώρα έπεσε νερό έξι μηνών. Στην πόλη της Καλαμάτας, 30 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από υπόγεια, ενώ στο σύνολό τους όλοι οι δρόμοι της πόλης γέμισαν νερό, με τα περισσότερα προβλήματα να εστιάζονται στην περιοχή του νεκροταφείου, στην νέα είσοδο και στην παραλιακή.
Στην Κυπαρρησία, η Πυροσβεστική δέχτηκε έξι κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ οκτώ παρεμβάσεις έκανε στους Γαργαλιάνους.
Στα Φιλιατρά, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κύριος Στάμος δημιουργήθηκαν...

μικροπροβλήματα από την έντονη βροχόπτωση που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από συνεργεία του Δήμου.

Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κι έχουν υποχωρήσει τα νερά αφού και η βροχή έχει κοπάσει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕΠροτάσεις για Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα καταθέτει το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Επιστολή στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα απέστειλε το επιμελητήριο Μεσσηνίας στην οποία καταθετει προτάσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα.
Στην επιστολή του ο Κος Καραμπάτος αναφέρει:.....


Κύριε Δήμαρχε,
Στη συνέχεια διαμαρτυριών ιδιοκτητών καταστημάτων, ταξί και αυτοκινήτων Δ.Χ, που υποβλήθηκαν στο Επιμελητήριό μας, υποβάλλουμε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη μας:

1. Οι συγκοινωνιακές-κυκλοφοριακές μελέτες θα πρέπει, όσον αφορά σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, ωραρίων τροφοδοσίας καταστημάτων κ.λπ. να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής διερεύνησης των συνθηκών, που επικρατούν στην πόλη και διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, όπως οδηγούς ΤΑΞΙ, αυτοκινήτων ΔΧ και Αστικής Συγκοινωνίας, τους καταστηματάρχες κ.λπ., οι οποίοι και είναι σε θέση να μεταφέρουν στους μελετητές τα χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης, τις συνήθειες των πελατών, την κυκλοφοριακή κατάσταση του αστικού οδικού δικτύου, και άλλα προβλήματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος οι νέες ρυθμίσεις να έχουν την αναγκαία για την εφαρμογή τους κοινωνική αποδοχή.

2. Ειδικά για τους πεζόδρομους, θα πρέπει να είναι δυνατή η προσπέλαση των ΤΑΞΙ (για στάση και όχι φυσικά στάθμευση) προκειμένου να μεταφέρουν άτομα με μειωμένη κινητικότητα (π.χ. γέροντες, εγκύους, μικρά παιδιά κ.λπ.).
Επίσης είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται η προσπέλαση των αυτοκινήτων τροφοδοσίας Δ.Χ τουλάχιστον μέχρι την 12.00 μεσημβρινή, προκειμένου οι προμήθειες των καταστημάτων σε νέα είδη να διενεργούνται απρόσκοπτα. Άλλως, δεν ευνοούμε το κέντρο της πόλης, αλλά απλά έμμεσα διοχετεύουμε την εμπορική κίνηση σε σημεία εκτός πόλεως, ενώ το κέντρο της πόλης, αν και πεζοδρομημένο, υποβαθμίζεται λειτουργικά και τα εμπορικά καταστήματά του σταδιακά απαξιώνονται, ενισχύοντας χωρίς να το θέλουμε την υπερβολική ανάπτυξη καταστημάτων ΚΑΦΕ και ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ.

3. Τέλος, δεν είναι λογικό οι «πιάτσες» των ΤΑΞΙ με το πέρασμα του χρόνου αφενός να περιορίζονται (σε θέσεις) και αφετέρου να υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, ούτε οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, ούτε –πολύ περισσότερο- το κοινό που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους. Οι «πιάτσες» των ΤΑΞΙ καλύπτουν μια ανάγκη του κοινωνικού συνόλου της πόλης και υπάρχουν κυρίως για την εξυπηρέτησή του. Γι’ αυτό θα πρέπει αφενός μεν να επαρκούν και ποσοτικά και από την άποψη των σημείων -που έχουν επιλεγεί γι’ αυτές- και αφετέρου να είναι σταθερές, ώστε να τις γνωρίζει το κοινό και να εξυπηρετείται.
Σε κάθε περίπτωση οι «πιάτσες» ΤΑΞΙ θα πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας για να είναι ορατές από τους πολίτες και όχι «κρυμμένες στα στενά», όπως συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Με την βεβαιότητα ότι η επιστολή μας αυτή θα τύχει της προσοχής σας, σας ευχαριστούμε.


Ένταξη των ΤΑΞΙ στο ΕΣΠΑ ζητά το επιμελητήριο Μεσσηνίας

Ζητά με επιστολή του το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Την ένταξη και των ΤΑΞΙ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την απόσυρση τους και την αγορά υβριδικών ζητά με επιστολή του απο τους συναρμόδιους Υπουργούς Γιώργο Παπακωσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Δημήτρη Ρέππα και Τίνα Μπιρμπίλη, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο ζητά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα ΤΑΞΙ όπως εχουν ενταχθεί πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων για απόσυρση των ήδη υπαρχόντων ταξί και την αντικαστάση τους απο υβριδικά.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:


Όπως είναι γνωστό, έχουν μέχρι σήμερα εξαγγελθεί ή και τεθεί σε εφαρμογή δράσεις κρατικών ενισχύσεων του ΕΣΠΑ για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και το μέτρο της ενισχυόμενης απόσυρσης παλαιών Ι.Χ αυτοκινήτων, ενώ καμιά ενίσχυση δεν έχει προβλεφθεί για τα ΤΑΞΙ, που –ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία- αποτελούν αναμφίβολα μικρές επιχειρήσεις και είναι μέλη των τοπικών Επιμελητηρίων.

Με την παρούσα, υποβάλλουμε την πρόταση και την παράκληση να προβλεφθεί ενισχυόμενη μέσω του ΕΣΠΑ δράση και να προκηρυχθεί σχετικό πρόγραμμα, που να επιχορηγεί με 65% την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και την αντικατάστασή τους με αγορά υβριδικών. Είναι προφανές, ότι το όφελος ενός τέτοιου προγράμματος δεν περιορίζεται στους δικαιούχους, αλλά συνίσταται πρωτίστως στη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος των περιοχών, όπου κινούνται τα ΤΑΞΙ.
Η ανακούφιση των επαρχιακών πόλεων - πρωτευουσών νομών, που εμφανίζουν πλέον αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους, μποτιλιαρίσματα και επομένως και ρύπανση κάθε άλλο παρά αμελητέα θα είναι.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, όπως και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι προγραμμάτων των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (όπως π.χ. ταμειακής μηχανής, cb, πλοηγού κ.λπ.), αλλά και να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της δανειοδότησης και των ευνοϊκών ρυθμίσεων δανείων, όπου συντρέχουν, όπως συμβαίνει και με τα άλλα ελεύθερα επαγγέλματα.


Ρεζίλι ο Γιώργος Αφτιάς απο το Ράδιο Αρβύλα του ΑΝΤ1

Απίστευτο κράξιμο έφαγε χθες ο Δημοσιογράφος Γιώργος Αφτιάς από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα του ANT1.

Συγκεκριμένα η εκπομπή αποκάλυψε μια δημοσιογραφική απάτη του "Τηλεθεασούλα θελω Γιαγιούλα και Παπουλάκο" κου Γιώργου Αφτιά, παρουσιάζοντας τον εν λόγω δημοσιογράφο να κάνει διάλογο με ..... Ενα video!!!!!!!!!!
Τι προσπαθεί ο άνθρωπος να κάνει για να αποκτήσει λίγα νούμερα τηλεθέασης παραπάνω...
Μιλάει την μια μέρα με τον καλεσμένο του .......

τον Ψωμιάδη ζωντανά και τις άλλες μέρες μιλάει πάλι με τον Ψωμιάδη αλλα όχι live αλλα συζητάει με το video!!!!
Ουτε οι τρελοί δεν το κάνουν αυτό.

Κουφό?????

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO και θα καταλάβετε.Πηγή: Τρωκτικό

Πλημμύρισε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης από τη βροχή

Λόγω έργων μόνωσης που εκτελούνται στην ταράτσα του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης και της βροχής που ακατάπαυστα έπεφτε όλη την νύχτα μπήκαν νερά από την οροφή και δεν λειτουργεί ο 4ος όροφος, αφού τα νερά από την οροφή τρέχουν συνεχώς, έχουν μουσκέψει τα πάντα κι έχουν αποκολληθεί και τμήματα της ψευδοροφής.

Όπως δήλωσε πριν λίγο ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Μαρινάκης λόγω των νερών που μπήκαν, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία του νοσοκομείου και η αίθουσα τοκετών που βρίσκονται στον 4ο όροφο, και αυτή την ώρα εκτελούνται ........

εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την απομάκρυνση των νερών, ενώ ειδοποιήθηκε και η υπηρεσία επίβλεψης του έργου να σπεύσει στο νοσοκομείο.

Αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εάν υπάρχει έκτακτο περιστατικό για χειρουργείο θα διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο της Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι νερά μπήκαν και στο ισόγειο του νοσοκομείου στο τμήμα του μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο δεν λειτουργεί και οι εργαζόμενοι βγάζουν τα νερά από μέσα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι νερά μπήκαν και στο υπόγειο του κτηρίου της σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Ανατροπές στη φορολογία. Ποιο είναι το πακέτο μέτρων

Με τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα να εκτινάσσεται στα 7,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ωθώντας το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα προς το 12% του ΑΕΠ, θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων, όχι έκτακτου χαρακτήρα, ώστε να μειωθεί με μόνιμο τρόπο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων περίπου 5 δισ. ευρώ το 2010 (παράλληλα θα επιδιωχθεί και ισόποση περιστολή κρατικών δαπανών) στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει: ........


1. Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα).
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χθες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων λέγοντας «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους έμμεσους φόρους» αποκλείοντας ωστόσο την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τους οποίους όπως είπε «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αύξησης τους».

2. Εφαρμογή νέας ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010, ανατρέπεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 25% στο 24% το 2010.

3. Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

4. Περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

5. Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.

6. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

7. Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολογήτου ορίου. Σημειώνεται ότι το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 θα εισπραχθεί κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης του ΕΤΑΚ και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του 2009 για τους φορολογούμενους που δεν είχαν αλλαγές στην οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

8. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής.

9. Έλεγχο και φορολόγηση των συναλλαγών των εξωχώριων εταιριών.

10. Εφαρμογή ενός νέου αυστηρότερου πλαισίου φορολογικών ελέγχων με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

11. Νέο σύστημα φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών.

12. Υπό επανεξέταση τελεί το καθεστώς φορολόγησης των λαχείων και τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα από την σφοδρή νεροποντή στην Κυπαρισσία

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία των πρωινών ωρών στην περιφέρειά μας δημιουργώντας ένα χειμωνιάτικο σκηνικό αλλά και κινητοποίηση απο τους αρμόδιους φορείς.

Λόγω της βροχής καθηλώθηκαν λεοφωρεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην περιοχή της Τερψιθέας αφού στον πολύπαθο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο πόδι απο τα ξημερώματα.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ καθυστέρησαν για .......

αρκετή ώρα προς Καλαμάτα. Επίσης το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας εκλήθη για άντληση υδάτων σε 6 υπόγεια στην περιοχή Τερψιθέας μεταξύ αυτών και ένα συσκευαστήριο και ένα στην Κυπαρισσία στην περιοχή Χρονόπουλου όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση. Στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική υπηρεσία εκλήθη για άντληση υδάτων απο 25 περίπου υπόγεια που πλημμύρισαν για αρκετές ώρες.

Η ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας ανακοίνωσε ότι λόγω της δυνατής βροχής και όγκου υδάτων έσπασε ο αγωγός στη περιοχή Κεφαλάρι με αποτέλεσμα να διοχετεύεται λάσπη μαζί με νερό στους αγωγούς ύδρευσης και τα συνεργεία της βρίσκονται επι ποδός για τον καθαρισμό των δεξαμενών και αποκατάσταση των βλαβών.
Επίσης εξεδόθη ανακοίνωση για την αποφυγή κατανάλωσης πόσιμου νερού μέχρι τις επόμενες ώρες ώστε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.

Στην Κυπαρισσία σε οίκημα από αστραπή διαπέρασε το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα 2 οικίες να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο για ώρες σύμφωνα με τον Δήμο. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν σε πολλές καλλιέργειες λόγω των ανέμων όπου υπήρξε καρπόπτωση ενώ ξηλώθηκαν πλαστικά θερμοκηπίων σε αγροτικές περιοχές.

Kινητή τηλεφωνία: Πόλεμος τιμών...για τους φλύαρους

Σε πυρετό δείχνουν να βρίσκονται τα επιτελεία των εμπορικών διευθύνσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων και προσφορών διαδέχονται η μία την άλλη και αναμένεται να πληθύνουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, δημιουργώντας έτσι ένα «πολεμικό κλίμα».

Χθες, ήταν η σειρά της Wind να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση μίας νέας πρότασης, την οποία, μάλιστα, την αποκαλεί «ανατρεπτική» και απευθύνεται στους συνδρομητές συμβολαίου.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Wind XL και προσφέρει ........

1.000 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα, 1.000 λεπτά video κλήσεων, 1.000 SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα, 1.000 MMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα καθώς και 1.000 MB για πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 90 ευρώ και η εταιρεία υποστηρίζει ότι απευθύνεται στους συνδρομητές που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους και ο μηνιαίος λογαριασμός τους διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 70 και 150 ευρώ.

Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι οι συνδρομητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτοί που επιδιώκουν να προσελκύσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς θεωρούνται πελάτες που δύσκολα αλλάζουν πάροχο και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν και νέες υπηρεσίες.

Πρόγραμμα

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και τα προγράμματα Vodafone Unlimited που ανακοινώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται ότι απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός των τριών εταιρειών αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω. Το χθεσινό νέο πρόγραμμα της Wind χαρακτηρίζεται ως πρόγευση για τις επόμενες κινήσεις σε εμπορικό επίπεδο της εταιρείας.

Στελέχη της Wind επιμένουν, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά θέματα της εταιρείας δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις εμπορικές κινήσεις, καθώς ο στόχος είναι η αλλαγή του σκηνικού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί. Αντίστοιχος είναι, άλλωστε, και ο στόχος της Vodafone που φέρεται να έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της, επιδιώκοντας να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της που παρουσίασαν τα τελευταία τρίμηνα σημαντική πτώση.

Από την πλευρά της, η Cosmote δείχνει να μη βιάζεται να απαντήσει, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει τη διάθεση νέων προγραμμάτων, απαντώντας έτσι στις κινήσεις των ανταγωνιστών της.

Γενικότερα, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μία έντονη προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες άλλων δικτύων ή να μετατρέψουν τους κατόχους καρτοκινητών σε συνδρομητές συμβολαίου.

Πηγή: Ημερησία

Στο ΕΣΠΑ ο Ναός της Ανάληψης του Σωτήρος στους Χριστιάνους.

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την αναστήλωση του ναού ανάληψης του Σωτήρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Χριστιάνων.
Ενός ναού που είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος Σταυρεπίστεγος Ναός του κόσμου.

Αυτό αναφέρει επίσημη ενημέρωση από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και από τη Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με ......

έδρα την Καλαμάτα.
Το έργο προτάθηκε μαζί με άλλα έξι έργα του Νομού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου έγιναν στην Τρίπολη στο κτήριο της αστυνομίας τα εγκαίνια μιας έκθεσης που θέμα είχε την ασφάλεια της οδήγησης.

Ο τίτλος που διαβάσατε και το κείμενο που ακολουθεί είναι από την ομιλία του Διοικητή της Τροχαίας Τρίπολης αστυνόμου Κου Ηλιόπουλου μαζί με σχόλια δικά μας σχετικά με το μεγάλο ποσό ακτινοβολίας που υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο.

-Μια σειρά μελετών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταλήγουν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως η .......

χρήση των κινητών τηλεφώνων με ανοικτή ακρόαση και η οδήγηση αυτοκίνητου είναι λειτουργίες ασυμβίβαστες.
Τα αποτελέσματα μάλιστα του Βρετανικού εργαστηρίου έρευνας μεταφορών που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική εφημερίδα The Times καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οδήγηση με ταυτόχρονη χρήση του κινητού είναι πιο επικίνδυνη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πιο συγκεκριμένα ένας οδηγός με το κινητό στο χέρι χρειάζεται 30% περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει από όσο ένας μεθυσμένος, ενώ η καθυστέρηση αυτή αυξάνεται σε 50% σε σχέση με νηφάλιους οδηγούς. Τρέχοντας με ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα θα χρειαστεί 15 μέτρα περισσότερα για να ακινητοποιήσει το όχημα του. Αντίθετα ο μεθυσμένος θα χρειασθεί 11 μέτρα για τον ίδιο σκοπό.

Όσοι μάλιστα δεν αφήνουν το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην τήρηση της απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, ενώ συχνά ξεχνούν την ύπαρξη της κάθετης και της φωτεινής σήμανσης.

Όμως ούτε και η χρήση ακουστικών hands free φαίνεται ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι χρειάζονται 8.5 μέτρα περισσότερα από έναν οδηγό χωρίς κινητό για να σταματήσουν το όχημα τους

Επίσης το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα τηλεφωνά ανοικτής ακρόασης. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο με ανοικτή ακρόαση κατά την διάρκεια της οδήγησης σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν εγκαίρως σε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη. Ακόμη και τις φορές που αντελήφθησαν ότι έπρεπε να ακινητοποιήσουν το όχημα τους φρέναραν πολύ πιο απότομα από ότι συνήθως, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης δυστυχήματος.

Πολλά κράτη κι ανάμεσα τους η χώρα μας έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση των συμβατικών κινητών από τους οδηγούς. Όμως η αστυνόμευση ειδικά στα αστικά κέντρα δεν αρκεί. Απαιτείται η συνειδητοποίηση του κίνδυνου και κυρίως η κυκλοφοριακή αγωγή.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να σας πούμε ότι <φωνάζουμε> για αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Και έχουμε ένα σοβαρότατο λόγο να φωνάζουμε ακόμη περισσότερο.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων εγκλωβίζεται στην καμπίνα του αυτοκινήτου και πολλαπλασιάζεται (είναι ο γνωστός από τα μαθητικά μας χρόνια κλωβός Faraday στη φυσική, σύμφωνα με τον οποίον αν εγκλωβίσεις σε ένα μεταλλικό κουτί μια συχνότητα, η ισχύς της πολλαπλασιάζεται λόγω των διαδοχικών ανακλάσεων στα μεταλλικά τοιχώματα). Επειδή λοιπόν έξω από την καμπίνα του αυτοκίνητου βγαίνει ένα πολύ μικρό μέρος της ακτινοβολίας το τηλέφωνο βλέπει κακή επικοινωνία με την βάση, (κεραία) και για την καλύτερη ποιότητα της επικοινωνίας αυξάνει κατά πολύ την ισχύ της εκπομπής με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ακτινοβολία της και λόγω του κλωβού έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος την οποία όπως καταλαβαίνετε απορροφά το σώμα μας.

Εάν λοιπόν είσαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε μια εξωτερική κεραία

Γιάννης Πετσελης
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ


Σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να θα ξεδιπλώσουν το στίγμα της πολιτικής τους και το πρόγραμμά τους για την κοινωνία και την οικονομία.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, ειδικότερα, οι προγραμματικές δηλώσεις, μαζί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 και το σχέδιο σταθεροποίησης που θα εκπονηθεί θα δώσουν συγκεκριμένη εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Το προηγούμενο διάστημα έχει καταβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία προσπάθεια ........

καταγραφής της εικόνας της οικονομίας, η οποία περιγράφηκε χαρακτηριστικά από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως κατάσταση «δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Σε αντίστοιχη περιγραφή της κατάστασης που έχουν παραλάβει σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο θα προχωρήσουν από το βήμα της Βουλής όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι οι όποιες αναφορές στα προβλήματα δεν πρέπει να εκληφθούν ως δικαιολογίες, αλλά ως «μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη» για την κυβέρνηση.

Σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, έχει ήδη ξεκινήσει -και θα συνεχιστεί- διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς. Οι προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις για τα θέματα διαφάνειας, τον εκλογικό νόμο, τα μέτρα για τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον, την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 16ης Οκτωβρίου 2009

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele16.jpg (727 KB) 8arr16.jpg (248 KB) Foni16.jpg (212 KB) logos15.jpg (454 KB)Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής των αντιπροέδρων της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία ψήφισαν 295 βουλευτές.

Από το κυβερνών κόμμα εξελέγησαν οι Γρηγόρης Νιώτης (α' αντιπρόεδρος), Ροδούλα Ζήση (β' αντιπρόεδρος) και Ευάγγελος Αργύρης (γ' αντιπρόεδρος), με 233 ψήφους ο καθένας.

Από τη ΝΔ εξελέγη ο Βύρων Πολύδωρας με 232 ψήφους, από το ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου με 213 ψήφους, από το ΛΑΟΣ ο Βαΐτσης Αποστολάτος με 195 ψήφους και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Λεβέντης με 226 ψήφους.

Eπίσης, μετά από μυστική ψηφοφορία .......

εξελέγησαν Κοσμήτορες της νέας συνέλευσης Χρήστος Αηδόνης (με 230 ψήφους) και Βασίλης Κεγκέρογλου (με 230 ψήφους).

Στη θέση των Γραμματέων εξελέγησαν οι Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Ευδοξία Καϊλή, Φραγκίσκος Παρασύρης και Αγγελος Τόλκας(όλοι με 230 ψήφους).

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν επίσης από τον Γιώργο Παπανδρέου οι προτεινόμενοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Επιτροπών της Βουλής.

Για την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, πρόεδρος προτείνεται η Μαρία Δαμανάκη και αντιπρόεδρος ο Ευτύχης Δαμιανάκης και για την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, πρόεδρος προτείνεται ο Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Ντόλιος.

Για την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πρόεδρος προτείνεται η Βάσω Παπανδρέου και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κουσελάς και την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πρόεδρος προτείνεται ο Γιάννης Δριβελέγκας και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τσιρώνης.

Για την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόεδρος προτείνεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός και αντιπρόεδρος ο Χρήστος Χάϊδος, και για την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης και αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Παντούλας.

Για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πρόεδρος προτείνεται ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, για την επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς η Ελπίδα Τσουρή, για την επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Κώστας Καρτάλης, για την επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Βασίλης Οικονόμου, και για την επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, πρόεδρος ο Κώστας Σπηλιόπουλος.

Πηγή: in.gr

Ιερά ακίνητα και... αφορολόγητα

Μεζονέτες, διαμερίσματα, γραφεία νοικιάζει η Εκκλησία χωρίς να πληρώνει φόρους
Ενοικιάζεται μεζονέτα στην οδό Αμαλθείας 2-4 στη Βουλιαγμένη. Ισόγειο και πρώτος όροφος 200 τ.μ. Διαθέτει υπόγειο 87 τ.μ. Το παραπάνω ακίνητο για το οποίο ζητείται ενοικιαστής ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοπρασία για την εκμίσθωση της μεζονέτας με αρχική τιμή μηνιαίου ενοικίου 3.200 ευρώ.
Σε δημοπρασία βγαίνουν όμως αύριο...

και άλλες «ιερές» μεζονέτες και ακίνητα που αποτελούν κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται ακόμη τρεις μεζονέτες και 5 διαμερίσματα στη Βουλιαγμένη, δύο διαμερίσματα και μία μεζονέτα στην Κηφισιά. Η τελευταία έχει τιμή εκκίνησης μηνιαίου ενοικίου 3.000 ευρώ, ενώ ένα οροφοδιαμέρισμα στο Κεφαλάρι 90 τ.μ. με υπόγειο 30 τ.μ. και θέση στάθμευσης έχει 1.000 ευρώ. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα 57 εκκλησιαστικά ακίνητα που βγήκαν ή πρόκειται να βγουν σε πλειοδοτική δημοπρασία αυτές τις ημέρες προκειμένου να βρεθεί ενοικιαστής. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το είδος των συνολικά 900 κτιρίων που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Μάλιστα οι διακηρύξεις των δημοπρασιών που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας (www. ekyo.gr) δίνουν και μία εικόνα για τις τιμές των ενοικίων που ζητά η Εκκλησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν τα 46 από τα 57 ακίνητα που δημοπρατούνται αυτές τις ημέρες ενοικιάζονταν με τις τιμές εκκίνησης, τα μηνιαία έσοδα για την Εκκλησία θα ήταν 54.940 ευρώ και τα ετήσια 659.280 ευρώ.

Στα 57 ακίνητα που αναζητούν ενοικιαστή δεν περιλαμβάνονται μόνο μεζονέτες σε ακριβά προάστια όπως στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά. Ο κατάλογος έχει ακόμα πολυώροφα κτίρια γραφείων στην περιοχή του Χίλτον (Βεντήρη 5). Εκεί για παράδειγμα η τιμή εκκίνησης του μηνιαίου ενοικίου για ολόκληρο τον 5ο όροφο είναι 3.500 ευρώ. Ακόμη, η Εκκλησία διαθέτει αρκετά ακίνητα που προσφέρει για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων σε κεντρικά σημεία του Πειραιά, στην Τσαμαδού και την Ακτή Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας κ. Αντώνιος Ζαμπέλης τόνισε ότι από τον Μάιο του 2008 «έγινε προσπάθεια να επανεκτιμηθεί και να αποτιμηθεί τόσο η εμπορική όσο και η μισθωτική αξία των εκκλησιαστικών ακινήτων ώστε να υπάρχει ένας αντικειμενικός οδηγός σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία γίνει στο μέλλον».

ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

ζητούνται ενοικιαστές για 57 εκκλησιαστικά ακίνητα που είναι δείγμα για το είδος των 900 κτιρίων που διαθέτει η Εκκλησία


«Αξιοποίηση σε συνεργασία με την Πολιτεία»

ΤΑ ΕΣΟΔΑ που μπαίνουν στο παγκάρι της Εκκλησίας από την ενοικίαση των «ιερών» ακινήτων της πλησιάζουν τα 12.700.000 ευρώ. Στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι όμως μεγάλο κομμάτι από αυτά να χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς της Εκκλησίας όπως είχε προαναγγείλει από την αρχή της θητείας του. Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση που θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος για την εκκλησιαστική περιουσία στη Σύνοδο της Ιεραρχίας αναμένεται να τονίσει ότι στόχος της Εκκλησίας είναι η περιουσία να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πολιτεία- σε προγράμματα φιλανθρωπικά και προνοιακά- προς όφελος πάντα του λαού και κυρίως ανθρώπων που υποφέρουν. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η Σύνοδος είχε αποφασίσει ύστερα από πρόταση του κ. Ιερώνυμου το 25% των εσόδων, τα οποία προέρχονται από τη μοναστηριακή περιουσία που διαχειρίζεται η ΕΚΥΟ (οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας), να διατίθεται για τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κοινωνικής μέριμνας.

Σημειώνεται πάντως ότι άποψη πολλών μητροπολιτών που συμμερίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι τεράστια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
ΤΑ ΝΕΑΝΔ: Υποψήφιος για την ηγεσία και ο Αντ. Σαμαράς

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε και επίσημα ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας αποστείλει τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη να γίνει η ΝΔ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ενότητας χωρίς υπονομεύσεις.

Ένα κόμμα όπου δεν Θα συγχωρούνται πρακτικές που πληγώνουν τα μέλη μας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «το δημόσιο ήθος θα είναι το στοίχημα που θα πρέπει καθημερινά να κερδίζουμε».

Δεν διεκδικώ απλώς το αξίωμα του προέδρου, τόνισε, σημειώνοντας πως ένωσε τις δυνάμεις του με .......

αυτούς που ζήτησαν να εκλεγεί ο πρόεδρος από τη βάση και πέτυχε.

Κοινωνική μας αναφορά, επεσήμανε, είναι η μεσαία τάξη, την οποία, όπως παραδέχθηκε, πίκρανε τελευταίο καιρό η ΝΔ.

Ανέφερε δε ακόμη την ανάγκη σκληρής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως υποστήριξε, ήδη δείχνει το παλιό του πρόσωπο.

Θα ξαναβρούμε την ελπίδα και μαζί θα φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Ακούστε τι είπε ο Αντώνης ΣαμαράςΚαι επισήμως υποψήφιος ο Ψωμιάδης

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Δημήτρη Σιούφα, κατέθεσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΝΔ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι εντός της προθεσμίας θα καταθέσει και τις υπογραφές 50 συνέδρων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, όπως απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος.

Είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από .......

την υποψηφιότητά του και σημείωσε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε υπηρετεί την ενότητα της ΝΔ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί το συνέδριο της ΝΔ θα είναι ανοιχτό και δεν θα είναι απλώς ένα συνέδριο διαδοχής, δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα βάλω τα δυνατά μου για την Μεσσηνία μας

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου μετά την ορκωμοσία δήλωσε: ......

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση για τη σημερινή μέρα. Όμως ακόμα πιο μεγάλη είναι η ευθύνη. Ευθύνη να ανταποκριθώ στο έπακρο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών που με τίμησαν με την ψήφο τους και με επέλεξαν για αντιπρόσωπό τους στη Βουλή των Ελλήνων. Από σήμερα ξεκινάμε δουλειά.

Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με όρεξη και πάθος να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής αυτές τις πρώτες μέρες. Γνωρίζουμε βέβαια ότι το έργο που αναλαμβάνουμε δεν είναι εύκολο.
Για αυτό ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Πάμε μαζί, και μετά τις εκλογές. Κυρίως τώρα.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αν όλοι μαζί αγωνιστούμε και εργασθούμε σκληρά. Προσωπικά, θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε πολίτη του Νομού μας, ότι θα βάλω τα δυνατά μου για τη Μεσσηνία μας. Για τη Μεσσηνία που μας αξίζει.
Για να δώσουμε νέα δυναμική στον τόπο μας. Για μια ακόμα φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους εκείνους που με εμπιστεύθηκαν».


Τεράστια επιτυχία γνώρισαν τα επισυναπτόμενα αρχεία μας για τις Εθνικές εκλογές 2009

Αγαπητοί αναγνώστες σας έχουμε ευχαριστήσει αρκετές φορές για την στήριξη που δείχνετε στο Φιλιατρά Νews.
Σήμερα θα σας ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά γιατί ανακαλύψαμε όταν επισκεφθήκαμε το Upload Center μας και διαπιστώσαμε ότι τα επισυναπτόμενα αρχεία που είχαν σχέση με τις εκλογές έτυχαν ιδιαίτερης ανταπόκρισης από εσάς χαρίζοντας μας κάποιες χιλιάδες Downloads.

Φυσικά αναφερόμαστε στο αρχείο για τα εκλογικά τμήματα στον νομό Μεσσηνίας που .......

πρώτο και αποκλειστικά το Φιλιατρά News σας παρουσίασε και ενημερωθήκατε για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε. Το συγκεκριμένο αρχείο κατέβηκε από εσάς 6.160 φορές κάνοντας μεγάλο ρεκόρ.

Ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισε το αρχείο μας με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2009 στα Φιλιατρά όπου σε αυτό το αρχείο σας παρουσιάσαμε αναλυτικότατα με πίνακες και γραφήματα τα αποτελέσματα που είχαμε στον Δήμο μας.
Αυτό το αρχείο το είδαν τουλάχιστον 3.406 χρήστες.
Δεν ήταν και λίγα τα σχόλια που λάβαμε στο e-mail μας για το πόσο σας άρεσε αυτή μας η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Ένα ακόμα αρχείο που έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης από εσάς, ήταν αυτό με τα εκλογικά αποτελέσματα από το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2009.
Το κατεβάσατε και το είδατε 1.147 χρήστες.

Γι αυτήν την τεράστια επιτυχία που γνωρίσαμε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ.
Υποσχόμαστε ότι και στο μέλλον θα έχετε άλλα ακόμα πράγματα να δείτε από το Φιλιατρά News.
Τα καλύτερα έρχονται..........


Δείτε και μόνοι σας.

ImageHost.org


Σας Ευχαριστούμε από καρδιάς.
Η ομάδα σύνταξης και διαχείρισης του blog
(Φιλιατρά News, Χαράλαμπος, George, X-treme.)

Οι διαιτητές στα παιχνίδια του 6ου Ομίλου της Δ' Εθνικής

Ανακοινώθηκαν από την ΕΠΟ οι διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές διαιτησίας που ορίστηκαν στην 4η αγωνιστική (18/9/2009) για τον 6ο Όμιλο του πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2009-2010...

Σύμφωνα με τον πίνακα οι διαιτητές που ορίστηκαν για να σφυρίξουν τα παιχνίδια των Μεσσηνιακών ομάδων είναι οι:ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ
Νέο Γήπεδο Φιλιατρών
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γιαννοπουλος Κ (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΒΟΗΘΟΣ Γεωργακοπουλος Δ (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΒΟΗΘΟΣ Γριτζεπης Κ (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Γαλανης Χ (ΕΠΣ Λακωνιας)


ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΓΗΠΕΔΟ Δ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κακριδης Π (ΕΠΣ Κορινθου)
ΒΟΗΘΟΣ Ρουσσος Α (ΕΠΣ Κορινθου)
ΒΟΗΘΟΣ Σκουρτης Γ (ΕΠΣ Κορινθου)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Δημητροπουλος Ε (ΕΠΣ Ηλειας)


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τζουανοπουλος Γ (ΕΠΣ Αχαιας)
ΒΟΗΘΟΣ Λιναρδης Κ (ΕΠΣ Αχαιας)
ΒΟΗΘΟΣ Μπεζεριανος Γ (ΕΠΣ Αχαιας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Γιαννοπουλος Δ (ΕΠΣ Ηλειας)Στα υπόλοιπα παιχνίδια του Ομίλου:


ΑΧΑΙΚΗ - ΑΟ ΚΡΟΚΕΩΝ
ΓΗΠΕΔΟ Δ. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Διαμαντοπουλος Α (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΒΟΗΘΟΣ Χαραλαμποπουλος Α (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΒΟΗΘΟΣ Βεργετης Χ (ΕΠΣ Αρκαδιας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Ρουμπανης Ν (ΕΠΣ Ηλειας)


ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ
ΓΗΠΕΔΟ Δ. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γιαννοπουλος Δ (ΕΠΣ Μεσσηνιας)
ΒΟΗΘΟΣ Γιαννετσος Β (ΕΠΣ Μεσσηνιας)
ΒΟΗΘΟΣ Γεωργαντας Χ (ΕΠΣ Μεσσηνιας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Δογαντζης Γ (ΕΠΣ Λακωνιας)


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ - ΛΕΙΒΑΘΩ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
ΓΗΠΕΔΟ Δ. ΣΑΓΕΙΚΩΝ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Λιβερης Α (ΕΠΣ Ζακυνθου)
ΒΟΗΘΟΣ Μαρινος Β (ΕΠΣ Ζακυνθου)
ΒΟΗΘΟΣ Μποζικης Α (ΕΠΣ Ζακυνθου)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Τζαννες Ν (ΕΠΣ Μεσσηνιας)


ΤΣΙΛΙΒΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ Δ.Δ. ΠΛΑΝΟΥ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Λυτρας Κ (ΕΠΣ Αιτ/νιας}
ΒΟΗΘΟΣ Mπουκουβάλας Ι (ΕΠΣ Αιτ/νιας)
ΒΟΗΘΟΣ Σπυριδοπουλος Γ (ΕΠΣ Αιτ/νιας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Τσορτανιδης Δ (ΕΠΣ Αχαιας)


ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ ΑΠΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΜΑΡΩΝ
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟ
ΩΡΑ 16.00


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καλογερακος Ι (ΕΠΣ Ηλειας)
ΒΟΗΘΟΣ Σιδερης Α (ΕΠΣ Ηλειας)
ΒΟΗΘΟΣ Πηττας Α (ΕΠΣ Ηλειας)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την τετάρτη 21/10/2009 και ώρα 20:00 υπό την προεδρία του Κωσταντίνου Σαραντόπουλου.
Στην συνεδρίαση έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν 25 θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία είναι: ........


1. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 2000,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη δαπάνης συμβάσεων έργου προσωπικού ΚΕΠ.
2. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 11.334,00 € για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
3. Aποδοχή χρηματοδότησης ποσού 143.231,83 € για τη πληρωμή του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.
4. Αποδοχή και κατανομή ποσού 174.700,25 € από Κ.Α.Π. για κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων – έργων.
5. Αποδοχή και κατανομή ποσού 69.348,25 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη λειτουργικών δαπανών 2ου τετραμήνου 2009.
6. Τροποποίηση προϋπολογισμού.
7. Αποδοχή και κατανομή 3ης δόσης ΣΑΤΑ 2009 , ποσού 107.883,00 €.
8. Έγκριση απόφασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κατανομής 8.333,33 € χρηματοδότησης Υπ. Εσωτερικών για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
9. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.000,00 € της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου – Λυκείου για δαπάνη επισκευαστικών εργασιών της αίθουσας πληροφορικής του Λυκείου και την προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
10. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000,00 € της Σχολικής Επιτροπής Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Φιλιατρών, για την κάλυψη επισκευαστικών εργασιών για τη λειτουργικότητα της σχολικής μονάδας.
11. Ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.
12. Παραχώρηση χρήσης δημοσίου ακινήτου, ιδιοκτησίας Κ.Ε.Δ., στον οικισμό Αγίας Κυριακής.
13. Επί αιτήσεως Αντωνόπουλου Ιωάννη του Αλκιβιάδη για επιστροφή χρημάτων από παραχώρηση τάφου στο Νεκροταφείο Χριστιανούπολης.
14. Έγκριση απόφασης 16/2009 Δ.Σ. ΚΑΠΗ , περί τροποποίησης προϋπολογισμού έτους 2009.
15. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Αλλαγή εσωτερικών κουφωμάτων και αναβάθμιση των χώρων υγιεινής και άλλες εργασίες του 2ου Δημοτικού Σχολείου».
16. Τροποποίηση τεχνικού δελτίου έργων προγράμματος HABITAT.
17. Παραλαβή της μελέτης «Σήμανση και μονοδρομήσεις».
18. Οικονομική ενίσχυση Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Η ΕΡΑΝΗ».
19. Οικονομική ενίσχυση του Ομίλου Φίλων Αγρίλη.
20. Κανονισμός λειτουργίας λαϊκής αγοράς.
21. Απόδοση λογαριασμού δαπάνης εξόδων ταχυδρομικών τελών και έγκριση νέας δαπάνης.
22. Απόδοση λογαριασμού δαπάνης για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου ΑVENSIS.
23. Απόδοση λογαριασμού δαπάνης θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου.
24. Έγκριση δαπάνης φιλοξενίας υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
25. Έγκριση δαπάνης διοργάνωσης εκλογών.